Denník N

Reedukačné centrum alebo dom hrôzy? Sklo na podrezanie, lieky od skladníčky, šúľanie tabaku namiesto školy

Reedukačné centrum v Bystričanoch je v kaštieli zo 17. storočia. Obkolesený je veľkým parkom. Foto N - Tomáš Hrivňák
Reedukačné centrum v Bystričanoch je v kaštieli zo 17. storočia. Obkolesený je veľkým parkom. Foto N – Tomáš Hrivňák

Ako to vyzerá v reedukačnom centre v Bystričanoch v Trenčianskom kraji, kde sa štát dlho prizeral porušovaniu práv detí. Dozvedeli sme sa o bitkách, hrozbách zabitím, ale aj zľahčovaní podozrenia zo sexuálneho násilia.

➡️ Počúvanie podcastov Denníka N je najpohodlnejšie v aplikácii Denníka N. Zvuk Vám nepreruší, ani keď zmeníte stránku, a počúvať môžete aj bez pripojenia na internet. Sťahujte kliknutím sem.

Tento text načítal neurálny hlas. Najlepšie sa počúva v aplikácii Denník N, aj s možnosťou stiahnutia na počúvanie offline. Našli ste chybu vo výslovnosti? Dajte nám vedieť.

Keď už sú chlapci nastúpení v dvojrade, vedúci dňa hlasno oznámi: „Dnešnej činnosti nazdar.“ Skupina pubertiakov, čo žije v reedukačnom centre v Bystričanoch, zamestnancovi odpovie: „Zdar.“

Vždy, keď prišla vychovávateľka Václava Juríková do práce, deti musela prebrať pri takomto hlásení.

„Ako v minulom storočí. Toto zariadenie nefunguje, ako má. Zodpovední vedeli, čo sa tam deje, a nikto nič. Deti sú v starom kaštieli ako v takom dome hrôzy,“ hovorí Juríková. Po roku jej tam nepredĺžili zmluvu po tom, ako písala na úrady, aby žalostnú situáciu riešili.

Do centra v Bystričanoch, ktoré sú zhruba hodinu cesty autom od Trenčína, nastúpila ako vychovávateľka v septembri 2022. Ako pedagogička už pracuje desiatky rokov a po nástupe ju šokovalo, ako toto zariadenie zlyháva. „Skôr škodilo, než pomáhalo deťom, ktoré sa tam dostanú,“ varuje Juríková.

Deti môžu byť rady, že nespia pod kartónom

Reedukačné centrum, ľudovo nazývané polepšovňa, je

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Slovensko

Teraz najčítanejšie