Yves Bennaïm, aktivista a známy populizátor bitcoinu, inicioval kampaň s cieľom zmeniť švajčiarsku ústavu tak, aby povinnosť držania časti finančných rezerv v bitcoinoch bola zakotvená priamo v dokumente. Tento radikálny návrh vyplýva z Bennaïmovho presvedčenia, že súčasné investície Švajčiarskej národnej banky (SNB) do zahraničných vládnych dlhopisov a akcií veľkých technologických spoločností ohrozujú tradičnú švajčiarsku neutralitu a ekonomickú nezávislosť.

Aktivista argumentuje, že takéto investície zbytočne spájajú švajčiarsku ekonomiku s vojenskými a energetickými sektormi iných krajín, čo je v rozpore s dlhodobou politikou neutrality alpskej krajiny. Jeho kampaň, ktorá si vyžaduje získanie 100-tisíc podpisov na usporiadanie referenda, sa snaží nielen presadiť zmeny v investičnej politike SNB, ale aj otvoriť širšiu národnú diskusiu o tom, ako a kam by mali švajčiarske rezervy investovať.

Špecialista Glenn Carell, vľavo, a obchodník Patrick Casey pracujú na pôde newyorskej burzy cenných papierov, v stredu 13. septembra 2023. Akcie na Wall Street rastú po tom, čo vysoko očakávaná správa ukázala, že inflácia sa minulý mesiac v celej krajine zrýchlila. , ale nie oveľa viac, ako sa očakávalo. (AP Photo/Richard Drew)
Neprehliadnite

Tesla a Microsoft predstavili dve odlišné verzie umelej inteligencie. Investorom sa páčili obe

„V súčasnosti si Švajčiarska národná banka robí, čo chce, podporuje vojnu a podporuje fosílne palivá, a to všetko pri rekordných stratách,“ tvrdí Y. Bennaïm.

Podľa Y. Bennaïma, ktorý sa stal aktivistom za kryptomeny po úspešnej kariére v technologickom sektore a gastrobiznise, by zahrnutie bitcoinov do rezerv SNB mohlo posilniť finančnú stabilitu krajiny tým, že by diverzifikovalo jej aktíva a znížilo závislosť na zahraničných entitách.

Bennaïmovo úsilie však čelí skeptickému prístupu mnohých Švajčiarov, ktorí majú obavy z volatility bitcoinu a jeho nepochopenia širokou verejnosťou. Napriek týmto výzvam je aktivista optimistický a verí, že jeho iniciatíva, aj keď možno neuspeje priamo v referende, povzbudí dôležitú debatu o budúcnosti a bezpečnosti švajčiarskeho finančného systému.

Y. Bennaïm sa preto snaží posunúť diskusiu od tradičných investícií k inovatívnym prístupom, ktoré by mohli zabezpečiť väčšiu nezávislosť a stabilitu pre Švajčiarsko. Jeho iniciatíva, popri svojom radikálnom charaktere, poukazuje na rastúci záujem o kryptomeny ako legitimný a strategický finančný nástroj, ktorý by mohol v budúcnosti hrať kľúčovú úlohu v národnej a medzinárodnej monetárnej politike.

Odhodlaný aktivista sa ale vyhýba sa priamej odpovedi na otázku o možnom konflikte záujmov. Tvrdí, že či má jeden satoshi alebo milión bitcoinov, je to irelevantné, pretože aj keď by bol najchudobnejší človek vo Švajčiarsku, stále patrí medzi jedno percento najbohatších ľudí na svete.

Wall Street in NYC
Neprehliadnite

Investorom svieti oranžová, FOMO sa mení na OMO. Akciový trh ide ku korekcii smerom dolu