„Berkshire je postavená tak, že vytrvá,“ prečítate si na konci jednej sekcie listu, ktorý každoročne od roku 1965 píše Warren Buffett akcionárom v Berkshire Hathaway. Podobne ako ostatné, aj tohtoročné posolstvo najskúsenejšieho investora stojí za 20 minút vášho času.

Na 16 stranách navnímate princípy a filozofiu jedného z kľúčových ľudí, ktorí postavili najznámejšiu investičnú firmu, ktorá má najväčšiu hodnotu čistého majetku (561 miliárd dolárov) spomedzi 500 najväčších amerických firiem. Ani Apple, Amazon, Microsoft, Alphabet a ani fenomenálna Nvidia prešpikovaná AI nemá viac.

Buffettovu investičnú stratégiu v mnohom považujú aj za jeho životnú filozofiu. Nielen pre malých ivestorov, ale aj pre ľudí, ktorí zatiaľ neinvestujú, sú myšlienky z Buffetovych listov prenositeľné do bežného života.

Porovnanie so životom

Aké princípy riadia vaše investície, ako efektívne manažujete čas a zarobené peniaze: Má vaša práca dobrú návratnosť v podobe peňazí a vášho dlhodobého rastu? W. Buffett v listoch akcionárom nepresviedča investorov, že je najlepšie ho kopírovať – a teda vyberať si vhodné akcie do portfólia, ale jednoducho pravidelne nakupovať podiel v nízkonákladovom ETF z každej výplaty. Zveľaďujete vedome vaše zarobené peniaze?

Fortune's Most Powerful Women Summit - Day 2
Neprehliadnite

Warren Buffett: Nepočúvajte demagógov a ekonomických analfabetov. Investorom radí vytrvať

Berkshire je neobvykle konzistentná v prístupe k podnikaniu a má jasno vo svojich cieľoch: kupuje celé firmy alebo ich časť, len ak majú silné a trvácne ekonomické fundamenty a dobrú cenu. Príkladom tu je veľakrát spomínaná investícia do Coca-Coly – založenej v roku 1886 – firmy s nesmiernou silou svojej značky. Je postavená na fakte, že spotreba nápojov je jednoducho nadčasová. Investičný bard zdôrazňuje fokus na operačný zisk – Coca-Cola ho mala v roku 2023 takmer 38-miliardový. Vypovedá to o schopnosti firmy stabilne generovať hodnotu pre svojich zákazníkov.

V liste akcionárom W. Buffett prízvukuje, že prioritou nemôže byť každý deň sa meniaca trhová hodnota akcií. V prípade firiem, ktoré Berkshire vlastní vo svojom investičnom portfóliu, vie skákať hodnota jeho majetku aj o päť miliárd dolárov denne.

Bohužiaľ, veľakrát prudšie pohyby na akciovom trhu vedú nezrelé manažmenty spoločností, ktoré robia nesprávne krátkodobé rozhodnutia či prehnane „masírujú“ firemné účtovníctvo. O zbrklých rozhodnutiach malých investorov v tomto smere netreba ani písať.

Berkshire disponuje 122 miliardami dolárov hotovosti – objemom, ktorý sa považuje za oveľa vyšší, ako diktuje „bežná investičná múdrosť“.

Hoci W. Buffett vyjadril v minulosti averziu k technologickým akciám a označil ich za ťažko pochopiteľné, povedal, že prišiel k Apple tak, že videl spoločnosť ako maloobchodné monštrum s hlboko lojálnymi zákazníkmi. Napriek počiatočnej skepse sa teda W. Buffett odhodlal k dôležitému rozhodnutiu. Zhrňme si, ako to dopadlo.

Predplaťte si TREND za najvýhodnejšiu cenu už od 1 € / týždeň

  • Plný prístup k prémiovým článkom a archívu
  • Prémiový prístup na weby Mediálne, TRENDreality a ENJOY
  • Menej reklamy na TREND.sk
Objednať predplatné

Máte už predplatné? Prihláste sa