Denník N

Prečo si chce vláda požičať na diaľnice z druhého piliera? Lebo verí, že taký dlh sa jej podarí skryť

Foto N - Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

➡️ Počúvanie podcastov Denníka N je najpohodlnejšie v aplikácii Denníka N. Zvuk Vám nepreruší, ani keď zmeníte stránku, a počúvať môžete aj bez pripojenia na internet. Sťahujte kliknutím sem.

Tento text načítal neurálny hlas. Najlepšie sa počúva v aplikácii Denník N, aj s možnosťou stiahnutia na počúvanie offline. Našli ste chybu vo výslovnosti? Dajte nám vedieť.

Ficova vláda zvažuje štátne dlhopisy pre ľudí a hľadá spôsob, ako použiť peniaze z druhého piliera na diaľnice. Skúšala to aj v minulosti. Potrebuje finančné zdroje, ale zároveň tak, aby to veľmi nezvýšilo dlh.

„Je legitímne baviť sa o tom a nejde o novú vec, že by napríklad dôchodkové spoločnosti investovali aj do štátnych dlhopisov alebo do nejakých nástrojov, a o to menej si bude musieť štát potom požičať na medzinárodných trhoch,“ vysvetľoval cez víkend v RTVS minister financií Ladislav Kamenický.

Aj takto interpretoval vyjadrenia premiéra Roberta Fica, ktorý opakuje, že potrebujú súkromné zdroje na výstavbu diaľnic a železníc. „Všetky voľné zdroje, ktoré máme, sú buď vyčerpané, alebo zazmluvnené,“ vyhlásil Fico nedávno.

To, o čom hovorí, znamená, že chcú financovať verejné investície z úspor v druhom pilieri, ale pritom sa tváriť, že tým nezvyšujú dlh štátu. Dôchodkové spoločnosti zase hovoria – dajte nám garancie, že neriskujeme súkromné peniaze sporiteľov. Garancie by však zvyšovali dlh, preto vlády do takého riešenia doteraz nešli ani naposledy pri výstavbe nájomných bytov.

Zvažujú dlhopisy pre bežných ľudí

Fico vraví, že pripravujú určité produkty, ktoré by umožnili ministerstvu dopravy

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Diaľnice a cesty

Dôchodky a dôchodkový vek

Ficova vláda

Rozpočet a dlh

Ekonomika, Slovensko

Teraz najčítanejšie