Denník N

Európska obnoviteľná energetika čelí problémom. Valcuje ju lacná Čína a veľké stimuly v USA

Európske firmy nevedia konkurovať kvôli dumpingu cien v Číne. Zároveň ich lákajú USA s obrovskými stimulmi. EÚ sa bude musieť výraznejšie rozhýbať, ak chce „zelený“ priemysel ochrániť.

V oblasti obnoviteľnej energie v Európe prebiehajú zásadné zmeny. Spoločnosti, ktoré kedysi svoje korene mali v Európe, teraz mieria do Spojených štátov amerických. Dôvody sú viaceré, vrátane silnej konkurencie z Číny, obmedzenej podpory zo strany EÚ a príležitostí v USA, najmä vďaka Zákonu o znižovaní inflácie (IRA), ktorý poskytuje výhodné podmienky pre ekologické spoločnosti. Európsky solárny priemysel varuje pred existenčnou krízou a možnosťou budúceho rozpadu.

Firmy zdvíhajú kotvy

Jednou z nedávnych spoločností, ktorá sa presúva cez Atlantik, je švajčiarsky výrobca solárnych modulov a článkov Meyer Burger. V polovici marca ukončil prevádzku v nemeckom Freibergu. Napriek úsiliu nemeckej vlády sa rokovania s firmou neskončili úspechom. Zatvorenie závodu okrem zrušenia 500 pracovných miest spôsobilo aj 10-percentný pokles európskej výroby solárnych modulov. Firma presúva svoju výrobu do USA, kde plánuje otvoriť dve továrne: jednu na solárne panely v Arizone a druhú na solárne články v Colorade. Rovnaký krok podnikla aj nórska spoločnosť Freyr, ktorá sa zameriava na výrobu lítium-iónových batérií. Financovanie závodu v Nórsku ukončila a na začiatku februára tohto roka oficiálne oznámila presťahovanie do USA, kde sa plánuje sústrediť na svoj závod v štáte Georgia.

Sťažnosti na slabú podporu v porovnaní s USA či Čínou

Obidve tieto spoločnosti sa len pridávajú k ďalším európskym firmám, ktoré zatvárajú svoje továrne v Európe alebo presúvajú svoje podnikanie na iné kontinenty v dôsledku nedostatočnej podpory a finančných problémov. Podľa agentúry Reuters sa za posledný rok najmenej 10 firiem vyjadrilo, že čelia finančným ťažkostiam a uvažujú o odchode. Nemecké ministerstvo hospodárstva si uvedomuje závažnosť situácie a snaží sa zabezpečiť rôzne možnosti financovania. Podobne aj nórske ministerstvo obchodu sa aktívne snaží podporovať novú priemyselnú politiku v oblasti zelenej energie. Európska únia sa tiež zapája do podpory a v polovici apríla tohto roka spustila dobrovoľnú chartu pre spoločnosti a európske vlády, ktorej cieľom je podporiť domácu produkciu solárnych panelov. Avšak združenie Solar Power Europe, ktoré chartu koordinuje, upozorňuje, že nie je právne záväzná. Európsky poslanec Michael Bloss podporuje vytvorenie fondu Európskou komisiou na pomoc spoločnostiam pri odkupe nepoužitých panelov vyrobených v Európe. Napríklad švédska spoločnosť Northvolt dostala pomoc od nemeckej vlády na udržanie výroby v krajine, zatiaľ čo spoločnosť Meyer Burger podporu nedostala. Neúspech v rokovaniach o finančnej podpore núti tieto spoločnosti hľadať alternatívy mimo Európy.

Čína lacnou produkciou ničí Európu

Generálny tajomník Európskej rady pre solárnu výrobu (ESMC) Johan Lindahl tvrdí, že odchod Meyera Burgera z európskeho trhu je len prvým krokom. Európski výrobcovia už dlhšie žiadajú o podporu, a dôvod je jednoduchý – obrovská konkurencia z Číny ponúka lacné produkty, čo stláča ceny európskych výrobcov. Čínska vláda investuje obrovské sumy do podpory zelenej energie, vrátane fotovoltických panelov a elektrických áut, a zároveň expanduje do zahraničia. Momentálne kontroluje 80 percent celosvetovej výroby solárnej energie. Podľa analytikov z Wood Mackenzie je výroba solárnych panelov o polovicu lacnejšia v Číne, pričom cena sa pohybuje okolo 22 centov a kvalita je porovnateľná s európskymi výrobkami. Táto lacná výroba umožňuje Číne predávať svoje produkty za konkurencieschopné ceny, čo znamená menší záujem o drahšie európske výrobky a hromadenie nepredaných solárnych panelov. Aby sa zvýšila domáca produkcia na 40 percent do roku 2030, Európska komisia zaviedla Zákon o čistom priemysle (Net-Zero Industry Act), ktorý má urýchliť byrokratické postupy a vytvoriť lepšie podmienky. Jedným z ustanovení tohto zákona je, že produkty predávané v EÚ nesmú byť vyrábané za pomoci nútených prác. Hoci tieto kroky by mohli prispieť k zlepšeniu situácie, účinky sa nebudú prejaviť ihneď.

USA prišli s odolateľným balíkom podpory a lákajú zelených výrobcov k sebe

Nie je prekvapením, že spoločnosti sa upínajú k americkému kontinentu. Americký Zákon o znižovaní inflácie (IRA), ktorý bol schválený v roku 2022, podporuje znižovanie inflácie a redukciu emisií o 40 percent do roku 2030. Tento zákon zahŕňa investície do obnoviteľnej energie nielen na priemyselnej úrovni, ale aj na podporu domácností a komunít, podpore obnovy priemyslu a zvýšeniu zamestnanosti v oblastiach ako Georgia, Južná Karolína alebo Texas. Na rozdiel od európskych opatrení, americká vláda ponúka granty, pôžičky, daňové úľavy a iné stimuly na dosiahnutie týchto cieľov. Tieto opatrenia v konečnom dôsledku vedú k rozhodnutiam európskych výrobcov presunúť svoje výrobné závody za Atlantik.

Odchody firiem môžu spôsobiť lokálny problém

Zatvorenie závodov má nielen široký vplyv na európsku ekonomiku, ale môže spôsobiť aj vážne problémy na miestnej úrovni. Freiberg, nemecké mesto pri českých hraniciach, dlhodobo prosperovalo vďaka finančnej podpore, ktorá podporovala priemyselný rozvoj a vznik nových odvetví. Avšak v roku 2010 sa do tejto oblasti dostala čínska konkurencia, čo výrazne ovplyvnilo mesto. Trvalo 10 rokov, kým nemecká vláda zmenila pravidlá týkajúce sa dotácií a dopyt aj priemysel sa začal opäť oživovať. Podľa agentúry Reuters, závod miestnej zbankrotovanej spoločnosti v roku 2021 prevzal Meyer Burger, ktorý bol dlhé obdobie hlavným zamestnávateľom v tomto meste. Odchod spoločnosti preto môže opäť vyvolať problémy pre miestnych obyvateľov alebo pre okolité mestá a vrátiť ich späť do problémov minulosti.

Teraz najčítanejšie

Olivia Lacenová

Som Olívia Lacenová, hlavná analytička Wonderinterest Trading. Témou blogu sú ekonomické témy týkajúce sa fundamentálnej analýzy globálneho hospodárstva ako aj prostredia obchodovania (akcií, komodít a menových párov).