Vitajte na webe nezávislého časopisu o opere, klasickej hudbe a balete Opera Slovakia.

Reklama

Operno-baletná sezóna v kinách CINEMAX

28. apríla 2024 redakcia Sezóna 2023/2024

Dom umenia Slovenskej filharmónie Piešťany pozýva na koncerty 69. festivalového ročníka

Music festival Piešťany, Dom umenia Slovenskej filharmónie Piešťany, ilustračné foto, zdroj: DUP
Veľkosť písma
A
A
A
Music festival Piešťany (mfP), druhý najstarší kontinuálne trvajúci hudobný festival na Slovensku, ktorého iniciátorom bol prof. Eugen Suchoň, sa tento rok tematicky venuje Roku českej hudby. Dramaturgia 69. ročníka prestížneho hudobného festivalu je už tradične zárukou kvalitného umeleckého zážitku pre domácich a zahraničných návštevníkov tohto významného kultúrno-spoločenského podujatia.

(PR článok, SF, DUP)

Aj počas aktuálneho ročníka sa môžu návštevníci festivalu tešiť na bohatý program, v ktorom sa predstavia vynikajúci umelci a umelecké telesá európskeho a svetového ohlasu. Slovenská filharmónia, pod taktovkou Petra Altrichtera, otvorí festival symfonickou básňou Bedřicha Smetanu Má vlast. Slovenský filharmonický zbor s kvartetom sólistov uvedie Rossiniho Petite messe solennelle v naštudovaní  rakúskeho dirigenta Thomasa Langa, zbormajstra Viedenskej štátnej opery.

Dom umenia Slovenskej filharmónie Piešťany, zdroj foto: DUP
Slovenská filharmónia, foto: Alexander Trizuljak

Slovenský komorný orchester vystúpi so svojim umeleckým vedúcim Ewaldom Danelom a Corni di Bratislava pod vedením Branislava Hóza otvoria festival slávnostnými fanfárami na schodisku ikonickej budovy slovenského architekta Ferdinanda Milučkého.

Trnavský komorný orchester sa predstaví so sólistkou, harfistkou Katarínou Turnerovou a Sperger duo Filipa a Xénie Jarovcov uvedie koncert z diel slovenských a českých autorov 19. a 20. storočia. Ondřej Havelka a jeho Melody Makers si zaspomínajú na swingové časy, Česko-slovenský komorný súbor ponúkne výber z diel autorov českej a slovenskej hudobnej literatúry.

Na Koncerte dvoch klavírov spoločnosti YAMAHA zaznejú v interpretácii Evy VarhaníkovejLadislava Fančoviča Slovanské tance Antonína Dvořáka, ktoré uvedú na koncertných nástrojoch zapožičaných od spoločností Yamaha a MyPiano.

Piešťanský hudobný festival ponúkne recitál klavírneho virtuóza prof. Mariana Lapšanského.

Marian Lapšanský, foto: Peter Brenkus

Festivalová dramaturgia v spolupráci s Metropolitnou operou New York pripravila milovníkom operného umenia legendárny záznam predstavenia Dvořákovej Rusalky pod režijným vedením Otta Schenka.

Na 69. ročníku mfP sa predstaví Felix Slováček ml. so sláčikovým kvintetom a v rámci sprievodných podujatí zavíta do Piešťan pražské divadlo Ypsilon s činoherno-operným predstavením Rusalka nielen podľa Dvořáka.

Kompletný program Music festivalu Piešťany je dostupný TU…

Súčasťou festivalového programu budú aj tri umelecké výstavy spojené so slávnostným odovzdávaním cien laureátom Fondu výtvarných umení.

Prečítajte si tiež:
Od januára 2023 sa Dom umenia v Piešťanoch stal opäť súčasťou Slovenskej filharmónie

Piešťanský hudobný festival bude prebiehať v dňoch 29. mája až 10. júla 2024 väčšinou koncertných podujatí v Dome umenia SF.

Organizačný výbor festivalu srdečne pozýva na festivalovú hostinu hudby, slova a výtvarného umenia.

Informoval: Peter Rusnak, SF, DUP

PR článok, text © SF, DUP

www.domumenia-piestany.sk

Zdieľať:

O autorovi

redakcia
Zistiť viac
Článok je chránený autorským zákonom a jeho akékoľvek použitie, alebo šírenie bez písomného súhlasu redakcie Opera Slovakia alebo autora je zakázané.
Opera Slovakia o.z. nezodpovedá za obsah autorov jednotlivých príspevkov a nenesie prípadné právne následky za názory autorov príspevkov a príspevky v diskusiách uverejnených v časopise Opera Slovakia.

Komentáre

Pridajte komentár

Prepáčte, ale pred zanechaním komentára sa musíte prihlásiť/registrovať.


R. I. P. Ľubica Rybárska (1958 – 2024)

Opustila nás Ľubica Rybárska – prišla, bola i odišla ako silná osobnosť slovenskej opery

Posledná rozlúčka s Ľubicou Rybárskou sa uskutoční v pondelok 27. mája 2024 o 10.30 hod. v novej budove SND v Bratislave a o 14.45 hod. v bratislavskom krematóriu.


V. Bellini: Námesačná
Teatro dell'Opera di Roma
záznam predstavenia z apríla 2024
dirigent: F. Lanzillotta | réžia: J-P. Clarac
osoby, obsadenie a viac info TU...