Inflácia v eurozóne zostáva stabilná. Dôjde v júni k zníženiu sadzieb?

inflácia potraviny

Inflácia v eurozóne sa v apríli podľa očakávaní udržala na rovnakej úrovni ako v marci. Medziročný rast spotrebiteľských cien v apríli dosiahol 2,4 %, čo je v súlade s očakávaniami analytikov.

Jadrová inflácia, ktorá nezahŕňa volatilné ceny potravín a energií, ako aj alkoholu a tabaku, sa spomalila z 2,9 % na 2,7 %. Práve jadrová inflácia je pre kľúčovým ukazovateľom pre centrálnu banku, takže jej zmiernenie ešte viac posilnilo argumenty pre júnové zníženie sadzieb.

Pozorne sledovaná inflácia v službách, ktorá sa od začiatku roka drží na úrovni 4 %, sa spomalila na 3,7 %.

Na trhu sa čoraz viac očakáva, že Európska centrálna banka (ECB) na svojom najbližšom zasadnutí 6. júna začne znižovať úrokové sadzby. Podľa údajov LSEG sa počíta s približne 70 % pravdepodobnosťou júnového zníženia, pričom stávky na zníženie v júli alebo septembri sú ešte vyššie.

ECB sa už predtým nechala počuť, že v júni zníži sadzby, pokiaľ nedôjde k nepríjemnému prekvapeniu vo vývoji miezd alebo cien. ECB v rokoch 2022 a 2023 zvyšovala úrokové sadzby najrýchlejším tempom v histórii s cieľom bojovať s prudko rastúcou infláciou.

Zdroje: reuters.com; cnbc.com

DUŠAN HRUŠKA je zakladateľom Investičných Novín - www.investicne.sk. Je absolventom Ekonomickej fakulty Univerzity Mateja Bela, kde vyštudoval odbor Financie, bankovníctvo a investovanie. Je tiež zakladateľom portálu www.skolaforexu.sk
Zdieľať
Komentáre