5 častých otázok a odpovedí ohľadom práv a povinností vlastníka bytu

Barbora Magočová | rubrika: Článok | 30. 4. 2024
Vlastníci bytov musia v porovnaní s majiteľmi rodinných domov znášať viacero obmedzení. Tie sú spôsobené hlavne právami iných obyvateľov bytovky či paneláku. V ktorých situáciách vám môže spoločenstvo či správca vstúpiť do domácnosti? Da akej miery sa musíte o byt starať a ktorej „vymoženosti“ sa budete musieť vzdať, ak vám na ňu ostatní vlastníci nedajú súhlas?
5 častých otázok a odpovedí ohľadom práv a povinností vlastníka bytu

Zdroj: Shutterstock

Prenajímam byt a môjmu nájomcovi sa podarilo kvôli jeho nepozornosti vytopiť susedov. Susedia žiadajú, aby som škodu vyriešil ja. Musím ich naozaj vykompenzovať alebo má túto povinnosť nájomca, ktorý vytopenie zavinil svojou nedbanlivosťou? 

Riešenie tejto situácie je komplikovanejšie. V prvom rade vás asi príliš nepoteší, že susedia majú právo od vás (ako od vlastníka)žiadať odstránenie závad či poškodení, ktoré im spôsobili osoby užívajúce váš byt (vo vašom prípade ide o nájomcu). 

Vy však na druhej strane môžete od nájomcu žiadať odstránenie závad a poškodení, ktoré v dome spôsobil on alebo tí, ktorí s ním bývajú. V prípade, že sa na vás susedia obrátili s nárokom na vyriešenie poškodenia, môžete požiadať nájomcu, aby situáciu so susedmi vybavil priamo on. Nezabudnite ho ale zároveň upozorniť, že ak poškodenie neodstráni, urobíte to vy. Len vtedy si totiž voči nemu následne môžete uplatniť nárok na príslušnú kompenzáciu. 

Nemám dobré vzťahy ani so správcom, ani so zástupcami spoločenstva. Neustále na mňa tlačia, aby som im sprístupnil byt za účelom kontroly; obviňujú ma, že v ňom robím nedovolené úpravy. Majú na to právo? 

V prípade, že stavebne upravujete byt, musíte ho na výzvu sprístupniť správcovi alebo predsedovi, ktorí sú oprávnení skontrolovať, či úpravy neohrozujú, nepoškodzujú alebo nemenia spoločné časti alebo spoločné zariadenia domu. Ak vstup neumožníte, správca alebo predseda majú povinnosť oznámiť vykonávanie stavebných úprav bytu príslušnému stavebnému úradu. 

Okrem uvedeného prípadu musíte umožniť vstup do bytu zástupcovi spoločenstva, správcovi či osobe oprávnenej vykonávať opravu a údržbu. Účelom sprístupnenia ale môže byť len:

- vykonanie obhliadky alebo opravy, ak opravu nezabezpečíte sám,

- oprava spoločných častí domu alebo spoločných zariadení domu prístupných len z vášho bytu,

- montáž a údržba zariadení na meranie spotreby tepla a vody,

- odpočet nameraných hodnôt. 

V prípade, že vstup do bytu neumožníte, budete zodpovedať za škody, ktoré by v dôsledku vášho odmietnutia vznikli. O umožnenie vstupu do bytu vás musí oprávnená osoba vopred požiadať; vstup je možný len na nevyhnutný časv nevyhnutnej miere. 

Chcem si do bytu zaobstarať klimatizáciu, ktorá sa montuje na fasádu. Potrebujem na to súhlas ostatných vlastníkov? 

Súhlas nadpolovičnej väčšiny hlasov všetkých vlastníkov bytov a nebytových priestorov v dome si vyžadujú akékoľvek úpravy  týkajúce sa bytu, ktorými:

- meníte vzhľad domu a

- zasahujete do spoločných častí domu,

- zasahujete do spoločných zariadení domu (vrátane odpojenia od spoločných rozvodov vykurovania a teplej úžitkovej vody v dome), príslušenstva alebo priľahlého pozemku. 

Vzhľadom na to, že fasáda je spoločnou časťou domu, nutnosti získania súhlasu ostatných vlastníkov sa nevyhnete. Dodajme, že súhlas vlastníkov sa nevyžaduje pri montáži zdvíhacieho zariadenia v spoločných častiach bytového domu. Zmluva o spoločenstve alebo zmluva o výkone správy však môže obsahovať odlišnú úpravu – v tomto prípade sa ich teda oplatí naštudovať. 

Môže mi spoločenstvo zakázať nájom môjho bytu? 

Zákon vlastníkom bytu aj vlastníkom nebytového priestoru výslovne umožňuje ich prenájom inej osobe. Zákaz nájmu by bol teda v rozpore s garantovaným právom vlastníkov. 

Za konanie nájomcov však ako vlastník do veľkej miery zodpovedáte. Musíte zabezpečiť, aby nájomcovia ostatných obyvateľov domu nerušili a neohrozovali vo výkone ich spoluvlastníckych či užívacích práv; nájomcovia a osoby, ktoré s nimi žijú v domácnosti, musia dodržiavať domový poriadok. 

Nezabudnite tiež splniť povinnosť oznámiť správcovi alebo spoločenstvu zmeny v počte osôb, ktoré užívajú byt súvisle minimálne počas dvoch mesiacov. Uvedené oznámenie treba realizovať v lehote bez zbytočného odkladu. 

Chápem, že sa musím správať tak, aby som nepoškodzoval spoločné priestory. Musím si ako vlastník ale v určitom stave udržiavať aj svoj byt? 

Napriek tomu, že o užívaní vášho bytu rozhodujete vy, nemôžete ho (ani v prípade, že ho momentálne z nejakého dôvodu nechcete užívať) nechať chátrať. Každý vlastník bytu má zo zákona povinnosť na svoje náklady udržiavať byť v stave spôsobilom na riadne užívanie. Uvedená povinnosť zahŕňa predovšetkým nevyhnutnosť včas zabezpečiť údržbu a opravy svojej jednotky. To všetko samozrejme musíte realizovať tak, aby ste ostatných vlastníkov bytov či nebytových priestorov nerušili ani neohrozovali vo výkone ich vlastníckych či spoluužívacích práv.

Barbora Magočová

Autor článku Barbora Magočová

Barbora Magočová je právnička. Venuje sa najmä obchodnému a občianskemu právu a popri právnej praxi rozvíja aj publikačnú činnosť. Pre Peniaze.sk píše články týkajúce sa hlavne právnych aspektov podnikania a obchodných záväzkových... Ďalšie články autora.

Účet s bonusom až do 60 €

Chcem bonus

Založte si Účet pre zelenší svet online – kvôli prírode aj pre seba! Na 12 mesiacov zadarmo a s podporou enviroprojektov.

Advertisement

Daňové priznanie v predĺženom termine online

Kompletné daňové priznanie online za 15 minút a 19,90 eur. Pre našich čitateľov exkluzívna zľava 10%.

DníHodínMinútSekúnd
Nechcem sa stresovaťZľavový kód: PENIAZE10

Ak chcete riešiť dane po starom, máme pre vás inteligentné formuláre.

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

0
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 0 komentárov

Obľúbené témy

bývanie, domov, nájomné byty

Toto ste už čítali?

Toto sme tu nemali 3 roky. Časy šialeného zdražovania sú preč, inflácia klesla

14. 5. 2024 | Redakcia

Toto sme tu nemali 3 roky. Časy šialeného zdražovania sú preč, inflácia klesla

Časy enormného zdražovania sú preč. Inflácia v apríli spomalila na na 2,1 %. Ceny potravín boli rovnaké ako pred rokom.

Samozber jahôd začal. Koľko tento rok zaplatíme za kilo?

10. 5. 2024 | Ivana Sladkovská

Samozber jahôd začal. Koľko tento rok zaplatíme za kilo?

Jahody prichádzajú tento rok takmer o mesiac skôr. Obvykle sa dajú slovenské jahody kúpiť od začiatku júna, no skorá a teplá jar to zariadila inak.

Za úplne legálnu a obľúbenú činnosť hrozí Slovákom pokuta až 150 eur

8. 5. 2024 | Ivana Sladkovská

Za úplne legálnu a obľúbenú činnosť hrozí Slovákom pokuta až 150 eur

Teplo a slnečné počasie priam láka na opekačky a grilovačky. Nie je však jedno, kde sa rozhodnete pripraviť si špekačky a krkovičku. Také grilovanie na balkóne sa môže v mnohých prípadoch... celý článok

Švajčiarsky nožík sa bude vyrábať vo verzii bez nožíka kvôli bezpečnosti

7. 5. 2024 | Pavla Adamcová

Švajčiarsky nožík sa bude vyrábať vo verzii bez nožíka kvôli bezpečnosti

Skladací nôž, korý obsahuje napríklad nožničky či vývrtku, už nebude len skladacím nožíkom. Výrobca sa rozhodol, že začne vyrábať model bez čepele.

Deti často netušia, za akú prácu majú rodičia peniaze, hovoria zakladatelia Bystrých Detí

4. 5. 2024 | Ivana Sladkovská

Deti často netušia, za akú prácu majú rodičia peniaze, hovoria zakladatelia Bystrých Detí

Žitie od výplaty do výplaty a bedákanie nad tým že nemáme peniaze, sa veľmi ľahko prenáša aj na deti. V dospelosti majú tendenciu žiť práve takto, aj keď sú ich príjmy dostatočné. Manželia... celý článok