Ilustračná foto: TASR - Radovan Stoklasa/Unsplash

Po úspešnom testovaní v zahraničí je pravdepodobné, že takéto radary sa rozšíria do viacerých európskych krajín vrátane Slovenska.

V posledných mesiacoch sa objavilo už niekoľko správ o nových radaroch, ktoré sa testujú v zahraničí a postupne budú zavádzané do praxe v mnohých európskych krajinách. Podľa najnovších správ z Holandska a Nemecka si na nezodpovedných motoristov posvieti aj ďalší druh radaru, ktorý mnohých prekvapil. Informuje o tom portál TopSpeed.sk.

Radary používané strážcami zákona totiž už dávno nie sú určené iba na meranie rýchlosti, v súčasnosti ich dokonca poháňa umelá inteligencia. Kým doteraz sa väčšina takýchto kontrolných opatrení zameriavala na spomínanú rýchlosť, zastavenie na značke STOP, prípadne nerešpektovanie červeného svetla na semafore, budúcnosťou má byť aj kontrola používania mobilného zariadenia.

A práve na tento priestupok sú určené nové radary testované v Holandsku a Nemecku, ktorým pri vyhodnocovaní pomáha umelá inteligencia. „Vyvinuli ho v Holandsku a tam prebehli jeho prvé testy. Prvé mestá v Nemecku s ním potom uskutočnili pilotné projekty. Pre veľký úspech sa nový radar pod názvom Monocam – pracujúci na báze umelej inteligencie – presadí potenciálne v celej Európe,“ píše TopSpeed.

Takéto kamery fungujú nepretržite a umiestňované sú väčšinou na diaľničných mostoch, kde vyhotovujú videonahrávky. Podľa nich dokáže mechanizmus určiť, či vodič používa mobilné zariadenie alebo tablet a následne vyhotoviť fotografiu ako dôkaz. Ak uvedený materiál vyhodnotí príslušný vyškolený kontrolór ako relevantný, majiteľovi vozidla pošle domov pozdrav v podobe pokuty.

Ako sa ďalej v článku uvádza, veľmi zaujímavý je experiment vykonaný v nemeckom meste Mainz, kde na používanie takéhoto radaru dokonca upozorňovali aj tabule. Napriek tomu v priemere za hodinu rozdali až 20 pokút súvisiacich s používaním mobilného zariadenia.

Uložiť článok

Najnovšie články