Študenti SPU diskutovali o význame eurovolieb a benefitoch EÚ

napísal

Začiatkom júna sa na Slovensku budú konať voľby do Európskeho parlamentu. O význame volieb a benefitoch Európskej únie pre našu krajinu aj pre vysoké školy diskutoval so študentmi SPU Robert Sermek, vedúci kancelárie Európskeho parlamentu na Slovensku. Diskusné fórum „Prečo ísť k voľbám do EP?“ sa konalo v rámci Nitrianskych univerzitných dní 25. apríla na pôde Fakulty ekonomiky a manažmentu, otvorila ho dekanka profesorka Elena Horská.

Zamerané bolo na účasť mladých ľudí vo voľbách do Európskeho parlamentu (EP). „Za najväčšie hodnotové benefity EÚ považujeme demokraciu, právny štát, slobodu, rovnosť, ochranu ľudských práv. Ešte nikdy nebola demokracia taká dôležitá, ako je dnes. Každý hlas môže rozhodnúť o smerovaní Európy počas nasledujúcich piatich rokov,“ uviedol vedúci kancelárie EP na Slovensku a vyzval študentov, aby nedovolili rozhodovať za seba nikomu inému a išli 8. júna voliť.

Ako povedal, hoci väčšina ľudí uznáva, že Slovensko benefituje z členstva v EÚ, ako keby nechápali, že sme súčasťou únie a rozhodujeme spolu. „Nie je to rozhodovanie Bruselu o nás bez nás. Naši ministri a poslanci sa na tom podieľajú. Brusel sme my všetci,“ vyjadril sa R. Sermek. Keď argumentujeme, že nejdeme voliť, lebo nemáme koho, tak dávame možnosť zvoliť kandidáta, s ktorým vôbec nesúhlasíme, dodal. „Je nereálne, aby vám niekto vyhovoval na sto percent. Preto si vyberte kandidáta, ktorý aspoň čiastočne spĺňa vaše preferencie a hodnoty,“ uviedol Sermek.

Podčiarkol, že pre Slovensko je členstvo v EÚ to najlepšie riešenie. „Národná banka SR vyčíslila, že prínos členstva v EÚ pre slovenskú ekonomiku prevyšuje 15 percent HDP. Slovensko získalo priame finančné výhody v objeme 15 miliárd eur. V rámci obľúbeného programu Erasmus+ už desiatky tisíc slovenských vysokoškolákov malo možnosť vyskúšať si štúdium a život v zahraničí,“ zdôraznil R. Sermek. Študentov vyzval aktívne využívať tieto možnosti s cieľom lepšieho uplatnenia sa na trhu práce. Tiež im priblížil aj aktuálne pracovné príležitosti v inštitúciách EP. Ako uviedol, aj kancelária EP na Slovensku raz za rok prijíma dvoch stážistov do Bratislavy. Výzva býva dvakrát za rok, teraz bude do konca mája.

Prorektorka SPU pre strategický rozvoj a internacionalizáciu a koordinátorka projektu Európske univerzity INVEST2 Lucia Palšová informovala o realizácii, aktivitách a význame tohto projektu. Zároveň sa šesť účastníčok mobilít v rámci projektu INVEST podelilo so študentmi o svoje skúsenosti. SPU lídruje takýto typ konzorcia ako jediná na Slovensku a dokazuje tým, že patrí k špičke na poli európskeho vzdelávania, výskumu a inovácií.

Študentom sa prihovoril aj výkonný predseda Obchodnej komory mladých – JCI Slovensko a dlhoročný spolupracovník FEM Marián Meško a tiež novozvolený dekan Fakulty európskych štúdií a regionálneho rozvoja SPU v Nitre Pavol Schwarcz.

 

Ísť späť