Dve expedície sa pokúsia o QO-100 z Kanady

Kanada nie je pokrytí satelitu QO-100. Avšak satelitní operátori vedia, že za priaznivých podmienok je možné spojenie aj pod úrovňou horizontu.

VO1/M0XUU

Najprv sa o QO-100 pokúsi Gopan VU3HPF/M0XUU, ktorý bude z ostrova Newfoundland QRV 8.-15.mája. Lokátor GN37 sa nachádza 1° pod horizontom.

Jeho setup bude transvertor s IC705 (Pluto + SDR ako záloha), modifikovaný LNB, GPSDO, 2 závitový (YATT)hHelix, SG Labs zosilňovač a 80cm parabola (možno 1m).

Očakáva, že signály budú slabé a budú mať hlboké QSB, takže primárnym režimom bude CW. Má aj FT8/FT4 setup, ale ten bude experimentálny.

AKTUALIZOVANÉ: Gopan VO1/M0XUU z ostrova Newfoundland zachytil signály QO-100, takže šanca na prevádzku je reálna:

VO1/G0MRF a VO1/G3VZV

Následne aj David G0MRF a Graham G3VZV vycestujú v máji do St John’s Newfoundland, aby vyskúšali prevádzku QO-100 spod horizontu. S QTH pri vstupe do prístavu St John’s, GN37PN85 plánujú aktivitu začať v stredu 15. mája a ukončenie v nedeľu 19. mája 2024.

Newfoundland

Newfoundland, známy aj ako „The Rock“, je jedným z najkrajších ostrovov v Atlantickom oceáne. Nachádza sa na východnom konci Kanady a je známy svojou nádhernou prírodou, úchvatnými scenériami a bohatou kultúrou. Tento ostrov ponúka nespočetné množstvo prírodných zázrakov vrátane strmých útesov, jazier, divokých riek, prekrásnych pláží a nekonečných borovicových lesov.

Newfoundland je bohatý na unikátne scenérie
Newfoundland je bohatý na unikátne scenérie

Jeho pobrežie je obkolesené mohutnými ľadovcami, ktoré vytvárajú pôsobivé výhľady a sú rajom pre pozorovanie morských cicavcov, ako sú veľryby a tulene. Kultúra Newfoundlandu je plná histórie, tradičnej hudby a pohostinnosti miestnych obyvateľov, známych ako „Newfoundlanders“. Ich priateľský prístup a pohostinnosť robia z návštevy tohto ostrova nezabudnuteľný zážitok.

Okrem toho, Newfoundland je domovom niektorých najstarších európskych osád v Severnej Amerike, čo ho robí fascinujúcim miestom pre históriu a archeológiu. Pre milovníkov prírody, dobrodružstva alebo kultúry, Newfoundland je miestom, ktoré neustále prekvapuje a očarúva.

0 0 hlasy
Hodnotenie článku
Nastaviť
Nastaviť upozornenia
guest
0 Komentáre
Vložená spätná väzba
Zobraziť všetky komentáre
0
Budeme radi za vaše pripomienky, prosím, komentujte!x