Slováci čakali na video z Dankovej nehody, po mesiacoch videli nekvalitný záznam. Vieme, prečo nespĺňa dobové štandardy

ta3/Lenka Klobučníková
1.5.2024 15:16

Podpredseda parlamentu a šéf SNS Andrej Danko v prvej polovici januára narazil do semafora v bratislavskej Dúbravke. Z miesta nehody ušiel. Polícia zverejnila video z miesta nehody, ktoré pochádza z kamery električky, až koncom apríla.

Danko nehoda.png
TASR/Michal Svítok, Polícia SR

Nespokojní ľudia

Ľudia kritizovali, že video z Dankovej nehody bolo nielenže zverejnené až niekoľko mesiacov po nej, no navyše bolo aj nekvalitné. Dostali námet na rôzne "memečka".

Prečo bolo video v zlej kvalite?

Hovorca Dopravného podniku Bratislava Jozef Vozár pre Živé.sk potvrdil, že záznam odovzdali "bezodkladne, po jeho dohľadaní, na základe vyžiadania Policajného zboru Slovenskej republiky."

Nahrávku údajne stiahli z vozidla a bez zásahov či ďalších úprav poskytli vyšetrovateľovi.

Kvalitu kamery obhajoval tým, že "tento typ kamerového systému je v 60 električkách značky Škoda, ktoré boli DPB dodávané v rokoch 2014 až 2016. Tvoria takmer 30 percent z celkového počtu električiek".

Anketa

Čo si myslíte o kvalite videa z miesta nehody Andreja Danka?

Nevidím nič
- %
Nezaujíma ma to
- %
Vidím všetko
- %
Celkovo hlasov: 295

"Políciu ani prokuratúru nezaujíma videozáznam, ktorý s najväčšou pravdepodobnosťou zachytáva jazdu pána Danka sekundy pred a sekundy po nehode v bezprostrednej blízkosti miesta činu," tvrdil ešte pred zverejnením videa exprezident polície Jaroslav Spišiak (PS) s tým, že polícia vie, že takéto video existuje, no nevyvinula žiadnu snahu, aby si ho pozrela. Povedal, že ho odignorovala.

Na podobnú situáciu upozornil aj bývalý administrátor policajného Facebooku David Púchovský. Tvrdí, že existuje ešte jedno video v lepšej kvalite, ktoré osobne videl a vraj o ňom vie aj polícia.

Ohnutý semafor

Šéf národniarov havaroval v januári a z miesta nehody odišiel domov. Olejová škvrna pritom končila pred jeho garážou. K nehode sa prihlásil až na druhý deň ráno.

Najskôr tvrdil, že odišiel preto, lebo so stĺpom nevedel spísať záznam o nehode. Neskôr povedal, že bol zranený a išiel sa ošetriť. Policajné vyšetrovanie sa skončilo vyhlásením, že Danko nespáchal trestný čin a že ide len o priestupok.

Upratovanie Dúbravky

Po nehode si sypal popol na hlavu a dokonca sľúbil, že ak to bude potrebné, bude od rána do večera zametať Dúbravku. Svoj sľub splnil na Deň Zeme 26. apríla.

V ten deň zároveň oznámil, že zaplatí pokutu 900 eur a dva roky nemôže šoférovať. "Dva roky šoférovať nebudem a zaplatím pokutu," uviedol Danko.

Semafor podľa svojich slov už zaplatil. Odmieta, že bol v čase nehody pod vplyvom alkoholu. Nebránil sa zverejneniu videa z nehody, ktoré napokon ešte v ten deň polícia zverejnila.

Pozrite si archívne video z 26. apríla 2024 o tom, ako Andrej Danko upratoval Dúbravku.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok