Pôvodný lesk "Slunečních lázní" v Luhačoviciach je späť. Čoskoro ich otvoria

Obnovený areál "Slunečních lázní" v Luhačoviciach vznikol rekonštrukciou nevyužívaných kúpeľných objektov a bude slúžiť ako unikátny doklad kúpeľníctva a kultúrnej atmosféry zo začiatku 20. storočia.

01.05.2024 07:00
Luhačovice, Sluneční lázne, Vodoliečebný ústav Foto:
Pohľad na budovu Vodoléčebného ústavu v rámci Slunečních lázní.
debata

V zrekonštruovaných „Slunečních lázních“ sa snúbi luhačovická kúpeľná tradícia a typická Jurkovičova architektúra s moderným ponímaním trávenia voľného času. V celom areáli sa zachovala jedinečná nálada z doby najväčšieho rozkvetu kúpeľov.

Odpočiváreň vo Vodoliečebnom ústave. Miesto s... Foto: Kúpele Luhačovice
Luhačovice, Sluneční lázne, kúpele Odpočiváreň vo Vodoliečebnom ústave. Miesto s magickou atmosférou.

,Hlavným cieľom obnovy Vodoléčebného ústavu a Říčních a Slunečních lázní bola záchrana výnimočného architektonického diela Dušana Jurkoviča. Už teraz môžu hostia navštíviť muzeálnu expozíciu a čoskoro sprístupníme celý areál. Slávnostné otvorenie Slnečnej sezóny spoločne s programom pre verejnosť sa uskutoční počas posledného májového víkendu," hovorí Jiří Dědek, generálny riaditeľ Lázní Luhačovice, a.s.

Luhacovice, Vodoléčebný ústav, Sluneční lázne, kúpele Čítajte viac Na jar sa chystá otvorenie "Slunečních lázní". Viete, kde to bude?

„Srdcom je zrekonštruovaný objekt Vodoléčebného ústavu s expozíciou venovanou histórii miesta, dielu slovenského architekta Dušana Jurkoviča a takisto vzťahu hudobného skladateľa Leoša Janáčka k Luhačoviciam,“ opisuje riaditeľka Slunečních lázní Hana Felcmanová a dodáva: „Dominantou hlavnej prehliadkovej trasy je hodnotne zrekonštruovaná Jurkovičova Odpočívárna vybavená replikami pôvodného mobiliáru z roku 1902. Nechýbajú artefakty z pôvodného mlyna, pretože Vodoléčebný ústav bol vystavaný na jeho mieste. Nechýba ani autentický model znázorňujúci podobu areálu z roku 1910. Druhé poschodie je venované Leošovi Janáčkovi a jeho tvorbe s možnosťou vypočutia si hudobných ukážok, vrátane televízneho záznamu Glagolskej omše. Návštevníci môžu cez jednotlivé miesta ľubovoľne prechádzať a podľa potreby sa zdržať na ktoromkoľvek z nich. V prípade záujmu je možné objednať si komentovanú prehliadku so sprievodcom.“

Vane vo Vodoliečebnom ústave v Luhačoviciach.... Foto: Kúpele Luhačovice
Sluneční lázne, Luhačovice, vane Vane vo Vodoliečebnom ústave v Luhačoviciach. Nebude možné sa v nich kúpať, sú vystavené len ako muzeálne kusy.

Bývalá plaváreň s bazénom a kabínkami v bezprostrednej blízkosti „Vodoléčebného ústavu“ bola funkčná až do roku 1995, keď prestala vyhovovať hygienickým predpisom. „Po rekonštrukcii už bazén nebude slúžiť na kúpanie, ale vzniká tu okrasný biotop,“ dodáva Hana Felcmanová.

„Vodoléčebný ústav“ aj „Sluneční lázně“ sú kultúrnymi pamiatkami. Budova bývalej „Vodoléčby“ je zároveň zapísaná na zozname návrhov na národné kultúrne pamiatky. Celý areál má ambíciu stať sa ďalším turisticky atraktívnym miestom Luhačovíc pre nasledujúce generácie. „Okrem štandardného návštevníckeho využitia by mal poskytovať optimálne zázemie na kultúrne akcie pre dospelých aj deti, tématické dni a výstavy. Okrem iných v tomto spolupracujeme aj s Múzeom juhovýchodnej Moravy v Zlíne,“ dopĺňa Hana Felcmanová.

Rekonštrukcia

Rekonštrukcia sa uskutočnila v rokoch 2021 až 2024. V jej priebehu bol obnovený Vodoléčebný ústav, Říční a sluneční lázně, Sirné a slatinné lázně a ďalšie technické objekty. V súčasnosti prebiehajú ďalšie činnosti a úpravy, ktoré sa týkajú predovšetkým Říčních a slunečních lázní alebo novovytvorených priestorov pre komerčný predaj. Mali by byť dokončené v máji 2024. Celková investícia presiahla 150 miliónov českých korún, z toho cca 70 miliónov tvorí dotácia IROP (Integrovaný regionálny operačný program). Zvyšnú časť financovala akciová spoločnosť Lázně Luhačovice.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Luhačovice #Kúpele Luhačovice #Sluneční lázne