Kam za operou a klasickou hudbou Súčasná hudba v Bratislave a Košiciach, Prešovské dni klasickej gitary a dva operné tipy

Boris Ažaltovič
Boris Ažaltovič

Prinášame tipy na koncerty klasickej hudby a opery na Slovensku na nasledujúce dva týždne. 

Prinášame tipy na koncerty klasickej hudby a opery na Slovensku na nasledujúce dva týždne. 

Boris Ažaltovič

Boris Ažaltovič

Súčasná hudba v Bratislave a Košiciach, Prešovské dni klasickej gitary a dva operné tipy
Americký dirigent Erik Nielsen, ktorý vystúpi v Slovenskej filharmónii. Foto: Michael Novak

1001 nocí v háreme a Zázračný Mandarín v Slovenskej filharmónii

Koncert pre husle a orchester 1001 nocí v háreme, inšpirovaný rozprávkami Tisíc a jednej noci, z pera súčasného tureckého skladateľa a klaviristu Fazila Saya uvedie Slovenská filharmónia na koncertoch vo štvrtok 9. mája a v piatok 10. mája o 19. h.

Dielo vzniklo na objednávku švajčiarskeho Symfonického orchestra Luzern, ktoré sa zhostilo aj jeho premiéry v roku 2006. Sólový part predviedla Patricia Kopatchinskaja. V Bratislave dielo naštuduje slovenský huslista Juraj Čižmarovič, ktorého tentokrát spoznáme aj ako autora výtvarných diel vystavených do konca sezóny vo Filharmonickom klube.

Koncert pozostáva zo štyroch častí. Prvá sa odohráva v háreme, kde rôzne hudobné motívy reprezentujú odlišné osobnosti žien v háreme. Druhá je vyslovene tanečná, celonočná párty s rôznymi druhmi tanečnej hudby. Tretia sa odohráva ráno a je variáciou na tureckú pieseň. Štvrtá je repetíciou predchádzajúcich častí, začína sa dramaticky a končí sa zasnene so zmyselnými orientálnymi tónmi.

Podobne ako v Šeherezáde, symfonickej suite od Nikolaja Rimského-Korsakova, aj tu sú rozprávačom príbehu husle, ktoré nás vedú celým dielo. Fazil Say však okrem virtuózneho partu pre tento hudobný nástroj začlenil do diela aj orientálne bubny – turecké kudüm a severoafrické bendir a darbuka.

Práve silné zastúpenie bicích nástrojov a spôsob ich orchestrácie pripomínajú nasledujúcu skladbu večera, fascinujúcu baletnú pantomímu Zázračný mandarín Béla Bartóka.

Traja tuláci zháňajúci peniaze prinútia dievča zvodným tancom lákať okoloidúcich mužov. Najprv privábi nemajetného starčeka, potom chudobného mladíka, napokon však zámožného Číňana. Ten je tancom úplne očarený a vášnivo sa na dievča vrhá. Tuláci ho postupne olúpia o všetky cennosti, dusia ho vankúšmi a prikrývkami, prepichujú hrdzavým mečom. Mandarín však stále túžobne hľadí na odmietajúce dievča. Až mu tanečnica napokon umožní ukojiť túžbu, Mandarín začne z rán krvácať a zomiera.

Koncert, ktorý sa začne predohrou k opere Únos zo Serailu Wolfganga Amadea Mozarta, bude pod taktovkou hudobného riaditeľa Symfonického orchestra Bilbao, amerického dirigenta Erika Nielsena, ktorý sa v Slovenskej filharmónii predstaví po prvýkrát. Slovenský filharmonický zbor bude účinkovať pod vedením zbormajstra Jana Rozehnala.

Sólo pre marimbu v Košickej filharmónii

Zaujímavý koncert s titulom Sólo pre marimbu uvedie Štátna filharmónia Košice pod vedením dirigenta Zbyňka Müllera vo štvrtok 9. mája o 19. h.

V prvej časti koncertu to bude orchestrálna suita Meštiak šľachticom Richarda Straussa inšpirovaná rovnomennou divadelnou hrou Jeana-Baptista Poquelina Molièra. Hudbu však zložil Richard Strauss na prepracovanú verziu tejto divadelnej hry rakúskym dramatikom Hugom von Hofmannsthalom.

Je to síce dielo, ktoré pôsobí ľahko a hravo, ale na hudobné naštudovanie kladie mimoriadne nároky.

Deväťčlenné dielo je v zmysle nástrojového obsadenia symfonické, ale čo do počtu hráčov skôr komorné. Vyžaduje teda, aby dirigent odolal volaniu po veľkom symfonickom zvuku a držal sa hraničného fortissima. Iba tak dosiahne pevný kompaktný celok, v ktorom vyznejú aj najjemnejšie pianissimá.

Vrcholom diela je jeho siedma časť Auftritt des Cléonte, ktorá je adaptáciou časti pôvodnej hudby francúzskeho barokového skladateľa Jeana-Baptista Lullyho. Tá si vyžaduje priam historicky poučenú interpretáciu.

Interpretácia si k tomu všetkému vyžaduje hladké prechody medzi rôznymi štýlmi a zachovanie klenutého oblúka neskorého romantizmu.

V druhej časti sa predstaví nemecký hráč na bicie nástroje Alexej Gerassimez v Koncerte pre marimbu a orchester č. 1 brazílskeho skladateľa Neya Rosaura.

Koncert, ktorý autor zložil v roku 1986, sa už stal súčasťou základného repertoáru hráčov na bicie nástroje.                        

Obsahuje pestrofarebnú a dravú prezentáciu brazílskych rytmov a krásnych juhoamerických melódií. Je rozdelený do štyroch častí: Saudação, Lamento, Dança a Despedida, pričom každá z častí je výrazne kontrastná v štýle, nálade i farebnosti. Dielo je skvelou ukážkou hudobného frázovania, silnej emocionality a je oslnivou prehliadkou technických možností hry na marimbe.

Na záver koncertu zaznie uhrančivé a hypnotické španielske Bolero Maurica Ravela.

Prešovské dni klasickej gitary

V rámci 13. ročníka Prešovských dní klasickej gitary sa okrem prednášok a majstrovských interpretačných kurzov uskutočnia aj dva zaujímavé koncerty.

Vo štvrtok 9. mája o 18. h v PKO Čierny orol v Prešove sa predstaví Duo Siqueira Lima pozostávajúce z uruguajskej gitaristky Cecilie Siqueiry a brazílskeho gitaristu Fernanda Lima.

piatok 10. mája o 18. h v Židovskej ortodoxnej synagóge v Prešove vystúpi poľský gitarista Mateusz Kowalski.

Do opery v Brne a vo Viedni

Výnimočnú inscenáciu opery Rusalka Antonína Dvořáka v réžii Davida Radoka a v hudobnom naštudovaní Marka Ivanovića s priam ideálnou Rusalkou Janou Šrejma Kačírkovou si môžete v tejto sezóne pozrieť ešte dvakrát, a to v piatok 3. mája o 19. h a v sobotu 25. mája o 17 h. v Opere Národného divadla Brno.

Viedenská štátna opera uvedie v máji štyri reprízy skvelej opery The Tempest Thomasa Adèsa v réžii Roberta Lepaga. Operu na motívy divadelnej hry Búrka Williama Shakespeara, ktorá mala premiéru v roku 2006 v Londýnskej kráľovskej opere, povedie od dirigentského pultu sám autor.

 

Ak máte otázku, tip na článok, návrh na zlepšenie alebo ste našli chybu, napíšte na redakcia@postoj.sk
Diskusia

Najčítanejšie

Deň Týždeň

Najčítanejšie

Deň Týždeň
Diskusia

Diskutovať môžu exkluzívne naši podporovatelia, ktorí prispievajú od 5,- € mesačne alebo 60,- € ročne. Pridajte sa k nim teraz, prosím.

Ak máte otázku, napíšte, prosím, na diskusie@postoj.sk. Ďakujeme.