Tesla po zlých výsledkoch rastie, Meta po dobrých padá. Ako sa darí Big techu?

výsledková sezóna

Výsledková sezóna je v plnom prúde a minulý týždeň začali zverejňovať svoje výsledky skutočne veľké spoločnosti, na ktoré sú investori najviac zvedaví. Poďme sa teda pozrieť na to, čo nám tieto spoločnosti priniesli, a hlavne na to, ako akcie po zverejnení výsledkov reagovali.

Minulý týždeň otvoril americký výrobca elektromobilov Tesla. Nie je prehnané povedať, že v samotnej správe nebolo snáď jediné pozitívne číslo. Tržby Tesly klesli zhruba o 9 %, zisk sa znížil o polovicu a spoločnosť vygenerovala voľný peňažný tok vo výške mínus 2,5 miliardy USD. Spoločnosť vyrobila zhruba 433 000 vozidiel a napriek obrovským zľavám ich predala iba 386 000 kusov. Úroveň zásob vzrástla z 15 na 28 dní a firma vo svojej poslednej správe zopakovala, že tempo rastu výroby bude tento rok výrazne vyššie ako vlani. Z hľadiska čísel teda výsledky neboli zďaleka dobré, ale akcie už od vrcholu klesli o zhruba 60 %, a túžba investorov k lacnému nákupu tak pravdepodobne bola väčšia ako strach zo zlých výsledkov, pretože samotná cena akcie nakoniec po zverejnení výsledkov vzrástla o zhruba 12 % a rástla aj v ďalších dňoch. Určite pomohli aj pozitívne sprievodné komentáre Elona Muska v rozhovore s investormi alebo jeho následná návšteva Číny.

Po spoločnosti Tesla oznámila výsledky aj spoločnosť Meta. Tá prekonala očakávania ako vo výnosoch, tak v tržbách. Tržby medziročne vzrástli o 27 % a zisk dokonca o zhruba 70 %. Meta tiež zvýšila počet používateľov, priemerné mesačné príjmy, objem zobrazovanej reklamy a cenu, ktorú účtuje inzerentom. Inými slovami, na Mete bolo takmer všetko skvelé, ale akcie reagovali presne opačne a oslabili o zhruba 11 %. Počas rozhovoru s investormi v after markete na chvíľu akcie oslabili dokonca o 20%. Čo teda investorov vydesilo? Jednou z vecí môže byť to, že Meta začala poskytovať menej informácií. Pokiaľ ide o počet užívateľov, bude teraz uvádzať iba počet denných užívateľov celej rodiny aplikácií, a nebude teda poskytovať informácie o mesačnom počte, ani o počte užívateľov samotného Facebooku. Okrem toho Meta veľmi mierne znížila výhľad rastu tržieb pre aktuálny štvrťrok. Meta zverejnila interval, ktorého stred je na úrovni 37,75 miliardy dolárov, zatiaľ čo trh očakával 38,3 miliardy dolárov. Spoločnosť tiež oznámila zvýšenie výdavkov na IT infraštruktúru, aby mohla využívať výkonnejšie nástroje aj v oblasti umelej inteligencie, a generálny riaditeľ Mark Zuckerberg v hovore tiež spomenul, že väčšia monetizácia niektorých služieb bude nejaký čas trvať. Kombinácia týchto faktorov, najmä po veľmi strmom raste akcií v uplynulom roku, spôsobila výrazné oslabenie akcií.

Výsledky zverejnila aj materská spoločnosť Google, Alphabet. Spoločnosť zaznamenala pekný nárast príjmov a zisku, pričom rástli príjmy z reklamy, YouTube a cloudu. Príjmy v cloudovom segmente boli medziročne vyššie dokonca o 29 % a zisky pekne rastú každý štvrťrok. Alphabet tiež rozšíril svoj program spätného odkúpenia akcií o ďalších 70 miliárd dolárov a oznámil, že začne vyplácať symbolickú dividendu. Spoločnosť má tiež rozpracovaných mnoho projektov v oblasti umelej inteligencie a vďaka tomu rastú aj kapitálové výdavky Alphabetu. V tomto prípade však boli investori s výsledkami zjavne spokojní a akcie vzrástli o zhruba 11 %.

Poslednou zaujímavou spoločnosťou bol Microsoft. Výsledky boli opäť vynikajúce, pretože spoločnosť prekonala odhady ako v tržbách, tak v zisku. Obe čísla tiež medziročne pekne vzrástli a Microsoftu sa darilo v podstate vo všetkých troch hlavných segmentoch podnikania. Najväčšiu pozornosť zrejme priťahoval segment cloudu, ktorý investorom napovedal, ako sa spoločnosti darí v oblasti umelej inteligencie. Microsoft oznámil rast cloudu Azure o 31% a tiež vyčíslil vplyv vecí súvisiacich s AI. Podľa Microsoftu sa AI na tomto raste v minulom štvrťroku podieľala 7 percentuálnymi bodmi, a tak aj Microsoft potvrdil, že sa technologickému sektoru darí. Akcie na dobré výsledky reagovali rastom o niekoľko %.

Výsledková sezóna však ešte neskončila a tento týždeň sa dočkáme napríklad výsledkov spoločnosti Amazon alebo Apple. Vzhľadom na reakcie akcií predchádzajúcich spoločností a meniacemu sa trhovému prostrediu (z očakávaných 3 zníženie sadzieb do konca roka sa k dnešnému dňu očakáva iba jedno) je možné, že volatilné reakcie budú pokračovať. Investori a traderi by si tak nemali nechať ujsť ani výsledky zvyšných firiem, ktoré nás bezpochyby ešte môžu veľmi prekvapiť.

Nech už sa rozhodnete akokoľvek, Vaše peniaze by v ideálnom prípade mali byť vždy využité. Pokiaľ sa rozhodnete pre nákup akcií, budete mať akcie. Pokiaľ sa rozhodnete počkať do konca výsledkovej sezóny alebo do vyjasnenia situácie, môžete využiť službu úročenia neinvestovaných prostriedkov. Prvých 90 dní po uzavretí zmluvy totiž každý obchodník alebo investor automaticky využíva bezplatný peňažný úrok vo výške 5 % p.a. v prípade USD a 4,2 % p.a. v prípade EUR.

Viac informácií nájdete na:  https://www.xtb.com/sk/urocenie-hotovosti.

S viac ako pätnásťročnými skúsenosťami je XTB jedným z najväčších burzovo obchodovaných brokerov na FX a CFD na svete.
Zdieľať
Komentáre