13. dôchodok ako sociálna dávka končí. Prezidentka podpísala zmenu, týka sa 1,47 milióna Slovákov

Ivana Sladkovská | rubrika: Článok | 30. 4. 2024
Prezidentka podpisom odobrila zmenu, ktorú nedávno schválil parlament. 13. dôchodok bude po novom riadnou dôchodkovou dávkou.
13. dôchodok ako sociálna dávka končí. Prezidentka podpísala zmenu, týka sa 1,47 milióna Slovákov

Zdroj: Shutterstock

Prezidentka v pondelok podpísala novelu zákona o sociálnom poistení a tým definitívne odklepla zmenu zákona, ktorý upravuje trinásty dôchodok. Po novom nebude 13. dôchodok sociálnou dávkou a stane sa novou dôchodkovou dávkou. Vyplácať ho bude Sociálna poisťovňa, spravidla v decembri. Vláda si však ponechala možnosť vyplatiť časť tohto príspevku kedykoľvek. Väčšina nových zákonných úprav nadobudne účinnosť 1. júla 2024.

Minister práce Erik Tomáš nedávno oznámil výšku trinásteho dôchodku. Pôjde vždy o fixnú sumu, ktorú si jednotliví poberatelia dôchodkov pripíšu v decembri na účet. 

Vyskúšajte našu kalkulačku 13. dôchodku: Koľko eur vám príde v decembri na účet?

 

Výpočet 13. dôchodku

Ďalšie kalkulačky

Výška 13. dôchodku sa bude odvíjať od priemernej mesačnej sumy príslušného typu dôchodku za predchádzajúci rok, pričom ak bude priemerný dôchodok nižší ako 300 eur, suma 13. dôchodku sa automaticky zvýši na minimálne 300 eur. Zaujímavým aspektom tejto legislatívy je, že ak osoba má nárok na viaceré dôchodky, obdrží len jeden 13. dôchodok v sume najvyššej z nich.

Podľa MPSVR by počet dôchodcov, ktorí majú nárok na tento príjem, mal v roku 2024 presiahnuť 1,47 milióna. Náklady na trinásty dôchodok sa vyšplhajú na viac ako 828 miliónov eur. Následne sa predpokladá ďalší nárast na 978 miliónov eur v roku 2026 a na viac ako 1 miliardu eur v roku 2027.

Nové sumy 13. dôchodkov na rok 2024

Pre každý typ dôchodku je stanovená pevná suma 13. dôchodku:
 
  • Poberatelia riadneho starobného dôchodku dostanú 606,30 eur
  • Poberatelia predčasného starobného dôchodku 635,50 eur
  • Poberatelia invalidného dôchodku do 70 % 300 eur
  • Poberatelia invalidného dôchodku 70 % 493,80 eur
  • Poberatelia vdoveckého dôchodku 300 eur
  • Poberateľky vdovského dôchodku 339 eur
  • Poberatelia sirotského dôchodku 300 eur
 
V prípade poberania viacerých typov dôchodkov sa berie do úvahy len najvyššia suma trinásteho dôchodku. Napríklad ak niekto poberá predčasný starobný dôchodok a zároveň invalidný dôchodok, dostane sumu 13. dôchodku naviazanú len na starobný dôchodok.

Podľa údajov Ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny (MPSVR) SR, v minulosti výška 13. dôchodku kolísala medzi 50 až 300 eurami. V kontexte ekonomických zmien, ktoré priniesli nárast spotrebiteľských cien, sa realita týchto výplat však zmenila, pretože ich hodnota v reálnych cenách klesla. S cieľom adresovať túto problematiku, novela zákona ustanovuje, že všetci dôchodcovia budú mať nárok na 13. dôchodok, ktorý bude vyplácaný Sociálnou poisťovňou, a to aj tým, ktorých dôchodok spravuje útvar sociálneho zabezpečenia príslušného silového rezortu.

Starobní dôchodcovia a ďalší poberatelia dôchodkov dostanú v decembri tohto roka trinásty dôchodok vo výške 606,30 eura. Podľa novej legislatívy bude suma trinásteho dôchodku každoročne stanovená osobitne pre každý typ dôchodkovej dávky. Táto suma bude zodpovedať priemernej mesačnej výške príslušného dôchodku za celý predchádzajúci kalendárny rok. V prípade, že priemerná výška dôchodku bude nižšia ako 300 eur, suma trinásteho dôchodku bude nastavená na minimálne 300 eur.

Ivana Sladkovská

Autor článku Ivana Sladkovská

Šéfredaktorka portálu Peniaze.sk. Venuje sa najmä servisným ekonomickým témam štátnych dávok, dôchodkov a sociálnych výhod. Ďalšie články autora.

Účet s bonusom až do 60 €

Chcem bonus

Založte si Účet pre zelenší svet online – kvôli prírode aj pre seba! Na 12 mesiacov zadarmo a s podporou enviroprojektov.

Advertisement

Daňové priznanie v predĺženom termine online

Kompletné daňové priznanie online za 15 minút a 19,90 eur. Pre našich čitateľov exkluzívna zľava 10%.

DníHodínMinútSekúnd
Nechcem sa stresovaťZľavový kód: PENIAZE10

Ak chcete riešiť dane po starom, máme pre vás inteligentné formuláre.

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

0
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 0 komentárov

Toto ste už čítali?

PREHĽAD zmien v predčasných dôchodkoch od 15. mája 2024

13. 5. 2024 | Ivana Sladkovská

PREHĽAD zmien v predčasných dôchodkoch od 15. mája 2024

Od 15. mája 2024 vstupujú do platnosti zmeny v dôchodkovom systéme. Predčasné dôchodky budú pre mnohé mladšie generácie nedostupné. Zároveň sa mení spôsob výpočtu ich výšky.

Prehľad: Týchto dôchodcov štát v roku 2024 zasype peniazmi

10. 5. 2024 | Ivana Sladkovská

Prehľad: Týchto dôchodcov štát v roku 2024 zasype peniazmi

Dôchodcom, ktorí dostávajú štedré penzie, štát ešte pridá. Reč je o výsluhových dôchodkoch, ku ktorým sa pridáva starobná penzia a tučný trinásty dôchodok.

Viac ako 125 000 dôchodcov čaká prekvapenie od štátu, dostanú peniaze navyše

6. 5. 2024 | Ivana Sladkovská

Viac ako 125 000 dôchodcov čaká prekvapenie od štátu, dostanú peniaze navyše

Sociálna poisťovňa v súčasnosti vykonáva prepočet predčasných starobných dôchodkov pre poistencov, ktorí splnili podmienku 40 odpracovaných rokov pred dovŕšením dôchodkového veku a... celý článok

Dôchodcovia, pozor: Májový termín výplaty dôchodkov sa posúva

3. 5. 2024 | Redakcia

Dôchodcovia, pozor: Májový termín výplaty dôchodkov sa posúva

Sociálna poisťovňa vyplatí dôchodky o deň skôr z dôvodu štátneho sviatku. Platí to pre poberateľov dôchodkov, ktorí si preberajú dôchodky v hotovosti na pošte.

Invalidné dôchodky prechádzajú veľkou zmenou, tisíce Slovákov si prilepšia

24. 4. 2024 | Ivana Sladkovská

Invalidné dôchodky prechádzajú veľkou zmenou, tisíce Slovákov si prilepšia

Štát prehodnocuje invalidné dôchodky. Je to dobrá správa pre ich poberateľov, vo väčšine prípadov dostanú desiatky až stovky eur navyše.