Stavba stien domu
Zdroj: shutterstock.com

Hrubá stavba domu: Všetko, čo potrebujete vedieť o stenách a stropoch

Keď sa povie hrubá stavba, mohlo by sa zdať, že stavebné konštrukcie, ktoré sú jej súčasťou, stačí zhotoviť nahrubo. V žiadnom prípade to tak však nie je. Práve naopak, to, čo pri hrubej stavbe zanedbáte, bude mať vplyv na výslednú kvalitu stavby. V prvej časti sa pozrieme na murované zvislé stavebné konštrukcie a stropy.

Hrubá stavba je často používaný pojem, avšak v žiadnom predpise nie je vymedzený presne. Najčastejšie zahŕňa základy vrátane tepelnej izolácie a hydroizolácie, zvislé a vodorovné nosné konštrukcie, nenosné priečky a zastrešenie tak, aby do stavby nezatekala voda.

„Z hľadiska nášho kompletného systému ako výrobcu murovacích materiálov teda hrubá stavba znamená murovanie obvodových stien, vnútorných nosných stien a nenosných priečok vrátane montáže prekladov. Na systém nosných stien nadväzuje montovaný keramický stropný systém. Keramický strop, najmä pri rodinných domoch typu bungalov, spolu s obvodovým murivom tvorí spoľahlivú bariéru proti rýchlemu prehrievaniu v letných mesiacoch, ako aj proti nežiadúcemu hluku z vonkajšieho prostredia. Nehovoriac o tom, že so zdanlivo jednoduchým riešením bez pevného stropu sa oberáte o užitočný odkladací priestor,“ vysvetľuje na úvod Ing. Gabriel Szöllösi, produktový manažér pre značku Porotherm zo spoločnosti Wienerberger.

Podľa slov Ing. Olivera Kapciho, technického poradcu spoločnosti HELUZ predstavuje hrubá stavba prvú fázu v rámci samotnej realizácie budovy, ktorá sa zameriava na vytvorenie jej základnej nosnej konštrukcie. Medzi hlavné konštrukcie hrubej stavby patria základy, nosné a nenosné steny a strecha.

Hrubá stavba domu z tehál
Okrem dôkladnej projektovej prípravy je potrebné dodržať presné technologické postupy. Na budúcu kvalitu stavby má v tomto zmysle správne založenie prvého radu tehál, ktoré môžete zveriť aj do rúk odborníkov. | Zdroj: Heluz

„Základy a základová dosky predstavujú základný prvok, na ktorom stojí celá stavba a prenáša jej zaťaženie do podložia. Ich správne navrhnutie a realizácia sú nevyhnutné pre zabezpečenie stability a trvanlivosti budovy. Nosné steny a stĺpy tvoria kostru budovy a prenášajú zaťaženie z ostatných konštrukcií a stropov do základov. Ak sú základy vybudované, vďaka nášmu širokému portfóliu dokážeme zabezpečiť zvyšnú časť hrubej stavby, to znamená nosné a nenosné murivo, preklady a stropy. Novinkou sú vencovky HELZ RAPID, vďaka ktorým svojpomocne a rýchlo zabezpečíme realizáciu vencov, čo dopĺňa systémovosť celku pre realizáciu hrubej stavby.”

S podobnou skladbou stavebných konštrukcií súhlasí aj Ing. Martin Mihál, vedúci oddelenia technickej podpory Xella CZ/SK. „Ako dodávateľ materiálov pre murované stavby počítame do hrubej stavby základy, štandardne sem patrí hydroizolácia základov, obvodové a vnútorné nosné steny, priečky, konštrukcia stropov, stavba komína, strešná konštrukcia vrátane krytiny a izolácií a vyhotovenia technických inštalácií (technického zariadenia budov).“

Ako výrobca stavebných materiálov pre hrubú stavbu máme v portfóliu murovacie a strešné systémy, stropy a omietky. Vyrábame dva typy murovacích systémov. Klasikou je pálený murovací systém Profiblok alebo vápennopieskový systém Sendwix, dopĺňa Rastislav Bosák, produktový manažér KM Beta, spol. s r. o.

Čo nepodceniť a na čo klásť dôraz?

„Kým sa budeme venovať odporúčaniam vo fáze realizácie, chcel by som upriamiť pozornosť budúcich stavebníkov na prípravnú fázu stavby domu,“ hovorí Gabriel Szöllösi. Podľa jeho slov by mali mať v prvom rade jasnú predstavu o svojom budúcom bývaní a následne by túto predstavu mali pretaviť do kvalitného a v maximálnej možnej miere detailného projektu. Tejto prípravnej a projektovej fáze odporúča venovať dostatok času. Z hľadiska murovaných konštrukcií sa v rámci projektovej prípravy treba samostatne venovať návrhu obvodových stien a rovnako sa odporúča venovať aj vnútorným stenám. Obvodové steny musia spĺňať minimálne tepelnoizolačné vlastnosti. Čo sa týka vnútorných stien, odporúča navrhnúť materiály, ktoré zabezpečia vyšší akustický komfort v dome.

„V praxi sa často stretávame s tým, že sa stavebníci púšťajú do stavby domu podľa veľmi jednoduchého projektu na stavebné povolenie. Nedostatočná projektová dokumentácia môže viesť k časovo náročným a najmä predraženým riešeniam, či už priamo počas výstavby, alebo aj počas užívania domu,“ upozorňuje.

Presné plánovanie a projektovanie považuje za rozhodujúci aspekt aj Oliver Kapci. V rámci tejto prípravnej fázy sa totiž zohľadňujú funkčnosť a estetické požiadavky budovy, ako aj dodržiavanie technických normatívov a stavebných predpisov. Medzi ďalšie aspekty patrí správny výber kvalitných materiálov. Tým sa zabezpečí nielen trvanlivosť a bezpečnosť budovy, ale aj optimalizácia nákladov a časového plánu stavby. Zároveň netreba zabúdať na dohľad a kontrolu kvality počas realizácie. Tá sa zabezpečuje prostredníctvom pravidelných kontrol a overovaním správnosti vykonaných prác a ich zhody so stavebnými projektmi. Významná je aj bezpečnosť a ochrana zdravia pri práci či environmentálna udržateľnosť. Tá zohľadňuje vplyv stavebných prác na životné prostredie a minimalizáciu negatívnych vplyvov na ekosystém.

„Dôraz na tieto aspekty zabezpečuje nielen úspešné dokončenie hrubej stavby, ale aj základ pre kvalitnú a trvanlivú budovu, ktorá spĺňa potreby a očakávania jej budúcich užívateľov,“ vysvetľuje Oliver Kapci.

Rohové tehly
Na riešenie detailov v obvodovom murive sú určené doplnkové rohové, koncové a polovičné koncové tehly. Pomáhajú predovšetkým minimalizovať chyby pri realizácii, ako aj odpad, ktorý by vznikol pri pílení tehál. | Zdroj: Wienerberger

S tvrdeniami, že základom je vždy dostatočne spracovaný a kvalitný projekt, súhlasí aj Martin Mihál. Nedostatky v projektovej dokumentácii môžu viesť k časovo náročným a najmä predraženým riešeniam, či už počas výstavby, alebo aj pri používaní domu. Aby hrubá stavba fungovala čo najsprávnejšie, je potrebné používať systémové stavebné prvky vrátane mált a omietok.

„Máme vo svojom produktovom portfóliu systémové prvky, ktoré boli laboratórne vyvinuté tak, aby po ich použití hrubá stavba fungovala čo najkvalitnejšie. Ich zámena je rizikom a často vedie k chybám. Väčšina z nich je spôsobená neinformovanosťou, časté je tiež nedodržanie stavebných postupov daných výrobcom materiálu.“

Ako áno a ako nie

Požadované tepelnoizolačné vlastnosti obvodových stien je možné dosiahnuť buď so zateplením, alebo bez zateplenia. „Pri jednovrstvovom obvodovom murive systém Porotherm ponúka dve riešenia: čisto keramické tehly Porotherm EKO+ Profi alebo tehly s integrovanou minerálnou izoláciou Porotherm T Profi. Oba typy tehál umožňujú riešenie vyhovujúce normovej požiadavke pre domy s takmer nulovou potrebou energie (energetická trieda A0),“ odporúča Gabriel Szöllösi.

Hlavnou výhodou jednovrstvových obvodových stien bez zateplenia je jednoduchšia realizácia, menší priestor pre realizačné chyby a dlhá životnosť prakticky bez údržby.

Na výhody jednovrstvového muriva poukazuje aj Oliver Kapci. „Z nášho sortimentu odporúčame na jednovrstvovú konštrukciu tehly z radu FAMILY so šírkou 44 a 50 cm, ako aj z radu FAMILY 2in1 so šírkou 38, 44 a 50 cm.“

Riešenia pre jednovrstvové obvodové steny ponúkajú aj výrobcovia materiálov na báze pórobetónu. „Zo sortimentu Ytong možno dosiahnuť dostatočné parametre obvodových stien na splnenie požiadaviek energetickej triedy A0 tvárnicami Ytong Lambda YQ s hrúbkou 450 mm s návrhovou hodnotou U = 0,16 W/(m2 . K) a s hrúbkou 500 mm s návrhovou hodnotou U = 0,15 W/(m2 . K),“ dopĺňa Martin Mihál.

„Pri murovaní stien z brúsených tehál je dôležité presné založenie prvého radu. Tento krok sa odporúča zveriť skúseným odborníkom, resp. využiť asistenčnú službu na založenie prvého radu tehál. Murovanie ostatných radov tehál už môže pokračovať aj svojpomocne za predpokladu, že stavebník je primerane zručný,“ vysvetľuje Gabriel Szöllösi.

Presné založenie muriva považuje za dôležité aj Rastislav Bosák. Pri zakladaní muriva netreba nič podceniť a venovať mu potrebný čas. Prvým krokom je zhotovenie hydroizolácie v miestach budúcich múrov. Potom prichádza k slovu nivelačný prístroj a hľadanie najvyššieho bodu, resp. rohu. Z neho sa totiž s murovaním prvého radu začína. Minimálna vrstva zakladacej malty je 10 mm. Tá sa aplikuje práve v najvyššom mieste. Ďalej sa už len pridáva, aby sa výškové rozdiely v základovej doske vyrovnali. Následne sa začne s ukladaním murovacích prvkov, ktoré sa zarovnávajú gumeným kladivom, pomocou vodováhy a vodiacej šnúry. Potom sa zakladacia súprava premiestni a pokračuje sa ďalej.

Okrem zakladania si treba dať pozor aj na samotné ďalšie murovanie. V prípade jednovrstvových konštrukcií je kvalita prác zásadná. Nekvalitná realizácia môže ovplyvniť tepelnú charakteristiku obvodového muriva. „Pri murovacom systéme Sendwix je kvalita murovania dôležitá predovšetkým vo vzťahu k statike a rovnosti stien – tepelný odpor stien sa rieši až dodatočnou tepelnou izoláciou. Prípadné nedostatky vo väzbe muriva sú ľahko viditeľné. Jednotlivé bloky na sebe majú navyše vodiace linky z vonkajšej strany, vďaka ktorým je možné veľmi ľahko kontrolovať správnosť a kvalitu zhotovenia murovania. Tieto linky na seba nadväzujú po celej výške muriva a vyznačujú tak odporúčanú preväzbu jednotlivých kvádrov, rozvíja podrobnosti Rastislav Bosák.

Častou chybou pri murovaní býva nevhodný spôsob nanášania malty, či už klasickej, alebo tenkovrstvovej. Príčinou býva aj nesprávna konzistencia malty. Tu treba poznamenať, že konzistenciu malty treba vždy prispôsobiť teplote prostredia a samotných materiálov. Malta, či už klasická, alebo tenkovrstvová, musí mať správnu konzistenciu, aby zabezpečila spojenie tehál. Musí umožňovať rovnomerné nanášanie na ložné plochy tehál, tzn. nesmie byť príliš hustá a zároveň by nemala zbytočne zatekať do dutín v tehlách, čiže nemala by byť ani príliš riedka.

„Pri obyčajnej (klasickej) malte, treba dbať na úplné, celoplošné premaltovanie ložných škár a na ich správnu hrúbku približne 12 mm. Tenkovrstvová malta sa nanáša rovnomerne na všetky rebrá tehál pomocou kovového, prípadne moltoprénového nanášacieho valca. Murovanie na maltu je možné aplikovať do +5 °C. Pri nižších teplotách až do –5°C je možné použiť murovanie na penu Dryfix. Murovacia pena sa na tehly nanáša priamo z dózy pomocou aplikačnej pištole. Ideálna teplota obsahu dózy je +20 až +25 °C,“ vysvetľuje podrobnosti Gabriel Szöllösi.

V obvodovej stene treba riešiť niekoľko detailov, ako sú rohy, parapety, ostenia a nadpražia. V týchto detailoch si nevystačíte len so základnými formátmi tehál. Aby nebolo potrebné píliť tehly na požadovaný rozmer, sú pri niektorých formátoch k dispozícii doplnkové tehly: rohové, koncové a polovičné koncové. Doplnkové tehly pomáhajú minimalizovať chyby pri realizácii, ako aj odpad, ktorý by vznikol pri pílení tehál.

„Detaily zateplených parapetov a ostení s použitím koncových tehál sú spoľahlivým riešením, ktoré redukuje tepelné straty a bráni vzniku plesní v týchto detailoch. Preto používanie doplnkových tehál jednoznačne odporúčam,“ zdôrazňuje Gabriel Szöllösi.

Veľmi častou chybou na stavbách býva nedodržanie minimálnej dĺžky väzby v murive, čo býva následne dôvodom reklamácií smerom k realizačnej firme. Nedostatočná väzba vzniká najmä pri obvodových stenách niektorých hrúbok (30, 44, 50), a to v dôsledku nesprávneho založenia rohov bez použitia rohových tehál. Rohové tehly majú rozmery prispôsobené práve s cieľom dosiahnuť ideálnu dĺžku väzby v priľahlých úsekoch muriva.

Nosný preklad
Súčasťou kompletného systému na zhotovenie hrubej stavby sú aj preklady, ktoré sú určené na preklenutie otvorov. Na obvodové a nosné murivo by sa mali použiť nosné preklady. | Zdroj: Xella

Dôležité je aj správne napojenie systému vonkajších (obvodových) a vnútorných nosných stien. „Správne napojenie je možné realizovať vzájomným previazaním oboch stien v mieste styku alebo pomocou stenových spôn z nehrdzavejúcej ocele. Tento spôsob napojenia sa využíva najmä pri stenách z brúsených tehál Porotherm Profi,“ približuje Gabriel Szöllösi.

Pri návrhu a realizácii vnútorných stien je dobré myslieť na budúci akustický komfort bývania, preto sa odporúča vzájomné oddelenie niektorých častí domu, napr. dennej a nočnej zóny, prípadne aj jednotlivých spální, ako aj technickej miestnosti od obytných častí domu stenami z akustických tehál. Tieto steny majú vyššiu nepriezvučnosť, vďaka čomu môžu mať obyvatelia domu väčší pocit súkromia a komfortu.

Súčasťou kompletného stavebného systému sú aj keramické preklady a stropy. Výsledkom použitia kompletného systému je materiálovo jednoliata stavba, čo je ideálne aj z hľadiska omietania. Keramické stropy sa skladajú z nosníkov a vložiek. V rámci stavby domu plnia viacero funkcií: majú vysokú únosnosť, zabezpečujú dostatočnú priestorovú tuhosť domu, protipožiarnu bezpečnosť, ochranu proti hluku a v neposlednom rade vďaka svojej hmotnosti zlepšujú celkovú akumulačnú schopnosť domu.

„Stropy Porotherm – s nadbetonávkou aj bez nadbetonávky – je možné realizovať aj svojpomocne. Nevyhnutným predpokladom je však plán kladenia vypracovaný projektantom/statikom na základe statického návrhu. Pri montáži stropu treba dodržovať technologický postup výrobcu,“ zdôrazňuje Gabriel Szöllösi.

„Pri realizácii prefabrikovaných prekladov je potrebné zvoliť správnu dĺžku prekladu v závislosti od veľkosti stavebného otvoru, dodržať minimálny presah na murivo,“ uzatvára Rastislav Bosák.

O mesiac si spolu podrobne rozoberieme okná a strechu.

Nech vám žiadna novinka neunikne

Odoberajte týždenný prehľad najlepších článkov emailom

Text: Andrea Dingová
Odborná spolupráca: Ing. Gabriel Szöllösi, produktový manažér pre značku Porotherm zo spoločnosti Wienerberger, Ing. Oliver Kapci, technický poradca spoločnosti HELUZ, Ing. Martin Mihál, vedúci oddelenia technickej podpory Xella CZ/SK, Rastislav Bosák, produktový manažér KM Beta, spol. s r. o.
Foto: Xella, Heluz, Wienerberger
Zdroj: Časopis Urob si sám

Emailová adresa nebude zverejnená, poskytnutá iným osobám a nebudeme na ňu nič posielať. Je však nutná na prevádzku diskusií. Pozrite si naše podmienky spracovania osobných údajov.

Ak sa vám nechce zakaždým zadávať meno a email, využite možnosť prihlásiť sa.