Normalizácia pokračuje, hovorí Lipšic. Nadriadená si ho zavolala na koberček, mal konať protiprávne

ta3/Soňa Búranová
30.4.2024 11:50

Daniela Lipšica si v pondelok zavolala na pohovor jeho nadriadená Eva Kukanová. Bývalý špeciálny prokurátor mal konať protiprávne, keď minulý týždeň v stredu poskytol Rádiu Expres rozhovor v čase, keď mal byť v práci. Lipšic hovorí o normalizácii a situáciu vysvetlil.

Daniel Lipšic
TASR/Jaroslav Novák

Porušil základnú povinnosť

Ako vyplýva zo záznamu z pohovoru, Lipšic mal bez súhlasu riaditeľky odboru legislatívy, stratégie a ústavného práva počas služobného času svojvoľne opustiť svoje pracovisko a poskytnúť rádiu rozhovor. Informuje o tom agentúra SITA.

„Relácia bola vysielaná naživo a trvala 37 minút 46 sekúnd. Skutočnosť, že Daniel Lipšic informoval o poskytnutí tohto rozhovoru hovorkyňu Generálnej prokuratúry SR v ten istý deň po skončení relácie neospravedlňuje jeho protiprávne konanie," uvádza sa v zázname z pohovoru.

Podľa nadriadenej týmto konaním porušil základnú povinnosť prokurátora. Služobný čas mal teda využiť len na výkon svojej funkcie.

Nateraz bude Lipšic riešený len pohovorom, pretože je prokurátorom odboru legislatívy len krátko, teda od 20. marca, keď zanikol Úrad špeciálnej prokuratúry. "Zrejme si ešte neosvojil základné povinnosti prokurátora," konštatuje sa v zázname podľa agentúry SITA.

Lipšic hovorí o normalizácii

Lipšic sa k celej situácii vyjadril na sociálnej sieti. Hovorí, že mu bolo vytknuté, že obednú prestávku nevyužil na oddych alebo konzumáciu jedla, ale poskytol rozhovor v rádiu.

Veci chcel uviesť na pravú mieru, a preto k záznamu z pohovoru rukou dopísal svoje vyjadrenie.

“Rozhovor v rádiu Expres som absolvoval počas obedňajšej prestávky, počas ktorej nie sú na pracovisku prítomní ani iní prokurátori GP, a to štandardne aj v rozsahu prevyšujúcom pol hodinu. Tento pohovor je preto motivovaný výlučne nesúhlasom s mojimi názormi prezentovanými v rozhovore pre rádio Expres," ozrejmil.

Na disciplinárny pohovor nadriadenej reagoval slovami, že "normalizácia pokračuje".

Dodal, že za neobjektívne považuje to, že na pohovore bola prítomná blízka rodinná príslušníčka vrcholného politika, ktorý ho opakovane verejne označuje za "zločinca”", "zviera" či gestapáka".

Pozrite si archívnu reportáž z 8. decembra 2023 o rušení špeciálnej prokuratúry.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok