Romantickí podvodníci majú novú zbraň v arzenáli: Na toto nereagujte, draho zaplatíte, varuje FBI

Romantickí podvodníci našli nový spôsob, ako z obete vytiahnuť peniaze.

romanticky podvod online scam
Zdroj: Pixabay.com (WORSTWANTED a GDJ)

Americký Federálny vyšetrovací úrad, FBI, varuje pred novými trikmi podvodníkov, ktorí sa na zoznamovacích aplikáciách a stránkach pokúšajú oklamať svoje obete.  

Tentokrát používajú zdanlivo bezpečné online overovacie služby. Podvodník obeť nahovorí, aby sa do týchto služieb prihlásila, no čo obeť nevie je to, že sa prihlasuje do služby, ktorá jej bude z účtu ťahať mesačne nemalú sumu peňazí.  

Odoberajte Vosveteit.sk cez Telegram a prihláste sa k odberu správ

Ide o novú formu romantického podvodu. Bežne sa deje to, že si podvodník s obeťou nadviaže vzťah a následne žiada, aby mu obeť poslala určitú sumu peňazí. Vo väčšine sa čiastky pohybujú okolo niekoľko stoviek, napríklad za letenku alebo kvôli nejakej “neočakávanej situácii”.  

Tentokrát podvodníci presviedčajú obete, aby sa prihlásili na overovaciu platformu, pretože podvodník si chce byť “istý”, že sa rozpráva s normálnym človekom. Podvodník vysvetľuje obeti, že ide o bezplatnú službu, no aj napriek tomu si pri registrácii vypýta číslo karty spolu s inými osobnými údajmi, ktoré takisto podvodníci zbierajú.  

Následne získané informácie používajú ďalej na krádež identity a ďalšie podvody. 

Podvod prebieha tak, že na zoznamke si podvodník vyhľadá svoju obeť a napíše jej. Konverzácia sa rýchlo presúva na inú šifrovanú platformu. Po krátkej výmene správ podvodník posiela obeti odkaz na overovaciu stránku. Vysvetľuje, že ide o stránku, ktorá pomôže odhaliť, či nie je druhá strana sériový vrah, sexuálny deviant alebo predátor. Na stránke sa nachádzajú aj falošné články, ktoré jej pridávajú na dôveryhodnosti.  

Stránka si vyžaduje od obete osobné údaje, presnejšie meno, telefónne číslo, e-mailovú adresu a číslo kreditnej karty. Keď obeť tieto údaje zadá, presmerovaná je na nekvalitnú zoznamovaciu stránku, ktorá si pýta vysoký mesačný poplatok.  

Ako sa chrániť?

FBI radí, aby užívatelia neverili odkazom, ktoré pochádzajú od neznámych osôb. Rovnako to platí aj s prílohami. Všetky stiahnuté súbory, aj od známeho, by ste mali kontrolovať antivírovým programom a to ešte predtým, ako ich otvoríte a nainštalujete.

Ďalej nikdy neposielajte žiadne osobné informácie človeku, ktorého poznáte len z internetu. Zároveň pamätajte, že by ste nemali posielať ani peniaze. Táto forma podvodu je očividnejšia, no bežne praktikované romantické podvody môžu oklamať naozaj každého.  

Podvodníci vedia ako ťahať za tie správne nitky. Vaša nájdená známosť vám dokáže napísať naozaj presvedčivý príbeh a napíše to, čo chcete čítať. Možno nemá peniaze na cestu, no rada by vás videla alebo sa jej v rodine stala tragédia a nemá dostatok financií na jej riešenie. Tak, či onak, keď už podvodníkovi peniaze pošlete, potom už neuvidíte ani peniaze, ani vašu internetovú známosť.  

Romantické podvody sú zákernejšie v tom, že si dávajú viac načas ako bežné podvody. Preto by ste mali byť dvakrát tak opatrní. V prípade, že ste sa stali obeťou podvodu, treba čo najrýchlejšie kontaktovať banku. 

Prihláste sa k odberu správ z Vosveteit.sk cez Google správy

Komentáre