Lukáš Machala v relácii RTVS Reportéri
StoryEditor

Názorová pestrosť zlyhala, RTVS by mala dávať priestor všetkým. Odkazuje Machala a spochybňuje, že Zem je guľatá

30.04.2024, 16:02

"Nebol som vo vesmíre, tak nemôžem tvrdiť, že Zem je guľatá," prekvapil svojim vyjadrením v relácii RTVS Reportéri Lukáš Machala.

Pondelkové vydanie relácie RTVS Reportéri prinieslo okrem iného aj reportáž o pripravovanej novej legislatíve o fungovaní verejnoprávnych médií. Zákonom sa má zmeniť nielen názov na STVR ale aj samotné fungovanie inštitúcie. 

Medzi respondentmi reportáže Petra Žatka bol aj generálny tajomník služobného úradu Ministerstva kultúry Lukáš Machala. Práve on je jedným z autorov nového zákona o verejnoprávnom telerozhlase. 

Aj samotný redaktor zostal evidentne zaskočený z jeho vyjadrenia o tom, aké názory by mali dostať v televízii priestor a či sa majú na obrazovkách a v éteri objavovať aj ľudia, ktorí tvrdia vyvrátiteľné nezmysly. 

"Ja to poviem na jednoduchom príklade. Zem je guľatá, zem je plochá. Máme ľudí, ktorí to budú tvrdiť. A chcete mi povedať, že majú tiež dostať priestor v médiách?" opýtal sa redaktor Machalu. 

"Určite áno," šokoval ho šéf služobného úradu rezortu kultúry. 

"Však to nie je nijak podložené," oponoval mu reportér. 

"A čím to nie je podložené?" kontroval otázkou Machala.  

"Ja sa pýtam vás, či je niečím podložená teória, že Zem je plochá?" nedal sa odbiť Žatko. 

"A čím je podložené, že Zem je guľatá? Ja sa pýtam vás, je to podložené, že Zem je guľatá? ja sa vážne pýtam, vy ste boli vo vesmíre? Neboli, ja tiež nie, neviem," šokoval generálny tajomník služobného úradu Ministerstva kultúry.

"Tie dostupné zdroje. Stopercentne im veríte? Aké sú tie zdroje? Ja si myslím, že priestor nezávislej žurnalistiky je o tom, spochybňovať čo najviac vecí a hľadať odpovede na otázky. Verejnoprávna inštitúcia by mala byť práve tou vlajkovou loďou, ktorý by mala otvárať názorové spektrum vecí, aby možno do budúcna zabránila tomu, že nám vznikajú dezinformačné portály, možno nejaké médiá, ktorý by tu naozaj nemali fungovať. Názorová pestrosť zlyhala. Každý má dostať priestor, podľa mňa aj posledný bezdomovec," pokračoval Machala vo svojich vyjadreniach. 

Celú reportáž nájdete v archíve RTVS. 

Lukáš Machala medzitým napísal na Facebook ostrú reakciu na odvysielanú reportáž. Medzitým svoj príspevok zo sociálnej siete stiahol. 

Vysoký štátny úradník tvrdí, že RTVS klame a reportáž je účelovo zostrihaná. Opäť spochybnil objektívnosť žurnalistiky a hovorí o "špičke ľadovca progresívnej ideológie a arogancie. 

„Takže, milá RTVS, odo mňa už nedostanete ani sekundu pozornosti. Jednak vás už vôbec nebudem sledovať ani počúvať a už vôbec s vami nebudem komunikovať. DOVI. DOPO,“ píše Machala.

Redaktor podľa neho dostal úlohu urobiť z neho konšpirátora a "polovzdelaného blba z SNS. Chyba, jednak nie som členom žiadnej politickej strany, jednak nie som žiadny konšpirátor,“ doplnil. 

No je otázne, či to z neho urobil redaktor RTVS alebo to povedal sám. 

„ RTVS ma opäť oklamala a urobili si zostrih toho, čo sa im v reportáži “hodilo do krámu". Nie som útlocitný ani vzťahovačný, tu ide o princíp. RTVS aj touto reportážou ukázala, že je na míle vzdialená od objektívnej žurnalistiky, ktorou sa tak radi jej vedenie a redaktori oháňajú.“ dodáva Machala.

Teória o plochej Zemi

Patrí medzi pomerne časté konšpirácie. V USA dokonca existuje organizácie Flat Earth Society, ktorá tieto teórie šíri napriek vedeckej zhode o tom, že naša planéta je jednoznačne guľatá. Presvedčili sa o tom, už v 16. storočí moreplavci pod vedením Portugalčana Fernăo de Magalhăesa. Jeho výprava totiž ako prvá v dejinách oboplávala svet a zmenili pohľad na našu planétu. 

Pochybovači však existujú aj dnes. Popularizátor vedy Samuel Kováčik dnes na svojom blogu podrobne vysvetľuje tvar Zeme na základe vedeckých dôkazov a zdôrazňuje: "Popieranie guľatosti Zeme nie je prejav skeptického či kritického myslenia, skôr absencia základných – a nie úplne najnovších – vedomostí či schopnosti si tieto poznatky osvojiť."

 Lukáš Machala bol v minulosti mediálnym poradcom Andreja Danka a aj členom Rady STV. Bol tiež poradcom topmanažmentu televízie. Pravidelne sa spomína ako jeden z možných kandidátov na nového generálneho riaditeľa STVR. Samotný Machala to už viackrát vyvrátil. 

01 - Modified: 2024-04-11 09:32:46 - Feat.: - Title: Šéf Európskej vysielacej únie: Som rád, že slovenská vláda reviduje legislatívu o RTVS. Nie je neskoro 02 - Modified: 2024-04-08 09:45:37 - Feat.: - Title: Ako ďalej RTVS? Na odbornú debatu príde aj šéf EBU Noel Curran 03 - Modified: 2024-04-02 14:44:04 - Feat.: - Title: Veľkú Noc ovládlo Let´s Dance. Tanečná šou prilákala najväčšie publikum od roku 2011 04 - Modified: 2024-03-13 10:39:43 - Feat.: - Title: Danko chce urobiť ďalšie poriadky s novinármi. Koalícia opakuje, že RTVS má patriť všetkým 05 - Modified: 2024-02-26 08:38:54 - Feat.: - Title: Koalícia pritvrdzuje voči RTVS: Po Dankovi už aj Blaha žiada "vyriešiť" verejnoprávnu televíziu
menuLevel = 2, menuRoute = news/media, menuAlias = media, menuRouteLevel0 = news, homepage = false
30. apríl 2024 18:18