Liek, ktorý možno máte doma aj vy, môže pomôcť spomaliť starnutie, tvrdia vedci

Rilmenidín, liek na liečbu hypertenzie, má potenciál spomaliť starnutie a zlepšiť zdravie.

titulka-starnutie_2
Zdroj: Christopher Campbell z Unsplash, úprava: Vosveteit.sk

Výskumníci z University of Liverpool zistili, že rilmenidín, liek bežne využívaný na liečbu vysokého tlaku, by mohol predĺžiť život človeka a spomaliť starnutie.  

V rámci výskumu zistili, že keď liečili zvieratá týmto liekom v mladom a staršom veku, tieto zvieratá sa dožili dlhšie a celkovo mali zdravie v lepšej miere. Výsledky zdravotných testov poukázali na to, že liek mal rovnaký účinok ako obmedzenie kalórií. Rovnako v rámci experimentov dokázali, že liečba s rilmenidínom mala priaznivé účinky aj na červa C. elegans.  

Odoberajte Vosveteit.sk cez Telegram a prihláste sa k odberu správ

V prípade tohto červa priaznivé účinky vznikali cez I1-imidazolínový receptor nish-1. Autori štúdie sa domnievajú, že tento receptor môže slúžiť ako cieľ pre liečbu, ktorá by mohla predĺžiť náš život.  

Čo sa týka predĺženia života a zlepšenia zdravia, tam už vedci otestovali niekoľko rôznych potenciálnych možností. Najväčšou výhodou rilmenidínu je to, že sa už bežne využíva u ľudí na liečbu hypertenzie, teda vysokého tlaku. V budúcnosti ho vieme upraviť aj na to, aby nám pomohol žiť dlhšie. Vedľajšie účinky tohto lieku sú vzácne a ak sa objavia, nie sú nijak závažné.  

Dnes sa kalorická reštrikcia považuje za formu diéty, ktorá nám pomáha omladiť telo a žiť o niečo dlhšie. Čo sa ale samotnej diéty týka, tá má zmiešané výsledky a nejasné vedľajšie účinky. Autori štúdie preto vysvetľujú, že objavenie lieku, ktorý by mohol človeku priniesť výhody kalorickej reštrikcie môže predstavovať najlepšiu stratégiu pre dlhší život.  

“So starnúcou populáciou nám oddialenie staroby, hoci aj o malý kúsok, môže mimoriadne pomôcť. Modifikovať už existujúce lieky na to aby nám priniesli lepší a dlhší život má potenciál, ktorý sme doteraz nevyužívali. Po prvýkrát sa nám podarilo dokázať, že u zvierat má rilmenidín pozitívny účinok na dlhší život,” vysvetľuje Joao Pedro Magalhaes, vedúci výskumu.  

Vedci chcú momentálne zistiť, či môže mať rilmenidín aj iné klinické aplikácie.  

Spomalenie starnutia  

Výskumníci hľadajú rôzne spôsoby, ako by sme mohli človeku dať dlhší a zdravší život. Na podobnú tému vydali tento rok štúdiu aj výskumníci z University of Wyoming. Tí študovali jedny z najodolnejších organizmov na planéte, pomálky.  

Pomálky sú drobné organizmy, ktoré dokážu prežiť aj v otvorenom vesmíre. Práve ich odolnosť môže podľa vedcov ukrývať kľúč k dlhšiemu a lepšiemu životu. Svoju odolnosť získavajú vďaka takzvanej biostáze. Ide o proces, pri ktorom vzniká proteínový gél vo vnútri buniek a tým sa spomaľujú životné procesy.  

Vedci zistili, že keď tieto proteíny vložíme do ľudských buniek, vzniká rovnaký gél a spomaľuje sa metabolizmus. Ako chcú tento proces využiť na dlhší život človeka sa dozviete v tomto článku. 

Prihláste sa k odberu správ z Vosveteit.sk cez Google správy

Komentáre