Skip to main content

Sexuálne starnutie: Kedy k nemu dochádza a ako ho zvládnuť?

| Manworld.sk | Téma

Prirodzeným procesom starnutia sa náš život mení nielen z fyzického, ale aj psychického hľadiska. Výnimkou nie je ani sexuálna aktivita, ktorej intenzita s pribúdajúcim vekom slabne. Dôvodom môžu byť hormonálne zmeny, fyzické obmedzenia, ale aj emocionálne či iné faktory. 

Kedy sa to stáva? V akom veku sa treba pripraviť na sexuálne starnutie a čím jeho príznaky zmierniť?

Kedy nastáva sexuálne starnutie?

Okolo veku 40 až 50 rokov sa u mužov i žien začína menšia produkcia pohlavných hormónov, ako je testosterón a estrogén. Tieto hormonálne zmeny môžu ovplyvniť sexuálnu túžbu a výkonnosť. Výsledkom sú fyzické obmedzenia v podobe problémov s erekciou u mužov a znížená lubrikácia u žien, čo môže ovplyvniť pohodlie a spokojnosť počas sexuálneho styku s partnerom alebo dobrým vibrátorom Ak sa k problémom pridá aj stres alebo depresia, váš intímny život a vzťah môžu byť ohrozené.

Ako to zvládnuť bez ohrozenia zdravia tela, psychiky a vzťahu?

Zdravá strava, dostatok spánku a pravidelná fyzická aktivita môžu pomôcť udržať hormonálnu rovnováhu a zvýšiť energiu potrebnú pre zdravý sexuálny život. Otvorená komunikácia s partnerom o sexuálnych potrebách, túžbach a obavách môže posilniť intimitu a potešenie v partnerskom vzťahu. V niektorých prípadoch sa môžete navnadiť pomocou špeciálnych erotických hračiek alebo zmenou prostredia.

Pri vážnych problémoch môže byť prospešné vyhľadať odbornú pomoc od sexuálneho terapeuta alebo lekára. Individuálna alebo partnerská terapia môže pomôcť zvládnuť emocionálne alebo psychologické faktory ovplyvňujúce sexuálny život.

Sexuálne starnutie je prirodzeným procesom, ktorý ovplyvňuje každého človeka inak. S primeranou starostlivosťou o zdravie a vzájomnou podporou v partnerskom vzťahu je možné udržať a dokonca aj zlepšiť sexuálnu túžbu a potešenie aj v neskoršom veku. Je dôležité si uvedomiť, že intimita je dôležitou súčasťou zdravého a šťastného života a zaslúži si pozornosť a starostlivosť rovnako ako akýkoľvek iný aspekt našej každodennej rutiny.

Zdroj obrázka: JPC-PROD/AdobeStock.com

Prečítané: 154x
Späť hore