Kde vzniká najčastejšie metastáza melanómu? Je to na koži, kde je nádor viditeľný?

"Pacienti s kožnou rakovinou sú rôzni. Niektorí kožnú rakovinu bagatelizujú, iní sú vystrašení aj z nízkorizikového nádoru," hovorí onkodermatologička MUDr. Zuzana Murárová z Národného onkologického ústavu v Bratislave, ktorá v ambulancii diagnostikuje a lieči pacientov s rakovinou kože.

29.04.2024 06:00
debata

Najnovšia kampaň Euromelanoma je venovaná práve pacientom, ktorí už prekonali rakovinu kože, resp. žijú s metastázami takéhoto onkologického ochorenia. Bohužiaľ, medzi pacientmi s najzákernejším druhom kožnej rakoviny, malígnym melanómom, už nie sú raritou ani tehotné ženy, dokonca ani také, ktoré majú metastázy. Prečo je to tak a môže byť v takomto prípade ohrozené aj dieťa?

Niektorých musíme postrašiť, iných zas ubezpečiť, že takých ako oni je veľa
Video
Onkodermatologička Zuzana Murárová je zároveň delegátka Euromelanoma Slovensko. / Zdroj: TV Pravda

Niektorých pacientov vraj musia doslova trochu postrašiť, aby nezanedbali pravidelné kontroly, iných zas musia ubezpečiť, že takých ako oni je veľa, tvrdia kožné lekárky so špecializáciou na onkologické ochorenia kože – predovšetkým na nebezpečný a rýchlo metastázujúci malígny (zhubný) melanóm. Odhaduje sa, že na Slovensku žije vyše 10 700 pacientov s diagnózou melanómu a na ich pravidelné kontroly, prípadne liečbu, už naozaj treba nemálo dermatológov.

U 2 až 10 % pacientov, ktorí už melanóm prekonali, hrozí, že im po určitom čase vznikne ďalší. Niekedy je to v jazve po vyoperovaní prvého melanómu, inokedy na inej časti tela. Takže zvýšené kontroly celého kožného povrchu, prípadne ďalšie preventívne vyšetrenia (napr. zobrazovacie) sú po niekoľko nasledujúcich rokov nevyhnutné. Vyoperovaním melanómu sa to nekončí a závisí od viacerých faktorov, či pacient ostane v tzv. dispenzári onkodermatologickej ambulancie, alebo bude dochádzať na kontroly do štandardnej kožnej ambulancie.

Vzhľadom na to, že výskyt melanómu sa posúva do stále mladších vekových kategórií a zároveň ženy rodia vo vyššom veku, už nie je zriedkavé, že do ambulancie príde s melanómom aj tehotná žena. Malígny melanóm je totiž druhá najčastejšia malignita u žien okolo tridsiatky.,,Mali sme aj metastatické pacientky s melanómom a v istých prípadoch sa, bohužiaľ, odporúča aj ukončenie gravidity," povedala MUDr. Murárová.

Ovplyvňujú hormonálne zmeny počas tehotenstva rizikovosť nádoru na koži? Rastie takýto nádor rýchlejšie?

Kde vzniká najčastejšie metastáza melanómu? Je to na koži, kde je nádor viditeľný? Alebo vnútri tela, kde rakovinu nevidieť?

Pozrite si vo videu vyššie.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #rakovina kože #malígny melanóm #kožná rakovina #onkodermatológ