Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Obohraná platňa, ktorá sa nezunuje. Bývalý robotník žiaril v Lige majstrov i Premier League, teraz vyrovnáva nesplatiteľný dlh

Už skoro desať rokov opakuje záujemcom to isté. "Nikdy Leicester neopustím. Nenechám ho v štichu."

30.04.2024 09:30
Jamie Vardy Foto:
Kapitán Leicestru City Jamie Vardy oslavuje návrat do Premier League.
debata

Hovoril o tom po postupe do Premier League i zisku šokujúceho titulu v roku 2016. Aj po majstrovstvách Európy vo Francúzsku. Taktiež pred zápasmi v Lige majstrov či na majstrovstvách sveta 2018 v Rusku.

Jamie Vardy je podľa spoluhráčov veľmi tvrdohlavý chlapík. Niekedy znie ako obohraná platňa. Hoci mal počas svojej kariéry na stole viacero zaujímavejších ponúk, všetky z neho zmietol. Dôvod? Prostý a pritom obdivuhodný.

„Kúpili ma v čase, keď ma nikto nechcel.“

Útočník a kapitán Leicestru City si minulý týždeň so spoluhráčmi vybojovali postup späť do Premier League. V priebehu desiatich rokov sa mu to s „líškami“ podarilo už druhýkrát.

Potuloval sa po baroch

Veci sa v Leicestri začali meniť ešte o štyri roky skôr. Podnikateľ Vichai Srivaddhanaprabha sa stal nový majiteľom klubu a veľmi rýchlo predostrel vedeniu víziu najväčších úspechov.

Ak chcete zaujať, nie je to nič nové. Veď aj pouličný predajca vás chce presvedčiť o tom, že jeho výrobok je špičkový. Avšak Thajčanov prístup bol iný a zrejme preto sa úspech dostavil expresne rýchlo.

Robert Lewandowski Čítajte viac Na tento moment čakal 600 dní. Poliak Lewandowski s prvým hetrikom za Barcelonu

"Poznal som šéfov na rôznych úrovniach, ale Vichai bol iný. Nemaľoval nám medové motúzy, ale zároveň nenosil so sebou iba palicu.

Zaujímali ho výsledky, ale aj hráči ako ľudia. Na každého si našiel čas a prehodil s ním pár slov. Tešil sa s nami i pomáhal, keď to bolo nutné. Bol členom rodiny," priznal Vardy.

Bolo to, žiaľ, v roku 2018, krátko po tom, čo Srivaddhanaprabha aj s ďalšími štyrmi členmi posádky zahynuli pri páde helikoptéry. Práve on spravil zo slávnej značky konkurencieschopné mužstvo. A priviedol do klubu neokrôchaného mladíka Vardyho.

Rodák zo Sheffieldu prišiel v roku 2012. Predtým sa Vardy potuloval po baroch, robil na zmeny vo fabrike a hral vo ôsmej najvyššej anglickej lige v Stocksbridge. Zaujal však prednosťou, ktorá sa nedá len tak naučiť. Rýchlosť.

Vardy si uvedomoval svoju najväčšiu zbraň a preto neskôr – a platí to doteraz – odmietal niektoré silové tréningy v posilňovni, aby mu rýchlostné vlákna vydržali čo najdlhšie.

Dávid Hancko Arne Slot Čítajte viac Veľká pocta pre Slováka: Nástupca Virgila van Dijka, píšu Briti. Hancka už vidia v FC Liverpool

O dva roky prestúpil na King Power Stadium a o ďalšie štyri sa stal anglickým majstrom. Z kádra už nezostal kameň na kameni, okrem Vardyho si majstrovské oslavy pamätá už len Marc Albrighton.

„Nemal som to srdce odísť. Cítil som akýsi dlh voči Leicestru, ktorý som stále nesplatil,“ priznal Vardy.

Tvrdohlavý buldog

V apríli sa začalo špekulovať o tom, že partia okolo 38-ročného útočníka situáciu nezvláda. Dve prehry 0:1 s trápiacim sa Millwallom a nováčikom z Plymouthu boli ako cez kopírku.

Dve mužstvá v bitke o holé prežitie v The Championship ubránili favorita a z jedného brejku udreli. Veterán sa na to nemohol pozerať.

"Vardy zvolal čisto hráčsku poradu bez trénerov. Veľa hráčov si vzalo slovo, bolo to brutálne úprimné. Padali veľké aj hrubé slová. Viacerí vysvetlili, čo by pre nich znamenal postup do Premier League.

Mali sme s Jamiem pocit, že niektorí hráči nechceli riskovať a hrali v druhej polovici sezóny na istotu, akoby sme boli neohrozene prví," prezradil Albrighton.

Vardy je najlepším strelcom tímu. V 36 zápasoch dal dvadsať gólov a na tri prihrával.

00. Hlavná FOTO tréneri EURO 2024 Čítajte viac Platy trénerov na ME 2024: Francesco Calzona na chvoste rebríčka. Koľko miliónov ročne dostávajú tí najbohatší?

Hoci sa po najrýchlejšom možnom návrate Leicestru do Premier League hovorí o nových a podstatne mladších posilách – prísť by mohli napríklad talentovaný útočník Eddie Nketiah z Arsenalu či stredopoliar Manchestru City James McAtee – Vardy by v kádri nemal chýbať.

„Jamie je talizman, duša, telo, mozog, motor tímu. Aké slová ešte mám hľadať? Moja angličtina nie je najlepšia, ale myslím, že tieto prívlastky stačia,“ vyhlásil iba o šesť rokov starší tréner Leicestru Enzo Maresca.

Oboch zastupuje rovnaká agentúra, obaja v minulosti zaujali terajšieho kouča City Pepa Guardiolu. Maresca bol jeho asistentom takmer dve sezóny, predtým viedol juniorku Citizens.

Talianskemu koučovi sa tvrdohlavý anglický buldog Vardy bude v nasledujúcej sezóne hodiť. Čaká ho totiž najväčšia kariérna výzva – debut v Premier League v roli hlavného kormidelníka.

Platy trénerov účastníkov ME vo futbale 2024 Fotogaléria - 25 fotiek Všetky fotky
Pozrite si ročné platy trénerov všetkých 24...

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Premier League #Jamie Vardy #Leicester City