Strata britského výrobcu luxusných automobilov Aston Martin za prvý štvrťrok sa zvýšila viac, ako sa očakávalo, keďže spoločnosť vyrobila menej automobilov a finančné náklady prudko vzrástli. Strata pred zdanením sa zvýšila na 110,5 miliónov libier (približne 129,16 miliónov eur) z 57,3 miliónov libier v rovnakom období minulého roka.

Analytici oslovení agentúrou Reuters očakávali stratu 93 miliónov libier. Tržby klesli o 10 percent na 267,7 miliónov libier. Zisk pred úrokmi, zdanením, odpismi a amortizáciou (EBITDA) klesol o 34 percent na 19,9 miliónov libier.

Automobilka dodala v prvom štvrťroku 945 automobilov, čo je o 26 percent menej ako vlani. Analytici očakávali, že dodá 1 024 automobilov. Nižšie dodávky boli spôsobené ukončením výroby niektorých základných modelov a nábehom predaja nových modelov, ktoré sa ešte nezačali predávať. Spoločnosť plánuje v tomto roku uviesť na trh štyri nové modely, od ktorých si sľubuje, že podporia jej silný rast v druhej polovici roka a neskôr.

Čistý dlh spoločnosti sa zvýšil o 20 percent na 1,04 mld. libier. Vysoký dlh dlhodobo znepokojuje investorov a prispel k prudkému poklesu akcií spoločnosti od jej vstupu na burzu v roku 2018.

Automobilka Aston Martin bola založená v roku 1913. Jej autá preslávil okrem iných aj fiktívny tajný agent James Bond.

Ďalšie dôležité správy

Laver Cup 2023
Neprehliadnite

Automobilka Mercedes-Benz predala menej áut, jej zisk klesol o takmer štvrtinu