Avšak pravdou je, že pokiaľ je vaša súčasná kuchyňa dvadsať rokov stará, niektoré prvky už sú hudbou minulosti a v novej kuchyni by ste sa im mali vyhnúť. Nemáme tu na mysli len estetické kritérium, ale aj funkčné. Píše sa rok 2024, doba sa zrýchlila, v kuchyni chceme prípravou jedál a upratovaním tráviť menej času. Prinášame sedem zaujímavých inšpirácií pre kuchyňu, ktorá bude lahodiť oku a kde je všetko na svojom mieste.

Indukčné sporáky prešli kus cesty

Indukčná doska, to je vynález starý 100 rokov, takže nič nové pod slnkom. Dlho však boli v tieni plynových či elektrických sporákov. Treba povedať, že technológia ušla poriadny kus dopredu a dnes sú zmazané snáď všetky nedostatky. Dávno neplatí, že sú premršteno drahé a hlučné. A že na ne musíte mať špeciálny riad? Vystačíte si s hrncami a panvicami z ocele a liatiny, čo sú dnes materiály, ktoré zákazníci uprednostňujú. Na indukčnú dosku môžete postaviť dokonca aj smaltovaný hrniec. Staré keramické alebo hliníkové riady použiť nemožno, ale asi ho oželiete, keď si uvedomíte, koľko energie indukčná doska ušetrí a ako rýchlo ohreje vaše jedlo.

Sortery nemajú chybu

Niektoré predmety hyzdia inak dokonalý vzhľad kuchyne. Starý kôš pretekajúci odpadkami k nim bezpochyby patrí. Tak sa ho zbavte a kúpte si radšej sorter. Že neviete, o čo ide? Je to moderný odpadkový kôš, ktorý je možné ukryť do kuchynskej skrinky. Sortery sa montujú priamo na vnútornú stranu dvierok skrinky alebo na výsuvný systém, teda sa kôš otvára súčasne so skrinkou. Sorter sa skladá z niekoľkých oddelených nádob, takže je triedenie odpadu pohodlné a efektívne. E-shop SANITINO ponúka sortery s aktívnymi uhlíkovými filtrami zabudovanými vo veku. To znamená koniec odpudivým zápachom. Raz a navždy.

Drezy priamo s batériou

Drez a kuchynská batéria, to je prirodzené centrum kuchyne. Tieto dva prvky spolu musia skvele funkčne aj esteticky ladiť. Prečo ich teda rovno nekúpiť spoločne, v praktickom funkčnom sete? SANITINO ponúka kuchynské sety popredných výrobcov, ako sú Alveus, Grohe či Franke. Vždy je možné vybrať si jednodrez aj dvojdrez, z nerezu, granitu alebo tectonitu. Pestrý je aj výber designových vyhotovení.

Retro? Áno, doplnené o moderné technológie

Niekomu moderný minimalizmus nevyhovuje. Za skutočne krásnu kuchyňu považuje tú, akú pamätá u svojej mamičky alebo babičky. Poprední svetoví výrobcovia pamätajú aj na týchto užívateľov a do ponuky zahŕňajú kuchynské batérie, drezy, spotrebiče aj nábytok v štýle retro. Po funkčnej stránke pritom ide o výrobky 21. storočia so všetkým, čo k tomu patrí. Pokiaľ zvolíte keramický drez, môžete sa spoľahnúť na vysokú pevnosť a kvalitnú povrchovú úpravu. V prípade drezových batérií s neodolateľne zdobenými kohútikmi si určite môžete zvoliť z výrobkov, ktoré majú otočné ramienko alebo perlátor. Teda technológie, ktoré obdivujeme pri moderných kuchynských batériách a ktoré prinášajú pohodlie pri užívaní alebo nižšiu spotrebu vody.

Granit má svoje muchy

Granit má povesť prepychového materiálu, takže sa mnoho užívateľov prirodzene obzerá práve po mramorových drezoch. Väčšinou si to ale rozmyslia. Odradí ich cena, vysoká hmotnosť, a hlavne náročná údržba. Zachovať prírodnú textúru granitovej dosky, to dá kus práce. Existujú ale alternatívy. Taký tectonit alebo už spomínaná keramika vyzerajú rovnako úchvatne a údržba je oveľa jednoduchšia.

Múdro riešený úložný priestor

V kuchyni musí mať všetko svoje miesto. Áno, môžete nechávať korenie vo vrecúškach, ako ste ich kúpili v obchode, ale oveľa lepšie vyzerá, keď ich umiestnite do elegantných koreničiek. Tiež ryža, múka alebo sušené ovocie si zaslúži svoje špeciálne dózy. Otázkou je, kde na toľko doplnkov brať miesto? Riešením je prakticky riešený kuchynský nábytok. Maximum priestoru ponúknu horné kuchynské skrinky až do stropu, užitočné sú aj poličky alebo interiérové regály.

Farby

Rovnako ako sa tenisti na grandslamových turnajoch už dávno neobliekajú len do bielej, tak ani kuchyňa už nemusí byť len biela. Práve naopak, na rok 2024 platí, že v kurze sú pastelové farby. Púdrovo ružová, sivá, hnedá alebo mentolová: tieto odtiene pôsobia veľmi pozitívne. Nájsť kuchynské doplnky v týchto farbách nie je problém, ale dnes si už môžete zaobstarať farebné aj spotrebiče, drezy alebo kuchynské batérie.