ovsena kasa zdravieObsahujú veľa minerálov, vitamínov a antioxidantov. Ovsenú kašu si pripravíte na mnoho spôsobov a vždy si pochutnáte.

S ovsenými vločkami sa spája veľa zdravotných benefitov. Môžu pomôcť pri stabilizovaní hladiny cukru, pri podpore metabolizmu či pri úprave krvného tlaku. Spomedzi minerálov obsahujú vápnik, horčík a draslík.

Pravidelnou konzumáciou si môžete pomôcť upraviť cholesterol, a to vďaka obsahu omega-3 nenásytených mastných kyselín. Tie pomáhajú pri bránení vzniku krvných zrazenín a majú protizápalové účinky.

Veľký význam zohráva aj obsah betaglukánu, ktorý vplýva pozitívne na imunitný systém. Má schopnosť aktivovať biele krvinky, ktoré zodpovedajú za obranu voči škodlivým látkam a majú teda za úlohu detoxikovať telo.

ovsena kasa priprava

Variabilné jedlo

Vločky môžete pridať do smoothie, pridať k omelete, do jogurtu alebo z nich upiecť koláčiky. Jedným z klasických jedál je ovsená kaša. Vločky majú nízky glykemický index a vysoký obsah rozpustnej aj nerozpustnej vlákniny, vďaka ktorej trvá ich trávenie dlhšie a preto nás zasýtia na skutočne dlhú dobu.

Vďaka tomu, že ju môžete rozlične dochutiť je ovsená kaša variabilným jedlom. Ak nemáte nápad na to, čo si pripraviť na raňajky alebo desiatu, siahnite po ovsenej kaši.

Ako sa pripravuje ovsená kaša?

Kašu si môžete pripraviť dvoma základnými postupmi. Prvým je klasické varenie vo vode alebo mlieku a dochutenie napr. škoricou.

Druhý spôsob má nasledovný postup – do pohára na varenie alebo inej uzatvárateľnej misky nasypete vločky, pridáte mlieko. Pohár uzavriete, potrepete a pridáte doňho ovocie. Opäť ho uzavriete a necháte na noc v chladničke. Týmto spôsobom si môžete pripraviť poháre na viac dní v týždni čím si ráno ušetríte čas, ktorý by vám inak zabrala príprava raňajok.

Čo môžete ku kaši pridať

  • chia semienka
  • sladidlo – melasa, med, cukor, sirup
  • rôzne druhy ovocia – čerstvého i sušeného
  • strúhaný kokos, škoricu

ovsena kasa priprava


Vyskúšajte ovsenú kašu s jablkami, orechmi a škoricou

  • Zmiešajte 30 g ovsených vločiek s 0,2 l mlieka a varte, kým vločky nezmäknú. Pridajte nastrúhané alebo nakrájané jablko, 10 g nasekaných orechov a posypte ½ lyžičkou mletej škorice.

autor: redakcia
foto: pexels.com

ZDIEĽAJTE NÁS