Investorom na Wall Street v rozpätí týždňa dve veľké spoločnosti predstavili dve rôzne verzie prístupu využitia AI v biznise. Microsoft oznámil partnerstvo so spoločnosťou Coca-Cola, v rámci ktorého kráľ nealkoholických nápojov zaplatí 1,1 miliardy dolárov za „spoločné experimentovanie“ s novou verziou cloudového balíka a softvéru na zvýšenie produktivity platformy Azure od Microsoftu založeného na umelej inteligencii.

Štvrťročné výsledky Microsoftu ukázali, že AI poháňa čoraz viac rast jeho cloudového biznisu. Nadšené komentáre šéfa technologického giganta Sataya Nadellu ohľadom budúceho rastu firmy presvedčili investorov len mierne a akcie Microsoftu po ohlásení hospodárskych výsledkov a výhľadov na ďalšie mesiace vzrástli o dve percentá.

„Microsoft Copilot sa postará o novú éru transformácie AI a prináša lepšie obchodné výsledky v každej úlohe a odvetví,“ uviedol generálny riaditeľ Microsoftu vo vyhlásení pre investorov. Z celkových 62 miliárd dolárov, ktoré Microsoft utŕžil v prvom kvartáli, 35 miliárd pochádza z cloudového biznisu. Platforma Microsoft Azure predstavuje druhú najväčšiu cloudovú infraštruktúru na svete po Amazon Web Services (AWS).

Facebook Parent Company Meta To Report Quarterly Earnings
Neprehliadnite

Akciový trh opäť čaká na spasiteľov. Aj zopár dolárov za predplatné môže určiť, kto bude víťaz

Spoločnosť Alphabet sa chystá na podobný príbeh, ale stretla sa so silnejšou reakciou investorov – akcie koncom týždňa medzi 22. a 26. aprílom spevnili o desať percent. Zdá, že dynamicky sa vyvíjajúce platformy – YouTube a vyhľadávač Google, ako aj cloudový biznis sú pevné v základoch a pripravené na svoju ďalšiu „AI-fikáciu“.

Svet podľa Muska

Ďalšou optikou, cez ktorú sa veľká korporácia dokáže pozerať na AI, bola prezentácia hospodárskych výsledkov a výhľadov podnikania spoločnosti Tesla. Firma zdvojnásobuje svoju stávku (navyšovanie nákladov) na plne autonómne vozidlá a flotilu robotaxíkov. Tesla plánuje licencovať samojazdiacie technológie aj iným výrobcom automobilov. „Vedú sa rozhovory o potenciáli využitia výpočtového výkonu AI tesiel,“ povedal počas prezentácie v utorok 23. apríla šéf Tesly a vizionár Elon Musk.

Filozofia podobná tej, akú aplikoval do praxe pred rokmi Amazon, teda vytvorenie nového biznisu zo základných kameňov podnikania, nie je nová myšlienka. Amazon predstavil svoj segment cloudových služieb, známy ako Amazon Web Services (AWS), v roku 2006. AWS začal poskytovať širokú škálu online služieb pre webové stránky a klientov na základe aplikácií. Tento krok bol zásadný v rozvoji cloud computingu.

Ide o dve veľmi odlišné vízie budúcnosti umelej inteligencie. „Softvér na zvýšenie produktivity“ určite nemá rovnaký potenciál ako robotaxík. Spoluzakladateľ Tesly a jeden z prvých investorov do Facebooku Peter Thiel to povedal pomerne výstižne: „chceli sme lietajúce autá, namiesto toho sme dostali 140 znakov“.

Predplaťte si TREND za najvýhodnejšiu cenu už od 1 € / týždeň

  • Plný prístup k prémiovým článkom a archívu
  • Prémiový prístup na weby Mediálne, TRENDreality a ENJOY
  • Menej reklamy na TREND.sk
Objednať predplatné

Máte už predplatné? Prihláste sa