20 rokov v EÚ: Na cesty po Európe sa vydáva 75 % Slovákov, ktoré krajiny lákajú najviac?

Slovensko oslavuje 1. mája 2024 20. výročie vstupu do Európskej únie. Práve členstvo v Únii prináša Slovákom množstvo cestovateľských výhod, medzi nimi aj Schengenský priestor – najväčšiu zónu voľného cestovania. Aj vďaka tomu je Európa pre Slovákov cieľovou destináciou číslo jeden. Podľa dát Pelikána za posledných šesť rokov (2018 – 2023) po nej cestuje 75 % všetkých dovolenkárov.

01.05.2024 08:00
dovolenka, more, oceán, leto, rodina, pláž,... Foto:
Ilustračné foto.
debata

Najobľúbenejšou európskou destináciou je Taliansko, do ktorého smeruje 21 % dovolenkárov, nasleduje Španielsko s 19,1 %. Treťou najobľúbenejšou je Veľká Británia, ktorá z Únie vystúpila v roku 2020. Za posledných šesť rokov do nej smerovalo 10,7 % cestovateľov, väčšina z tzv. VFR segmentu (návštevy rodiny a známych).

Najväčším skokanom je Chorvátsko, pri ktorom Slováci zamieňajú autá za lietadlo. V porovnaní s rokom 2018 rástlo v minulom roku o 370 %. Priemerná cena spiatočnej letenky k Jadranu za posledných šesť rokov poklesla o 119 %. Do všetkých prímorských destinácií Chorvátska dnes smerujú nízkonákladové aerolínie z okolitých letísk, novinkou roku 2024 je linka z Košíc do Zadaru.

Chorvátsko, Dalmácia
Video
Zdroj: Pixabay

Najčastejšie si na citybreaky vyberáme Londýn, Rím a Barcelonu, ktoré sú tiež najobľúbenejšími destináciami zahraničných Slovákov – zo slovenských a okolitých letísk do nich smeruje najviac jednosmerných leteniek. Na cesty po krajinách Únie volí 72 % Slovákov nízkonákladové aerolinky, priemerná cena spiatočnej letenky do destinácií EÚ je v roku 2024 na úrovni 182 eur.

Aj vďaka dostupnosti volia slovenskí dovolenkári pri cestách po Európe kratšie výlety v priemere na 5,5 dňa, pri cestách mimo EÚ cestujeme na zhruba 15 dní. Rozdiel vidieť aj pri rezervácii letenky – tzv. booking window, teda obdobie od nákupu letenky po odlet, je pri cestách po EÚ na úrovni 55 dní, pri diaľkových letoch sú to necelé tri mesiace.

Najobľúbenejšími odletovými letiskami Slovákov sú Viedeň, Bratislava a Budapešť, z ktorých pri cestách po Európe odlieta 86 % cestovateľov. Pri cestách mimo EÚ majú tri letiská podiel 60 % odletov – slovenským cestovateľom nevadí cestovať za výhodnou diaľkovou letenkou o niečo ďalej, či už to je akciová Indonézia s odletom z Paríža, Havaj z Amsterdamu za polovicu, či Seychely z Milána za tri stovky.

Vďaka EÚ cestujeme jednoduchšie

  • 1. Zóna voľného cestovania – Schengen je s 29 krajinami najväčšou zónou voľného cestovania.
  • 2. S občianskym či pasom kamkoľvek – na presun do ďalšej krajiny EÚ nám netreba nič viac ako občiansky preukaz či cestovný pas.
  • 3. Za prácou, životom aj pamiatkami – ako občania Únie máme právo na slobodný pohyb – môžeme cestovať, pracovať a žiť v ktorejkoľvek krajine EÚ.
  • 4. Žiadne nové SIM karty – s roamingom voláme, dátujeme a esemeskujeme v rámci krajín EÚ bez dodatočných poplatkov.
  • 5. Euro k euru – euro je druhou najpoužívanejšou menou na svete, používa ju ¾ EÚ (necelých 350 miliónov občanov v 20 krajinách).
  • 6. Hotovosť bez poplatkov – cezhraničné konverzie sú dnes v rámci EÚ bez poplatkov a rovnako aj výber eur z bankomatov.
  • 7. Európsky roadtrip – po krajinách EÚ môžeme šoférovať aj s vodičským preukazom vydaným na Slovensku.
  • 8. Zdravie na prvom mieste – ako občania EÚ máme nárok pri krátkodobých pobytoch v inej krajine EÚ na rovnakú zdravotnú starostlivosť ako poistenci danej krajiny. Postačí na to európsky preukaz zdravotného poistenia (EPZP).
  • 9. Zarábanie na zrušených letoch – vďaka nariadeniu EC 261 máme na letoch v rámci EÚ, letoch do tretích krajín z EÚ a letoch európskych dopravcov nárok pri meškaní či zrušení letu na kompenzáciu do 600 eur.
  • 10. Za hranice už počas štúdia – s programami Erasmus+ objavujeme krajiny EÚ už počas štúdia.
NEPOUZ, Trojena, Neom, Čítajte viac Lyžiarske stredisko uprostred púšte? Už sa buduje, bude mixom skutočnej a virtuálnej architektúry Faerské ostrovy Čítajte viac Krajina "Možno". Všetky plány tu závisia od počasia, no aj tak by ste tu chceli žiť
debata chyba
Viac na túto tému: #EÚ #Európska únia #20. výročie