Žlté púpavové hlávky sa často označuje ako domáci liek na množstvo zdravotných problémov. Všetky zložky rastliny – od koreňov po kvety – sa podľa stránky webmd používajú v ľudovom liečiteľstve. Málomu by napadlo, že okrem prípravy tradičného čaju alebo medu sa oplatí vyskúšať aj púpavový džem. Návod, ako ho pripraviť a aký prínos má pre naše zdravie, nájdete v tomto článku.
Využijete listy, koreň aj žlté hlávky
Jej listy sa pridávajú do šalátov, korene sa vysušia, pomelú a varia na zoštíhľujúce a očistné čaje.
Z kvetov sa pripravuje liečivý med, sirup alebo džem. Práve púpavový džem sa rozhodne oplatí pripraviť. Je nielen chutný, ale skutočne zázračný pre zdravie.
Džem vyrobený z jej kvetov je niečím výnimočný. Je voňavý, zlatý a sladký ako med.
Stačí jesť čajovú lyžičku tejto pochúťky každý deň a zabudnete na sezónne prechladnutia aj únavu a úzkosť, tiež posilníte svoje srdce a pečeň. Naučte sa, ako pripraviť púpavový džem, máme overený recept!
Koreň púpavy sa dá konzumovať v rôznych formách, ako napríklad sušený a pomletý na čaj, káva alebo prášok do smoothie. Môže sa tiež extrahovať do tinktúry alebo kapsúl.
Pred použitím púpavy v akomkoľvek lieku sa odporúča poradiť sa s lekárom, pretože môže interagovať s niektorými liekmi a nie je vhodný pre tehotné a dojčiace ženy.
Výhody púpavy pre zdravie
-je nasýtená vitamínom C, betakaroténom, ako aj zinkom, fosforom, železom, draslíkom, jódom a mangánom
-lieči bronchitídu a prechladnutie
-vďaka svojim sedatívnym a expektoračným vlastnostiam bojuje s nespavosťou, stresom, podráždenosťou
-spomaľuje starnutie pokožky
-posilňuje srdce a cievy
-znižuje krvný tlak a zabraňuje rozvoju cukrovky
Pomáha pečeni a gastrointestinálnemu traktu
-znižuje kyslosť žalúdka a je indikovaná pri ľahších formách gastritídy
-má mierny choleretický účinok
-vďaka vláknine lieči zápchu a normalizuje chuť do jedla
-zmierňuje zápal močového mechúra a močových ciest
-čistí krv a tkanivá od toxínov a jedov, odporúča sa pri otrave jedlom
-odstraňuje toxíny a rádionuklidy z pečene : tieto látky sú nebezpečné, pretože ničia bunky, urýchľujú starnutie a spôsobujú astmu, srdcové choroby a rakovinu
Ako džem vyrobiť?
Na prípravu džemu si pripravíme 350 – 400 mladých kvetov púpavy bez listov a stoniek.
Najlepšie je zbierať ich na samom začiatku kvitnutia, mimo mesta a mimo ciest.
Zalejeme studenou vodou a necháme 7 – 10 hodín máčať, aby sa horkosť rozptýlila.
Na druhý deň kvety opäť opláchneme.
Vytlačíme tekutinu, preložíme do hrnca a zalejeme 500 ml prevarenej vody.
Keď voda zovrie, púpavy povaríme ďalších 15–20 minút.
Pridáme 1 kg kryštálového cukru a čajovú lyžičku kyseliny citrónovej a 1 veľký citrón nakrájaný aj so šupkou.
Varíme džem ďalších 7-10 minút na miernom ohni.
Keď zmes získa zlatistú medovú farbu, odstavime ho z ohňa.
Keď je džem vychladnutý, prelejeme ho cez gázu a potom necháme džem prebublať ďalšie 2 minúty.
Vychladnutý džem nalejeme do sterilných nádob a odložíme do chladničky.
Ako užívať púpavový džem, aby ste boli zdraví po celý rok
Pre pečeň . 3 lyžičky rozpustite v pohári teplého zeleného čaju alebo vody a užívajte 4-5 krát denne.
Pri nachladnutí a bronchitíde . Po dobu 10 dní si doprajte 2 polievkové lyžice džemu po každom jedle. Môžete užívať s čajom.
Pre cievy a srdce . Púpava posilňuje srdce a uvoľňuje cievy, pre lepší prietok krvi. Užite čajovú lyžičku na prázdny žalúdok denne po dobu 14 dní. Zopakujte o mesiac.
Pre dobrú imunitu . Dajte si lyžičku džemu každý deň, bez ohľadu na jedlo. Zvlášť prospešné je užívanie na križovatke ročných období – jeseň a jar.
Kontraindikácie
Aj keď sa púpavový džem osvedčil, nie každý si ho môže dopriať. O pravidelnom užívaní sa poraďte s lekárom, ale mali by ste si ho odporieť, ak:
- ste náchylný na alergie
- máte závažné gastrointestinálne poruchy, ako sú črevné koliky, poruchy trávenia, akútny zápal žalúdka alebo žalúdočné vredy
- trpíte ochorením žlčových kameňov