Denník N

Spevák Benetin z Korben Dallas: Keď mi lekárka povedala, že som alkoholik hladinkár, prekvapilo ma to

Foto N - Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

➡️ Počúvanie podcastov Denníka N je najpohodlnejšie v aplikácii Denníka N. Zvuk Vám nepreruší, ani keď zmeníte stránku, a počúvať môžete aj bez pripojenia na internet. Sťahujte kliknutím sem.

Tento text načítal neurálny hlas. Najlepšie sa počúva v aplikácii Denník N, aj s možnosťou stiahnutia na počúvanie offline. Našli ste chybu vo výslovnosti? Dajte nám vedieť.

Tento článok, kvalitnú starostlivosť o vaše zdravie i bezpečnosť na cestách vám prináša Union. Meníme životy k lepšiemu.

Frontman kapely Korben Dallas Juraj Benetin nepije už takmer šesť rokov. Keď začal uvažovať, že prestane piť, nevnímal sa ako alkoholik. Uvedomil si to až v Sanatóriu AT, ktoré pomáha so závislosťami.

„Povedali mi, že mám v podstate stále v krvi nejakú hladinu alkoholu. Neklesá mi. A keď klesne, tak idem za fľaškou. Preto pijem každý deň,“ opisuje Benetin.

V rozhovore hovorí:

  • prečo začal rozmýšľať, že prestane piť,
  • aké boli začiatky bez alkoholu,
  • koľko mu ponúkali za reklamy na alkohol,
  • ale aj to, ako vnímal, keď mu najbližší hovorili, aby prestal piť.

Ako môže frontman rockovej kapely nepiť?

Frontmani rockových kapiel sa delia len na dva typy – tí, ktorí už nepijú, a tí, ktorí by piť nemali.

Takže to nie je predsudok a frontmani rockových kapiel naozaj majú problémy s alkoholom?

Podľa mňa áno. Neplatí to pre každého a sú aj ľudia, ktorí dokážu piť striedmo, primerane a spoločensky prijateľne, ale veľká väčšina z tých, ktorých poznám, má nejaký problém. A bolo by najlepšie, ak by prestali. Druhá časť už abstinuje.

Matúš Vallo aj celý Korben Dallas abstinujú. Je to nový trend, či to prichádza s vekom?

Určite aj s vekom. Ale to, že príležitosť robí zlodeja, platí. Ste v bare, trávite tam čas a hráte ľuďom pre zábavu. Oni sa tam chcú zabaviť, pijú – ste v prostredí, kde sa ťažko pije tak akurát.

Nepijete šesť rokov. Ktorý to bol moment, keď ste si povedali, že s alkoholom skončíte?

Bolo to obdobie, keď som si hovoril, že s tým už niečo musím robiť. Trvalo to zhruba dva roky. Súviselo trochu aj s narodením môjho druhého syna. Keď sa narodil, dali sme si od hrania s kapelou takmer ročnú prestávku. Ale to bolo len zástupné riešenie.

V období, keď ste nehrali, ste nepili?

Práveže som pil. Myslel som si, že je to súčasť riešenia – na chvíľu nebudem hrať a budem viac s manželkou Luckou a čerstvo narodeným Kubkom. Mal som vtedy 38, už vo mne zrelo, že by som s pitím mal niečo robiť. V práci, v kapele aj doma som mal situácie, keď bolo zrejmé, že mi alkohol v žiadnom zmysle nerobí nič dobré. A lezie mi do všetkého, čo mám rád.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Alkoholizmus

Hovorme o alkohole

Hudba

Rozhovory

Vzťahy

Rodina a vzťahy, Slovensko, Zdravie

Teraz najčítanejšie