Našli sme najteplejšie miesto sveta a stáli na rovníku

29. apríla 2024
Ekvádor, cestovanie s BUBO

Planéta Zem má mnoho unikátnych bodov a miest, kam sa dostanú len najskúsenejší cestovatelia. Na ktoré z nich sa naozaj oplatí vybrať?

Pomyselné čiary ako rovníky, obratníky či poludníky, kde viete stáť a nájsť tu skutočné unikáty. Ale aj najvyšší, najnižší, najteplejší i najchladnejší bod Zeme. Vedeli ste, že všetky sa dajú navštíviť?

Najvyšší vs. najnižší bod

Najvyššou horou sveta je Mount Everest s výškou 8 848 m n.m. Už viacerí tento vrch úspešne zdolali, chce to však ako skúsenosti s horolezectvom, tak aj mnoho peňazí, keďže len povolenie a výbava stoja desiatky tisíc eur.

Najnižší bod Zeme je dostupný pre každého. Je ním Mŕtve more a jeho „výška“ je 430,5 metrov pod morom a leží medzi Jordánskom a Izraelom.

Mŕtve more, cestovanie s BUBO
Mŕtve more ponúka najunikátnejšie kúpanie sa na svete. FOTO: Ľuboš Fellner, BUBO.

Napriek svojmu názvu je vlastne jazerom a najslanším miestom sveta so salinitou 40 %. Na hladine vody, ktorá má spolu s jej bahnom ozdravné účinky, vás nadnáša. Viete si sem ľahnúť a čítať noviny, a tak na najnižšom mieste sveta na dovolenke v Jordánsku ulovíte unikátny zážitok.

Mŕtve more, cestovanie s BUBO
Výhľady na Mŕtve more z luxusných jordánskych hotelov. FOTO: Nikola Deckous, BUBO.

Najchladnejší vs. najteplejší bod

Na ruskej stanici Vostok na Antarktíde namerali rekordne nízku teplotu -92 stupňov Celzia. Najchladnejším obývaným mestom sveta je však Ojmiakon na Sibíri, kde žije asi 400 ľudí. Rekordne nízkou tu bola teplota -71,2 °C. Tieto teplotné extrémy sú značne nedostupné, opačný je však nesmierne turisticky obľúbený.

Najteplejšie miesto sveta by ste našli na západe USA. Nazýva sa Death Valley, teda Údolie smrti a tento názov mu nesmierne sedí. Namerali tu až 93,9 °C a už prví osadníci zistili, že toto miesto je také suché a teplé, že len tí, čo sú pripravení, tu vedia prežiť. Napriek tomu je veľkým lákadlom na zájazdoch v Kalifornii.

Death Valley, USA, cestovanie s BUBO
Death Valley ako najteplejšie miesto na Zemi ponúka úžasné vyhliadka. FOTO: Marek Melúch, BUBO.

Kde nájsť rovník

Rovník je fiktívna čiara, no spája body s nulovou zemepisnou šírkou a rozdeľuje Zem na severnú a južnú pologuľu. Miesta ležiace na rovníku majú po celý rok rovnako dlhý deň aj noc – 12 hodín a prakticky stále je tu teplo. Na rovníku leží 13 krajín sveta. Kde leží ten najdostupnejší?

Pokiaľ by ste chceli stáť na rovníku, museli by ste ísť na dovolenku do Ekvádoru. Pri meste Quito sa nachádza najznámejší turistický rovník na svete. Navštívil ho kedysi aj Milan Rastislav Štefánik, no Francúzi ho vtedy zaznačili zle a skutočný rovník leží o niečo ďalej. Avšak oplatí sa prísť do Ekvádoru, stáť na oboch poloviciach zemegule a pokračovať v ceste na Galapágy za najkrajšími endemickými tvormi na svete.

Ekvádor, cestovanie s BUBO
Pamätník rovníka na Ekvádore. Žltá čiara „rozdeľuje Zem“ na jej severnú a južnú časť. FOTO: Eva Andrejcová, BUBO.

Súboj dvoch obratníkov

Pojem obratník hovorí o rovnobežke, na ktorej je v čase letného i zimného slnovratu Slnko v zenite, a teda jeho lúče dopadajú na zem úplne kolmo. Tým pádom pod sebou nevidíte tieň. Rozoznávame pritom dva obratníky – Raka na severe a Kozorožca na juhu. Na oboch viete stáť rovnako ako na rovníku.

V prípade, že chcete stáť na obratníku Raka, odporúčame cestu do Egypta. Práve na tomto obratníku leží jeho najkrajší chrám Abu Simbel. Obratník Kozorožca má svoj „pamätník“ zase v Namíbii a fotku si pri ňom môžete spraviť po dobrodružstve pri farebných dunách púšte Namib, najstaršej na svete.

Abu Simbel, Egypt, cestovanie s BUBO
Abu Simbel je významnou pamiatkou Egypta a leží presne na obratníku Raka. FOTO: Ľuboš Fellner, BUBO.

Poludníky, či ako cestovať v čase

Kým rovník a poludníky sú horizontálne čiary, poludníky sú vertikálne. Najľahšie je navštíviť Nultý poludník v londýnskom Greenwichi a stáť na západnej i východnej pologuli naraz.

Unikátnejším poludníkom je však ten na druhom konci Zeme – Medzinárodná dátumová hranica (IDL), teda 180. poludník. Existujú miesta, ktoré sú od seba vzdialené 30 minút, ale čas sa zmení o 24 hodín. Využiť to môžete napríklad pri oslavách Nového roka. Pokiaľ sa rozhodnete v tom čase tráviť dovolenku na Novom Zélande, môžete tam stráviť Silvestra a na druhý deň preletieť na Cookove ostrovy, kde bude stále 31. december. Takto sa dá cestovať v čase a dvakrát po sebe osláviť ten istý nový rok.

Nový Zéland, dovolenka s BUBO
Krištáľovo čisté jazero v obkľúčení zasneženej sopky na Novom Zélande. FOTO: archív BUBO.
Cookove ostrovy, cestovanie s BUBO
Cookove ostrovy ako raj nádherných pláží neďaleko Nového Zélandu, kde je však o deň menej. FOTO: archív BUBO.

O ďalších unikátnych miestach sveta píše BUBO v blogu Extrémne body Zeme. Pokiaľ ich chcete navštíviť, klikajte na bubo.sk.


Text: Viktor Háber / BUBO
Foto: Ľuboš Fellner, Nikola Deckous, Marek Melúch, Eva Andrejcová / BUBO

1/1
Zavrieť reklamu