Numizmatická zbierka tvorená viac ako tisíc položkami obsahovala viacero unikátnych a vzácnych mincí. Tie sa stali hodnotou desiatok až státisícov eur zároveň investíciou nových majiteľov. Za pár rokov totiž v prípade ich predaja môžu priniesť zberateľom úctyhodné výnosy.

Zbierka za milióny eur

Súčasťou zbierky V. Brunu bol extrémne vzácny kutnohorský desaťdukát Leopolda I. z roku 1669 s výnimočnou patinou a zrkadlovými plochami. Jeho vyvolávacia cena bola 300-tisíc eur. Nový majiteľ ho získal za 780-tisíc eur vrátane aukčnej prirážky. Predmetom dražby bolo aj niekoľko kusov vyše dve tisícročia starých, zlatých aj strieborných keltských mincí z bratislavského oppida.

„Zbierka mincí a medailí vznikala pol storočia a sústreďuje sa najmä na mince českého a moravského pôvodu od keltských čias až po obdobie prvej Československej republiky. Očakávali sme preto, že záujem o túto aukciu bude mimoriadny, a to sa aj potvrdilo,“ povedal pre TREND spoluzakladateľ aukčného domu Macho & Chlapovič Elizej Macho.

Dražba pozitívne prekonala očakávania odbornej verejnosti, aukčného domu, ako aj doktora V. Brunu. „Odhadovali sme, že zbierka bude atakovať hodnotu päť miliónov eur, no už počas prvého dňa aukcie vyniesla viac ako šesť miliónov eur,“ podčiarkuje expert na starožitné mince.

Václav Bruna
Zdroj: Macho & Chlapovič
Václav Bruna

Unikátna zbierka bola výsledkom celoživotnej zberateľskej vášne Václava Brunu, ktorý prežil a stále prežíva pestrý život. Po skončení štúdia medicíny pôsobil ako vojenský lekár na Slovensku, kde sa oženil. Jeho protištátna aktivita za socializmu však viedla k odsúdeniu a väzenskému trestu. Po emigrácii do Rakúska si tu vybudoval úspešnú zubnú prax. Po revolúcii sa venoval správe rodinného majetku v Zámrsku a chovu koní, pričom jeho kôň Peruán sa stal trikrát víťazom Veľkej Pardubickej. Okrem toho v deväťdesiatych rokoch založil prosperujúcu zubnú kliniku.

Vzácny razený dejepis národa

Svoju zbierku vníma V. Bruna ako razený dejepis českého národa. „Je výnimočná v tom, že som ju zostavil s edukatívnym zámerom, pretože tam sú iba mince českej proveniencie, teda razené výhradne u nás. Ľutujem len tie mince, ktoré som nekúpil,“ hovorí V. Bruna.

Na pražskej sálovej aukcii dražili aj extrémne vzácny exemplár so značkou mincmajstra Pavla Škrétu, a to desaťdukát Fridricha Falckého z roku 1620 s vyvolávacou cenou 100-tisíc eur. Jeho konečná cena bola 312-tisíc eur vrátane aukčnej prirážky. Predmetom aukcie bol i trojtoliar Rudolfa II. z roku 1603 s vyvolávacou cenou 60-tisíc eur. Predali ho za 180-tisíc eur vrátane aukčnej prirážky.

Pozornosti numizmatických nadšencov neunikol ani zlatý statér mušlového typu s nápisom BIATEC z obdobia rokov 70 až 40 pred naším letopočtom. Extrémne vzácny statér z bratislavského oppida mal vyvolávaciu cenu 40-tisíc eur. V aukcii ho vydražili za 84-tisíc eur vrátane aukčnej prirážky.

„Minca má nádhernú patinu a bezpochyby bude ozdobou akejkoľvek numizmatickej zbierky. V roku 1855 bol tento statér pravdepodobne súčasťou pokladu nájdeného v hlinenej nádobe na poli juhovýchodne od obce Deutsch Jahrndorf, na pomedzí Slovenska, Maďarska a Rakúska,“ vysvetľuje E. Macho.

Aukcia
Zdroj: Macho & Chlapovič

Rivali dokážu ešte viac zvýšiť cenu

Predplaťte si TREND za najvýhodnejšiu cenu už od 1 € / týždeň

  • Plný prístup k prémiovým článkom a archívu
  • Prémiový prístup na weby Mediálne, TRENDreality a ENJOY
  • Menej reklamy na TREND.sk
Objednať predplatné

Máte už predplatné? Prihláste sa