Pozor, tento AI robot, ktorý vám povie, kedy zomriete, je podvod, nepoužívajte ho!

Roztrhlo sa vrece s falošnými AI robotmi, ktoré sú údajne poháňané umelou inteligenciou Life2vec. Pozor, ide o podvod, hovoria výskumníci, ktorí vyvinuli robota, ktorý dokáže predpovedať smrť človeka.

ROBOT AI oko a predpovedanie smrti
Zdroj: Vosveteit.sk, dall·E

Chceli by ste vedieť, kedy sa pominiete na onen svet? Vedci z Northwestern University vytvorili na prelome minulého a tohto roka umelú inteligenciu, ktorá dokáže pomerne s veľkou presnosťou odhadiť, kedy umriete.

Táto AI nesie názov Life2vec a bola vytrénovaná na dátach 6-miliónov ľudí. Výskumníci použili súbor dát z Štatistického úradu v Dánsku, ktoré ďalej rozdelili do takzvaných „životných udalostí“. Život každého z nás by sa dal takto rozkúskovať. Následne na základe miliónov dát, sa umelá inteligencia učila, čo jednotlivé udalosti znamenajú v súvislosti s dĺžkou života a hľadala medzi nimi prepojenia. Na základe týchto informácií, sa naučila predpoveď, kedy človek pravdepodobne zomrie.

Odoberajte Vosveteit.sk cez Telegram a prihláste sa k odberu správ

Vedci neskôr túto AI vyskúšali aj v praxi na ľuďoch, kde umelá inteligencia predpovedala vysoké riziko smrti, skutočne k nej aj došlo. Samozrejme, našli sa aj výnimky, kedy AI predpovedala, že človek bude žiť dlhšie, no náhle zomrel. Vo väčšine prípadov ale išlo o udalosti, ako je napríklad dopravná nehoda, v dôsledku ktorej človek umrel. Ide o situácie, ktoré AI nedokáže predpovedať.

Pozor, viacero AI sľubuje, že vám prezradí váš súdny deň, nie je tomu ale tak

Najnovšie internet zaplavilo viacero umelých inteligencií, ktoré tvrdia, že vám dokážu predpovedať váš onen deň. Tieto nástroje často hovoria, že sú poháňané nástrojom Life2vec, no má to jeden háčik. Vedci túto AI nesprístupnili pre vývojárov a ani pre širokú verejnosť. Inými slovami, Life2vec je v „zásuvke“ stola výskumníkov, ktorí ju vyvinuli.

Na stránke umelej inteligencie výskumníci prízvukujú, že ich model nie je verejne dostupný.

„Existujú webové stránky, ktoré tvrdia, že implementujú life2vec (napr. deathcalculator(.)ai). Tie sú podvodné a nemajú nič spoločné s nami a našou prácou, takže buďte opatrní.“, hovoria výskumníci. „Pracujeme na spôsoboch, ako zdieľať model so širšími výskumnými komunitami, ale keďže je známe, že LLM môže potenciálne viesť k úniku údajov, musíme najprv urobiť ďalší výskum, aby sme tomu zabránili.“, doplňujú.

Rovnako na sociálnych sieťach sa môžete často stretnúť s reklamami či rôznymi propagačnými materiálmi, ako je príspevok nižšie.

Problém, ako sme už vyššie uviedli, je, že Life2vec nie je k dispozícii pre nikoho mimo výskumníkov. Znamená to, že ak narazíte na obdobnú umelú inteligenciu, ktorá hovorí, že ich poháňa spomínaná technológia, tak vedzte, že ide o podvod.

Ak sa rozhodnete takúto aplikáciu použiť, tak s najväčšou pravdepodobnosťou sa stanete obeťou podvodu. V tom najlepšom prípade vás autori podvodných stránok len oklamú. V tom horšom vám odcudzia citlivé informácie, napríklad podrobnosti o vás či bankové údaje, ktoré zneužijú.

Prihláste sa k odberu správ z Vosveteit.sk cez Google správy

Komentáre