ZN.SK
Horse run, konské preteky dostihy

Sú pre vás dostihy španielska dedina? Aké majú pravidlá a prípravu?

Nerozumiete, o čom sú koňské dostihy? Pravidlá sú veľmi jednoduché. Možno len stačí ujasniť si niekoľko prvkov, ktoré dostihy tvoria.

Dostihy a dostihové preteky nie sú úplne neznámym svetom ani u nás na Slovensku. Väčšina z nás pozná skôr stolovú hru Dostihy. Malé podujatia poznáme z Petržalky, významné sú známe z českých Pardubíc v rámci viacerých podujatí, hlavne „Veľkej Pardubickej“. Veľké dostihárske udalosti sa konajú vo Francúzsku, Anglicku… na celom svete vrátane arabských krajín. Ide skrátka o populárnu športovú udalosť, ktorá sa koná po celom svete a vždy s dlhoročnou tradíciou. Pravidlá a postupy jednotlivých veľkých cien a závodísk sa môžu líšiť. Vo všeobecnosti je však postup prípravy a postup diváckej účasti rovnaký, podobne, ako sú pravidlá samotných dostihov – dostať sa do cieľa ako prvý.

Horse run, konské preteky dostihy

Príprava na dostihy na strane stajne:

Stajňa je pojem, ktorý pri pretekaní, prípravách a garážovaní Formuly 1 a podobných súťaží prebral svet motošportu práve z dostihov. Pred dostihmi sa práve stajňa rozhoduje, ktorého koňa pošle do ktorého dostihu v rámci podujatia. Pred dostihmi trénujú kone, ako aj ich jazdci, džokeji. O výbere koňa rozhoduje zväčša majiteľ aj tréner. Majiteľ zaregistruje koňa vopred na konkrétny dostih, uhrádza poplatky, priestory a pod zväčša už v jednom poplatku. Súčasťou môžu byť zdravotné prehliadky, ktorých výsledky by mali byť známe pred pretekmi.

Deň dostihov:

  1. Váženie jazdcov a výbava koňa: Jazdci sa vážia pred dostihmi, aby sa zabezpečilo, že sú v stanovenom váhovom limite. Kôň sa tiež váži so sedlom a ostatnou výbavou.
  2. Prezentácia na dostihy: na miesto dostihu sa prechádza tak, aby boli vidieť kone aj jazdci. Diváci, aj kontrolóri vidia jasne, či je kôň a jazdec v poriadku. Sú spôsobili na preteky a aj všetko na sedle, alebo na tele koňa a jazdca môže vstúpiť na jazdnú dráhu.
  3. Jazdci a tréneri sa stretnú s rozhodcami: Jazdci a tréneri majú pred dostihmi príležitosť stretnúť sa s rozhodcami a získať informácie o povrchu dráhy, počasí a ďalších podrobnostiach súvisiacich s dostihmi.

Priebeh dostihov:

  1. Štart: Dostihy začínajú štartom, pri ktorom jazdci musia udržať svojho koňa v rade a potom bežať po stanovenej dráhe.
  2. Beh dostihu: Jazdci sú v sedle svojich koní a snažia sa prekonať určenú vzdialenosť čo najrýchlejšie. Dostihy môžu byť rôznej dĺžky a môžu sa končiť na rôznych druhoch povrchu.
  3. Cieľová čiara: Prvý kôň, ktorý prejde cieľovú čiaru, vyhráva dostih.

Po dostihoch:

  1. Kontrola výsledkov: Po dostihu sa overí poradie koní, ktoré prešli cieľovou čiarou, a výsledky sa zverejnia.
  2. Ceremoniál víťazstva: Majiteľ, tréner a jazdec víťazného koňa majú príležitosť osláviť svoje víťazstvo v na to určenom priestore. Zväčša ide o priestor, ktorý umožňuje fotografovanie, obsahuje sponzorský priestor donátorov a tých, ktorí sa podieľali na organizácií – reklamný priestor sponzorov. V tomto priestore je umožnené fotografovanie, pre bezpečnosť koňa je v ňom dostatok priestoru a celkovo sa s oslavou víťazstva počíta.
  3. Následná starostlivosť o kone: Po dostihoch majú kone zvyčajne možnosť sa schladiť a oddýchnuť pred cestou.

Koňské dostihy majú veľký význam nielen pre športovú komunitu, ale aj pre kultúru a tradíciu. Ich organizácia a prebehovanie je starostlivo regulované, aby sa zabezpečila bezpečnosť a spravodlivosť pre všetkých zúčastnených. Vo svete je mnoho udalostí, ktoré sa spájajú s dostihmi. Svoj význam majú pre mnohé šľachtické rodiny po celom svete, známe sú v prípade popularity britskej kráľovskej rodiny.

Mohlo by zaujímať tiež:

Roman

Roman
Autor článku s tematikou zábavy, televízie, alebo niektorých spoločenských problémov. Pochádza zo stredného Slovenska a na striedačku žije v Rakúsku.



Inzercia

Inzercia

Sleduj nás na sieťach

Nájdete nás na Facebooku aj Youtube

Zatvoriť reklamu
Zatvoriť reklamu