Denník N

Na dom na Floride dopadol objekt z vesmírnej stanice. Aké riziko predstavuje vesmírny odpad?

Umelecké stvárnenie vesmírneho odpadu v okolí Zeme. Znázornený vesmírny odpad je väčší ako v skutočnosti. Zdroj – ESA
Umelecké stvárnenie vesmírneho odpadu v okolí Zeme. Znázornený vesmírny odpad je väčší ako v skutočnosti. Zdroj – ESA

➡️ Počúvanie podcastov Denníka N je najpohodlnejšie v aplikácii Denníka N. Zvuk Vám nepreruší, ani keď zmeníte stránku, a počúvať môžete aj bez pripojenia na internet. Sťahujte kliknutím sem.

Tento text načítal neurálny hlas. Najlepšie sa počúva v aplikácii Denník N, aj s možnosťou stiahnutia na počúvanie offline. Našli ste chybu vo výslovnosti? Dajte nám vedieť.

  • Satelity prinášajú vedecký pokrok, vraví astronóm Jiří Šilha, no dodáva, že postupne nastupuje „fáza rozčarovania“ z technológie. Dôvodom je riziko zrážky na obežnej dráhe alebo záťaž vesmírneho odpadu na životné prostredie.
  • Správanie vesmírneho odpadu v atmosfére nemožno na 100 % predpovedať. Napríklad satelit ERS-2 mal vo februári zhorieť v atmosfére, ale jeho zvyšky dopadli do vôd Pacifiku. „Jeden z posledných preletov bol nad Bratislavou. (…) Zo štatistického hľadiska bolo Slovensko v dopadovej zóne,“ vraví Šilha.

Devätnásťročný syn Alejandra Otera bol vo svojej izbe, keď ho z práce na počítači vyrušil silný rachot. Pripomínal ohňostroj. „Keď mi [syn] zavolal (…), požiadal nás, aby sme sa posadili pred tým, než nám povie, čo sa stalo,“ cituje Otera portál NPR.

Syn si najprv myslel, že mohlo ísť o zemetrasenie, ktoré zatriaslo celým domom. Ale potom uvidel dieru v strope. „Uvedomil si, že [do domu] niečo padlo.“

Keď Otero prišiel do svojho domu v Naples na Floride, zavolal na úrad šerifa. Miestny predstaviteľ vybral z podlahy domu kus kovu. „Nepodobalo sa to na nič, čo som videl predtým,“ povedal Otero pre NPR.

Predmet prerazil strechu aj strop

Objekt prerazil strechu a strop na druhom poschodí, kde narazil na dlážku, pričom zasiahol potrubie klimatizačnej sústavy v podlahe.

Predpokladá sa, že do domu narazil rýchlosťou okolo 320 kilometrov za hodinu. Následky mohli byť smrteľné, ak by predmet zasiahol človeka. „Našťastie sa nikomu nič nestalo,“ povedal Otero pre portál Ars Technica.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Vesmír

Veda

Teraz najčítanejšie