Tajomstvá Veľkého čínskeho múru s Ashom Dykesom

Ash Dykes pochádza z Walesu. Je to extrémny športovec, ktorého životné cesty pripomínajú epické príbehy o odhodlaní a odvahe. Tento dobrodruh sa už zapísal do histórie neuveriteľnými výkonmi, ako je napríklad prekonanie celej dĺžky rieky Jang-c'-ťiang, čo je úctyhodných 6 300 km.

Počas rok trvajúcej cesty Dykes čelil ničivým búrkam, zosuvom pôdy a dokonca aj stretnutiu s divokými medveďmi. Svoju dobrodružnú povahu preukázal aj prechodom Mongolska, keď na 2 400 km dlhej trase prekonal pohorie Altaj a púšť Gobi len s vozom plným vybavenia. 

Tajomstvá Veľkého čínskeho múru s Ashom Dykesom

Ashova cesta cez Veľký čínsky múr

Zatiaľ poslednou výzvou Asha Dykesa bol Veľký čínsky múr. Vydal sa preskúmať nielen jeho známe časti, ale aj tie, ktoré sú pred očiam bežných turistov skryté. Počas tejto dva a pol mesačnej expedície Dykes zdolával zasnežené vrcholy a prechádzal nekonečné púšte, pričom sa stretával s ľuďmi, ktorí majú k tejto historickej stavbe osobný vzťah. Cesta bola nielen fyzickou výzvou, ale aj intenzívnym ponorením sa do histórie a kultúry, ktorá je s Veľkým múrom neoddeliteľne spojená.

Tajomstvá Veľkého čínskeho múru s Ashom Dykesom

Odkryté tajomstvá Veľkého čínskeho múru

Veľký čínsky múr je architektonickým a historickým svetovým fenoménom, ale len málo ľudí vie, že niektoré jeho úseky sú staré až 2 700 rokov. Ashova cesta viedla a aj k menej známym úsekom, napríklad k múru Chu, ktorý bol postavený z kameňa a zbíjanej zeminy a rozpráva príbehy starovekej Číny, ktoré sa často prehliadajú.

Tajomstvá Veľkého čínskeho múru s Ashom Dykesom

Zaujímavé sú aj zaplavené úseky múru ako napríklad úsek Xifengkou, ktorý sa v roku 1975 ponoril pod vodu. Dnes tento podvodný úsek láka potápačov, ktorí chcú preskúmať túto časť Veľkého čínskeho múru úplne novým spôsobom.

Tajomstvá Veľkého čínskeho múru s Ashom Dykesom

História a príroda v symbióze

Veľký čínsky múr neodhaľuje len historický význam oblasti, ale ukazuje aj jej interakciu s okolitým prírodným prostredím. Od stretnutia so Žltou riekou, ktorá sa na jednom mieste dotýka múru, až po vrcholy, kde múr dosahuje svoju maximálnu výšku 1 439 metrov nad morom. Čínsky múr je dôkazom toho, ako môže človekom vytvorená stavba splynúť s okolitou prírodou.

Tajomstvá Veľkého čínskeho múru s Ashom Dykesom

Teraz máte aj vy možnosť vydať sa na dobrodružnú cestu pozdĺž jednej z najzáhadnejších a najfascinujúcejších stavieb na našej planéte, Veľkého čínskeho múru. Vaším spoločníkom na tejto ceste nebude nikto iný ako samotný Ash Dykes, muž, ktorý sa nebojí žiadnej výzvy, a ktorého meno je zapísané v knihách svetových rekordov.

Ak ste fanúšikom histórie a dobrodružstiev, nenechajte si újsť premiéru dokumentárneho seriálu Veľký čínsky múr s Ashom Dykesom, ktorý bude vysielať televízna stanica Viasat Explore 1. mája o 21:00.