StoryEditor

Fico odpracoval nočnú zmenu v závode pri Topoľčanoch: Chceme zvýšiť minimálnu mzdu na tisíc eur

01.05.2024, 08:08
Autor:
TASRTASR

Podiel nočnej práce na Slovensku je v porovnaní s ostatnými krajinami vysoký a podľa premiéra Roberta Fica sú odvetvia, kde sa nemôže prevádzka zastaviť.

Predseda vlády Robert Fico oslávil 1. máj prácou a absolvoval nočnú zmenu z utorka na stredu s pracovníkmi závodu ZKW Slovakia v Krušovciach pri Topoľčanoch. Uviedol, že je potrebné hovoriť so zamestnávateľmi o podiele nočnej práce na Slovensku, ktorý je najvyšší v rámci Európskej únie a rokovať aj o nočných príplatkoch.

"Klobúk dole pred všetkými zamestnancami," zhodnotil po skončení zmeny v závode na produkciu svetelných systémov a elektroniky so zhruba tritisíc zamestnancami. Pracoval pri komponentoch do svetlometov a ocenil pracovné nasadenie kolektívu pracovníčok. Pred začatím zmeny sa stretol aj manažmentom závodu.

Vláda má podľa neho záujem zvyšovať minimálnu mzdu a podľa jej zámeru by v rokoch 2026 až 2027 mala dosiahnuť tisíc eur.

"Na minimálnu mzdu sú naviazané ďalšie príplatky, vrátane príplatku za prácu v noci. Ak zostanú na minimálnu mzdu naviazané, tak budú rásť s ňou," povedal.

Druhá možnosť je podľa jeho vyjadrenia odčleniť tieto veličiny a nájsť v spolupráci so zamestnávateľmi iný parameter. "Takže nateraz stúpa s minimálnou mzdou aj príplatok za nočnú prácu a myslí si, že ľudia si ho zaslúžia. Mňa po zmene bolí celý človek," doplnil.

Podiel nočnej práce na Slovensku je v porovnaní s ostatnými krajinami vysoký a podľa Fica sú odvetvia, kde sa nemôže prevádzka zastaviť.

No sú aj také, kde by zamestnávatelia mohli túto prácu prehodnotiť a upustiť od nočných zmien zamestnancov.

"Chápem, existuje nejaká miera únosnosti, nechceme urobiť nejaké rozhodnutia a opatrenia, ktoré by poškodzovali slovenskú ekonomiku, musí byť rovnováha medzi záujmami zamestnancov, ktorých ja mimoriadne chcem zastupovať a zamestnávateľov, na ktorých mi ako premiérovi musí záležať, lebo si ich vážim, že vytvárajú pracovné miesta a tvoria hospodársky rast Slovenska," doplnil.

01 - Modified: 2024-05-02 14:00:43 - Feat.: - Title: Fico tvrdo kritizoval politiku Bruselu: Európska únia je bezradná, zo samitov sú vojnové kabinety 02 - Modified: 2024-05-03 08:13:39 - Feat.: - Title: Fico o druhom pilieri: Nechceme ľuďom brať peniaze, ale pomôcť s lepším zhodnotením 03 - Modified: 2024-05-02 13:06:09 - Feat.: - Title: Ficov jasný odkaz Slovensku. Vylúčil vyslanie našich vojakov na Ukrajinu 04 - Modified: 2024-05-02 10:39:30 - Feat.: - Title: Bez nového sa nevieme posunúť ďalej. Vláda ohlási výstavbu atómového bloku v Jaslovských Bohuniciach 05 - Modified: 2024-05-01 21:01:18 - Feat.: - Title: Slovensko by malo prispievať k formovaniu spoločných európskych stanovísk, vyhlásil Fico v prejave
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
03. máj 2024 12:00