Naprieč regiónmi a profesiami je na Slovensku značný nesúlad na trhu práce

30.04.2024 (18:00)

Firmy ponúkajú to, čo ľudia robiť nechcú a ľudia chcú robiť to, čo firmy neponúkajú. Takto zhodnotil slovenský trh práce Inštitút hospodárskych analýz.

Firmám chýbajú požadované profesie, a to najmä v západnej časti Slovenska. Pracovníkom zase chýbajú požadované pracovné miesta, najmä vo východnej časti Slovenska a v hladových dolinách. Naprieč regiónmi a profesiami je tak možné pozorovať značný nesúlad na trhu práce.

„Rozdiel medzi poslednou vykonávanou a požadovanou profesiou u uchádzačov o zamestnanie je najpozorovanejší vo východnej časti Slovenska a čiastočne aj v hladových dolinách. Uchádzači o zamestnanie majú najväčší záujem o pomocnú a nekvalifikovanú prácu. Naopak, väčšina z nich sa nechce vrátiť na pozíciu operátora a montéra strojov a zariadení," konštatuje inštitút.

S ohľadom na voľné pracovné miesta bude podľa neho práve v profesii operátorov a montérov strojov a zariadení problematické pokryť dopyt po pracovnej sile, a to najmä v západnej časti Slovenska. Naopak, firmy nevedia poskytnúť dostatočný počet pracovných miest, okrem avizovanej nekvalifikovanej pomocnej práce, v administratíve a službách, a to prevažne vo východnej časti Slovenska a hladových dolinách.

Centrum pre hospodárske otázky vzniklo v júni 2016 ako analytický útvar Ministerstva hospodárstva SR v priamej pôsobnosti ministra. V septembri 2022 bol útvar premenovaný na Inštitút hospodárskych analýz. Vo svojej činnosti plní úlohy v oblasti analytického hodnotenia a posudzovania strategických materiálov za rezort hospodárstva.
 
Zdroj: SITA, Foto: redakcia