Väčšina Američanov je presvedčená, že Čína zneužíva sociálnu sieť TikTok na formovanie verejnej mienky v USA. Vyplýva to z prieskumu agentúry Reuters/Ipsos.

Prieskum sa uskutočnil počas schvaľovania zákona, podľa ktorého musí táto populárna platforma v USA do 270 dní od podpísania zákona prerušiť väzby s čínskou materskou spoločnosťou ByteDance. Inak jej hrozí zákaz.

Asi 58 percent opýtaných súhlasilo s tvrdením, že čínska vláda používa TikTok na „ovplyvňovanie americkej verejnej mienky“. Medzi nimi bolo viac priaznivcov republikánov ako demokratov.

Asi 13 percent s týmto tvrdením nesúhlasilo a zvyšok si nebol istý alebo neodpovedal. S tvrdením, že Čína používa aplikáciu na „špehovanie každodenného života Ameriky“ súhlasilo 46 percent opýtaných. Takéto obvinenie Peking poprel.

Podľa prieskumu 50 percent Američanov podporuje zákaz aplikácie, proti bolo 32 percent a zvyšok na to nemal názor alebo sa nevyjadril. Do prieskumu sa zapojili iba dospelí Američania a preto neodzrkadľuje názory ľudí do 18 rokov, ktorí tvoria významnú časť používateľov TikToku v Spojených štátoch. Uskutočnil sa online na vzorke 1 022 ľudí na celoštátnej úrovni USA.

TikTok tvrdí, že vynaložil viac ako 1,5 miliardy dolárov na zvýšenie bezpečnosti osobných údajov asi 170 miliónov užívateľov aplikácie v USA a nebude ich zdieľať s čínskou vládou. Predstavitelia TikToku v Kongrese minulý rok potvrdili, že „nepropaguje ani neodstraňuje obsah na žiadosť čínskej vlády“.

TikTok chce zákaz napadnúť na Najvyššom súde ako porušenie slobody prejavu zakotvenej v prvom dodatku Ústavy USA. Sudca v štáte Montana v novembri zablokoval zákaz TikToku s odvolaním sa na obavy z porušovanie slobody slova.

Ďalšie dôležité správy

Ilustračná fotografia.
Neprehliadnite

Zákaz TikToku môže spôsobiť veľké problémy. Hovorí sa o prepúšťaní či zničení influencerov