Robert F. Kennedy Jr. Člen slávnej rodiny láka protestných voličov, Biden aj Trump už na neho začali útočiť

Ján Cipár
Ján Cipár

Podľa prieskumov má podporu od 3 do 16 percent. Môže zamiešať karty v kľúčových štátoch.

Podľa prieskumov má podporu od 3 do 16 percent. Môže zamiešať karty v kľúčových štátoch.

Ján Cipár

Ján Cipár

Člen slávnej rodiny láka protestných voličov, Biden aj Trump už na neho začali útočiť
Robert F. Kennedy Jr. a jeho kandidátka na post viceprezidenta Nicole Shanahanová. Foto: TASR/AP

Aj keď primárky Demokratickej aj Republikánskej strany ešte stále prebiehajú, ich výsledok je už niekoľko mesiacov jasný. V novembri sa proti sebe už naisto postavia Donald Trump a Joe Biden a z tejto dvojice vzíde aj budúci americký prezident. 

Vysoká nepopularita oboch kandidátov však otvára dvere potenciálnej tretej strane, ktorá môže po takmer 30 rokoch prvýkrát dosiahnuť výraznejší výsledok. A práve takýmto tretím kandidátom bude Robert F. Kennedy Jr., ktorý napriek mizivej šanci vyhrať môže výrazne ovplyvniť finálny výsledok volieb.

Protestné hlasy pre tretieho kandidáta

Kandidáti tretích strán majú v USA zvyčajne nulové šance a v lepších prípadoch dosiahnu okolo štyri až päť percent, zvyčajne však oveľa menej. To je spôsobené aj americkým politickým systémom, ktorý výrazne zvýhodňuje Republikánsku a Demokratickú stranu. 

Tretí kandidáti sa napríklad musia dostať na volebný lístok v každom z 50 štátov individuálne, pričom v každom čelia rozdielnym zákonným požiadavkám. Už iba na umiestnenie na volebný lístok potrebujú milióny dolárov, ktoré dve hlavné strany nemusia vynaložiť.

Z času na čas sa však nájdu kandidáti tretích strán, ktorí dokážu dosiahnuť skvelý výsledok. Takým bol naposledy kandidát Reformnej strany Ross Perot v roku 1992, ktorý získal 19 percent hlasov. 

Milióny jeho hlasov však spôsobili prehru vtedajšieho prezidenta Georgea H. W. Busha proti Billovi Clintonovi a aj preto sú odvtedy tretí kandidáti vnímaní ako hrozba odčerpania podpory pre hlavné dve strany. 

Keďže nemajú prakticky žiadnu šancu vyhrať, predstavujú poväčšine pre voličov iba spôsob, ako vyjadriť protestný hlas.

V osobe Roberta F. Kennedyho Jr. sa môže v súčasnej situácii spojiť veľké množstvo týchto protestných hlasov a môže tak mať výrazný vplyv na výsledok. Pomáha mu k tomu nielen jeho všeobecne vysoká poznateľnosť vďaka príslušnosti k známej politickej rodine Kennedyovcov, ale aj všeobecná nespokojnosť a zmes politík, ktorá priťahuje umiernených republikánov aj demokratov.

Antivaxer, nádej „sklamaných a zabudnutých“

Robert F. Kennedy Jr. je synom niekdajšieho generálneho prokurátora, senátora a prezidentského kandidáta Roberta F. Kennedyho, synovcom bývalého prezidenta USA Johna F. Kennedyho a senátora Teda Kennedyho. Pochádza teda z rodiny, ktorá je symbolom amerického liberalizmu a demokratickej politiky. 

Po ťažkej mladosti, počas ktorej bol pre užívanie drog vylúčený z niekoľkých škôl, nakoniec získal tituly z najprestížnejších svetových univerzít a svoj život venoval environmentálnemu právu a ochrane prírody.

Najviac sa však preslávil za posledných desať rokov, keď sa stal jedným z najprominentnejších antivaxerov. Organizácia Children’s Health Defense, ktorej dlhodobo predsedá, spája autizmus, alergie, ale aj hyperaktivitu u detí s vakcináciou a s niektorými chemickými látkami v pitnej vode. 

Jeho poznateľnosť sa ešte zvýšila počas pandémie covidu-19, keď šíril konšpiračné teórie o profitovaní najbohatších ľudí sveta z očkovania.

Spočiatku ako celoživotný demokrat kandidoval v demokratických primárkach, avšak po pár mesiacoch svoju kandidatúru ukončil a rozhodol sa pokračovať ako nezávislý. Ako sám tvrdí, jeho hlavnou motiváciou je postaviť sa veľkým korporáciám a pritiahnuť voličov, ktorí už neveria mainstreamovej politike. 

A prieskumy ukazujú, že naozaj priťahuje predovšetkým „sklamaných a zabudnutých“ prívržencov oboch strán. Jeho politika sa nedá opísať ani ako pravicová, ani ako ľavicová.

Ochranca prírody kritický k témam LGBTI

Kennedy je kritický k woke a genderovej ideológii, ktoré kritizoval v podcaste s Jordanom Petersonom. V tomto smere podporuje aj väčšiu právomoc rodičov odmietnuť vyučovanie LGBTI tém v školách a je proti účasti biologických mužov v ženských športoch

Vo svojej politickej platforme vníma potraty ako negatívnu vec. Síce nie je vyslovene za ich zákaz, ale chce poskytnúť ženám čo najviac prostriedkov, aby sa mohlo dieťa narodiť, vrátane materskej dovolenky. To je u dnešných demokratov už pro-life pozícia, keďže potrat u nich nemôže byť označený za negatívny. Zasadzuje sa zároveň za väčšiu slobodu prejavu.

Je výrazne zeleným politikom niekde na úrovni európskych zelených strán a naľavo od väčšiny demokratov. Ochrana prírody a životného prostredia je najväčšou a najrozpracovanejšou časťou jeho volebného programu. 

Chce napríklad permanentne zakázať export zemného plynu z USA a výrazne obmedziť jeho domácu produkciu. 

Vo svojom programe sa výrazne venuje aj téme nerovnosti a zdierania zo strany veľkých korporácií, ktoré podľa neho kontrolujú všetky regulačné úrady v Spojených štátoch. 

Je proti zákazu TikToku a zároveň chce vložiť celý americký rozpočet na blockchain, ktorý sa využíva na kryptomeny, aby mohol každý Američan vidieť každú jednu transakciu vlády.

Jeho zahraničná politika je zmesou súčasných republikánskych a demokratických politík. Chce stiahnuť väčšinu amerických jednotiek domov a obmedziť americké vojenské angažovanie v tretích krajinách. Z vojny na Ukrajine čiastočne obviňuje Spojené štáty a je za zastavenie vojenskej pomoci pre Ukrajinu. 

Na druhej strane je zase podporovateľom Izraela a jeho práva na sebaobranu.

Predpokladané volebné zisky Trumpa a Bidena v jednotlivých štátoch podľa posledných prieskumov k 30. 4. 2024. Sivá farba označuje štáty s veľmi tesnými výsledkami. Zdroj: realclearpolitics.com

Nebezpečný pre Trumpa aj Bidena

Kennedymu podpora nesporne rastie, na jeho kampaňové stretnutia chodia stovky až tisícky podporovateľov. Jeho hlavnou silou je predovšetkým fakt, že je nezávislý. 

V súčasnej situácii, keď si 59 percent voličov neželá opätovný súboj Trumpa a Bidena a dôvera voči Republikánskej a Demokratickej strane je dlhodobo v mínusových číslach, je akákoľvek tretia kandidatúra pre mnohých Američanov vítaná.

Úroveň jeho podpory sa momentálne pohybuje v závislosti od prieskumu niekde medzi tromi až šestnástimi percentami. Kampaňové tímy Trumpa a Bidena si už začínajú uvedomovať, že im môže spôsobiť veľké problémy, a preto na neho začínajú čoraz viac útočiť. V obidvoch štáboch zároveň prebiehajú diskusie o tom, či Kennedy viac poškodí ich alebo ich protivníka.

Demokrati dlhodobo vyvíjajú snahy, aby sa Kennedy vôbec nedostal na volebný lístok. Napádajú každý jeho pokus v jednotlivých štátoch pred súdom, zatiaľ neúspešne. 

Kennedy sa už bol schopný dostať na volebný lístok v štáte Michigan. Podľa správ magazínu Politico je už jedna časť Bidenovej kampane zameraná iba na „vyradenie“ Kennedyho a ďalších tretích kandidátov.

Kerry Kennedyová, sestra Roberta Kennedyho Jr., počas predvolebnej kampane vo Filadelfii 18. apríla 2024 podporila Joe Bidena. Foto: TASR/AP

Obavy demokratov podčiarkuje aj fakt, že Biden sa rozhodol usporiadať verejnú tlačovú konferenciu, kde ho podporil takmer celý zvyšok Kennedyovej rodiny vrátane súrodencov Roberta Kennedyho. Biden sa tak snaží štylizovať do roly nasledovníka odkazu prezidenta Johna F. Kennedyho.

Ako hrozbu však Kennedyho vníma aj Trump a začína na neho ostro útočiť. Na svojej sociálnej sieti Truth Social ho nazval „oveľa viac liberálnym ako ktokoľvek z demokratov vrátane Westa a Steinovej“ (menší tretí kandidáti). Tvrdí o ňom aj to, že je iba nasadený demokratmi ako bábka a že je iba protestným hlasom.

Najväčším problémom pre obidve kampane by však bolo, pokiaľ by sa Kennedy ako prvý tretí kandidát po takmer tridsiatich rokoch dostal do predvolebných televíznych diskusií. Hranica účasti je totiž minimálne 15-percentná podpora, čo Kennedy už v niektorých prieskumoch dosahuje. Účasť na diskusiách, ktoré vždy sledujú desiatky miliónov Američanov, by mu výrazne pomohla.

Aj keď nemá šancu stať sa prezidentom, jeho voliči môžu ovplyvniť výsledok v kľúčových štátoch ako Nevada, Michigan či Pensylvánia. V nich totiž pôjde o každý jeden hlas.

Ak máte otázku, tip na článok, návrh na zlepšenie alebo ste našli chybu, napíšte na redakcia@postoj.sk
Diskusia
Diskusia

Diskutovať môžu exkluzívne naši podporovatelia, ktorí prispievajú od 5,- € mesačne alebo 60,- € ročne. Pridajte sa k nim teraz, prosím.

Ak máte otázku, napíšte, prosím, na diskusie@postoj.sk. Ďakujeme.