Biznis

Realizácia projektu nemocnice Rázsochy v Bratislava nie je ohrozená

"Nová podoba Univerzitnej nemocnice v Bratislava bude prezentovaná v krátkom čase."

WEBMAGAZIN.sk-OTS, 30. apríla 2024 11:27
Foto: Amberg Engineering Slovakia
Ešte v roku 2019 bola vypísaná súťaž na vypracovanie projektovej dokumentácie novej univerzitnej nemocnice na Rázsochách. Po voľbách vo februári 2020 trvalo takmer 2,5 roka kým sa v júli 2022 podpísala Zmluva o dielo s úspešným uchádzačom. Odmena za dodanie všetkých stupňov dokumentácie, vrátane tých, ktoré sa s vysokou pravdepodobnosťou nikdy realizovať nebudú, bola stanovená na zhruba dvanásť miliónov eur bez DPH. Predpokladané náklady na realizáciu stavby sa odvtedy, najmä vďaka inflácii, viac ako strojnásobili, približne na sumu 700 miliónov eur. Následne po podpise Zmluvy sa stratilo ďalších 6 mesiacov a to v dôsledku zmeny počtu lôžok. Vo februári 2023 Ministerstvo zdravotníctva SR požiadalo zhotoviteľa, aby v rámci plánovanej novej Univerzitnej nemocnice na Rázsochách spracoval dokumentáciu pre navýšený počet lôžok v rozsahu 802. Pôvodný počet lôžok podľa zmluvy uzatvorenej so zhotoviteľom bol 653. Avšak už v lete toho istého roku vláda SR rozhodla, že nemocnica na Rázsochách nebude financovaná z Plánu obnovy a odolnosti. Takto sa stratili 4 roky počas ktorých sa dostavala nemocnica Bory. Projekt „Rázsochy“ je preto verejnosťou vnímaný ako definitívne uzavretý a symbolizuje zlyhanie a neschopnosť štátu.

Predošlé vedenie Ministerstva zdravotníctva SR nebolo rok schopné nájsť reálne riešenie realizácie projektu novej Univerzitnej nemocnice Bratislava. Rezort zdravotníctva fakticky len hľadal spôsoby, ako účelovo oddialiť preberanie dokumentácie tak, aby nemusel zhotoviteľovi vyplatiť dohodnutú časť odmeny, ani prijať žiadne rozhodnutie, akým spôsobom v projekte pokračovať ďalej. Je nutné podotknúť, že zhotoviteľ opakovane žiadal o uzatvorenie dodatku alebo dohody o ukončení zmluvy všetkých ministrov, ktorí sa v rezorte zdravotníctva v priebehu roka 2023 vystriedali. Ministerstvo sa rok nevyjadrilo a každé vedenie sa vyhováralo na to predošlé.

Zásadný obrat v riešení záležitosti nastal na jeseň 2023, kedy sa pokračovanie a ďalšia podoba projektu novej Univerzitnej nemocnice v lokalite Rázsochy začali znova efektívne a konštruktívne riešiť. Bolo nevyhnutné získať informácie a následne rýchlo rozhodnúť o viacerých, objektívne zložitých veciach. Ministerka zdravotníctva sa preto, na rozdiel od svojich predchodcov, niekoľkokrát osobne stretla a rokovala so zástupcami zhotoviteľa. Rokovania boli náročné, tvrdé, ale konečne konštruktívne. Vďaka tomu sa v pomerne krátkom čase podarilo vyriešiť a uzavrieť takmer všetky technické aj administratívne otázky. A treba jednoznačne konštatovať, že konečná dohoda nebola kreovaná „pokútne“...

Po takmer šesťmesačnom intenzívnom snažení môžeme dnes s potešením konštatovať, že ďalšia realizácia projektu novej Univerzitnej nemocnice v Bratislave nie je ohrozená a jej nová podoba bude prezentovaná v krátkom čase.


UPOZORNENIE: Upozorňujeme čitateľov, že materiály označené skratkou OTS sú poskytované v rámci Originálnej textovej služby a za ich obsah nesie zodpovednosť zadávateľ.

Komentáre