Ilustračná foto: Unsplash

Ani vapovanie nie je bez rizík.

Mnohí ľudia, s cieľom urobiť niečo lepšie pre svoj organizmus, upúšťajú od klasických cigariet a prechádzajú na rôzne alternatívy. Jednou z nich je aj vapovanie pomocou elektronickej cigarety. Nová štúdia ale ukazuje, že pravidelné vapovanie tínedžerov vystavuje ich telá potenciálne toxickým kovom. 

Článok pokračuje pod videom ↓

Olovo a urán

Nová štúdia publikovaná v časopise Tobacco Control bola realizovaná vedcami z univerzity v americkej Nebraske a zistila, že tínedžeri vo veku 13 až 17 rokov, ktorí pravidelne vapujú, a teda používajú elektronickú cigaretu najmenej osemkrát denne, majú vo svojom tele, resp. v moči o 30 percent viac olova a dvakrát viac uránu. Vedci to zistili, keď porovnávali ich moč s rovesníkmi, ktorí vapovali len občas, uvádza Science Alert.

Ďalej zistili, že tínedžeri, ktorí uprednostňovali sladké príchute v porovnaní napríklad s mentolovými či mätovými, mali biomarkery uránu v moči obzvlášť vysoké.

V samotnej štúdii chýba dôležitá kontrolná skupina, avšak výsledok je prinajmenšom znepokojivý a vedci v záujme zdravia vyzývajú na ďalšie skúmanie tejto oblasti a toxicity vapovania.

Ilustračná foto: Unsplash

Problematické náplne

Táto pomerne malá štúdia nedokazuje, že vapovanie spôsobuje akumuláciu toxických kovov v tele, avšak štúdia je minimálne znepokojivá, keďže prvky ako urán či olovo sú vo zvýšeným hodnotách v organizme škodlivé.

Znepokojivé podľa autorov štúdie je, že práve sladké príchute, ktoré sú obľúbené u mladých konzumentov, vychádzali najhoršie. V skutočnosti je celá problematika zložitá, keďže existuje veľké množstvo výrobcov či už samotných e-cigariet, a tiež výrobcov príchutí.

To, či sa toxické kovy nachádzajú v príchutiach aj na Slovensku, nie je zrejmé, keďže štúdia bola realizovaná v USA, a to na tínedžeroch. Ak ale už z nejakého dôvodu predsa musíte užívať elektronické cigarety, voľte osvedčených a kvalitných výrobcov náplní, pred neznámymi výrobkami objednanými napríklad zo zahraničia. Najideálnejšie je však si od tohto zlozvyku úplne odvyknúť.

Ak máte akékoľvek otázky, ktoré súvisia s užívaním alkoholu alebo drog, so závislosťou alebo s liečbou, zavolajte na Linku pomoci pre ľudí s problémami s alkoholom alebo drogami na číslo 02/ 5341 7464, alebo navštívte webové stránky Centra pre liečbu drogových závislostí
Uložiť článok

Najnovšie články