Tohtoročný SIAF sa bude niesť v znamení osláv troch výročí i krstu stíhačky F-16

Tohtoročné medzinárodné letecké dni SIAF sa budú niesť v znamení osláv troch okrúhlych výročí i krstu stíhačky F-16. Podujatie sa uskutoční na leteckej základni Kuchyňa-Malacky 31. augusta a 1. septembra, informovala media manažérka Slovenskej leteckej agentúry Tereza Šimončičová.

30.04.2024 10:31
debata (6)
Prvá slovenská stíhačka F-16
Video

„Obsahovým zámerom podujatia SIAF 2024 bude najmä pripomenutie si 80. výročia Slovenského národného povstania, 20. výročia vstupu Slovenskej republiky do Európskej únie a Severoatlantickej aliancie NATO a 75. výročie vzniku NATO,“ priblížil generálny riaditeľ SIAF-u a riaditeľ Slovenskej leteckej agentúry Hubert Štoksa. Tohtoročné letecké dni majú ambíciu prispieť k dôstojným a veľkolepým oslavám týchto významných historických míľnikov v dejinách Slovenskej republiky.

Robert Kaliňák, Čítajte viac Kaliňák pre Pravdu: Na ochranu neba potrebujeme ešte viac stíhačiek, o nákupe náhrady za S-300 sa už rokuje

Novým významným partnerom leteckých dní bude Ministerstvo vnútra (MV) SR. Ako avizoval Štoksa, prostredníctvom sprievodnej výstavy ZAVA – záchranárska výstava sa rezort zúčastní na podujatí dynamickými a statickými ukážkami spôsobilostí Policajného zboru, Hasičského a záchranného zboru, integrovaného záchranného systému a letky ministerstva vnútra.

Letecké dni v Kuchyni
Video
Archívne video.

Súčasťou leteckých dní bude opäť aj prezentácia techniky a spôsobilostí zložiek Ozbrojených síl (OS) SR. Dynamický polygón po druhý raz predvedie dynamické ukážky pozemnej techniky. Letové a statické ukážky leteckej techniky budú v réžii pozvaných vzdušných síl krajín NATO. V programe nebude chýbať ani prelet kombinovanej skupiny vzdušných síl OS SR a letky MV SR.

Ministerstvo obrany SR plánuje na SIAF-e predstaviť novú techniku pre Vzdušné sily OS SR, stíhačky F-16. Program leteckých dní doplnia sprievodné akcie zamerané na detského fanúšika letectva.

6 debata chyba
Viac na túto tému: #SIAF #stíhačka F-16 #F-16