PS si myslí, že naše členstvo v Únii ohrozuje koalícia, tá to odmieta. Pellegrini hovorí jasné nie rušeniu práva veta

ta3/Monika Hajko
1.5.2024 16:42

Naše členstvo v Európskej únii ohrozuje súčasná koalícia, ktorá od nás odháňa partnerov. Príbeh brexitu sa začal veľmi podobne. Tvrdia to predstavitelia opozičného PS. Koalícia naopak odmieta spochybňovanie členstva Slovenska v Únii, no zároveň odmieta vytváranie akéhosi superštátu.

Napätie pre členstvo v EÚ

"Pred 20 rokmi sme spoločne dokázali že patríme do vyspelého spoločenstva štátov postavených na podobných hodnotách, mierovej spolupráci a ekonomickej i sociálnej prosperite," vyhlásil budúci prezident a líder strany Hlas-SD Peter Pellegrini na oslavách 1. mája.

"Išlo o jednu z najdôležitejších udalostí našich dejín. Významom porovnateľná s SNP alebo novembrom 1989. Členstvo Slovenska v EU je jednoznačne pozitívne a dôležité, je mi ľúto že to aj 20 rokov po vstupe treba opakovať," povedal k 20. výročiu členstva v EÚ líder progresívcov Michal Šimečka.

Paradoxne je práve v týchto dňoch Európska únia dôvodom napätej atmosféry v politike.

Pellegrini chce, aby bolo Slovensko v Európskej únii počuť. "Hovoríme jasné nie rušeniu práva veta, nie migračným kvótam, nie vytváraniu akéhosi superštátu. Ale hovoríme jasné áno všetkým mierovým iniciatívam, áno solidarite silnejších so slabšími," dodal.

Jedným zo základných cieľov EÚ je vytvoriť taký model spolupráce medzi niekdajšími európskymi rivalmi, že sa ich spory už nikdy nebudú riešiť vojnou.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok