Podľa Yann LeCuna, hlavného vedca umelej inteligencie v spoločnosti Meta, smartfóny už o desať až 15 rokov nebudú súčasťou každodenného života bežného človeka. Namiesto nich bude používať okuliare a náramky s rozšírenou realitou na interakciu s inteligentnými asistentmi.

Túto myšlienku podporuje aj nedávne uvedenie Phi-3-Mini od Microsoftu, kompaktného a výkonného jazykového modelu s 3,8 miliardami parametrov. Phi-3-Mini beží priamo na smartfóne, čím posúva hranice dostupnosti a využiteľnosti umelej inteligencie. Rovnaký trend AI bežiacej priamo v zariadení a nie na vzdialenom serveri sledujú viacerí výrobcovia smartfónov.

V roku 2018 profesor MIT Max Tegmark varoval, že ľudia sa môžu stať zotročenými inteligentnými strojmi, ktoré vytvoria. Generálny tajomník OSN Antonio Guterres vyzval na zákaz strojov s právomocou zabíjať, pričom predpokladal potenciálne využitie AI pri vývoji autonómnych zbraní, ktoré dokážu vyberať a útočiť na ciele bez ľudského prispenia. Vývoj takýchto autonómnych systémov predstavuje po strelnom prachu a jadrových zbraniach
Neprehliadnite

„James Bot“ s povolením zabíjať je na scéne. Umelá inteligencia v zbraniach sa musí regulovať

Už v roku 2022 predpovedal generálny riaditeľ Nokie Pekka Lundmark, že smartfóny v roku 2030 nemusia byť relevantné. Podľa jeho slov sa mnohé z ich funkcií integrujú priamo do našich tiel.

Verejnosti už boli predstavené inovácie ako prívesok Limitless AI a prsteň WIZPR, ktoré využívajú umelú inteligenciu a umožňujú interakciu s jazykovými modelmi. Aj keď Ai Pin od Humane AI, ktorý si dáva za cieľ nahradiť smartfóny a podporovať interakciu s reálnym svetom, vyvolal rozporuplné reakcie, ukazuje cestu k možnej budúcnosti.

Spoznáte aplikácie podľa ikony? Nie je to také ľahké, verte!
Neprehliadnite

Sociálna sieť Threads ohrozuje Muskovu X, Zuckerberg to nevzdáva

Dôležité je nájsť rovnováhu medzi nositeľnými zariadeniami, rýchlou a presnou umelou inteligenciou a ochranou osobných údajov. Takto môžeme naplno využiť potenciál technológií a zároveň zaistiť zodpovedné a etické nakladanie s osobnými údajmi. Nenápadná nositeľná elektronika je totiž ľahko zneužiteľná.

Elon Musk so svojou spoločnosťou Neuralink pracuje na vývoji elektronických zariadení, ktoré sa dajú implantovať do mozgu a slúžia na komunikáciu so strojmi a inými ľuďmi. Cieľom je dosiahnuť takú rozšírenosť, ako majú smartfóny, a otvoriť tak cestu k novému medicínskemu a technologickému pokroku. Vďaka nutnosti implantácie však táto možnosť nepôsobí ako kandidát na víťaza nad smartfónmi.

Ďalšie dôležité správy

Ilustračná fotografia.
Neprehliadnite

Prvý pacient s čipom od Neuralinku dokáže myšlienkami ovládať kurzor myši