Denník N

Taraba siaha Slovákom na to najkrajšie

Novodobý Old Shatterhand nás chce ochrániť pred medveďmi, aby tým zakryl otvorené devastovanie našich vzácnych biotopov.

➡️ Počúvanie podcastov Denníka N je najpohodlnejšie v aplikácii Denníka N. Zvuk Vám nepreruší, ani keď zmeníte stránku, a počúvať môžete aj bez pripojenia na internet. Sťahujte kliknutím sem.

Tento text načítal neurálny hlas. Najlepšie sa počúva v aplikácii Denník N, aj s možnosťou stiahnutia na počúvanie offline. Našli ste chybu vo výslovnosti? Dajte nám vedieť.

Autor je stand-up komik, scenárista a bývalý novinár

Keď sa na sklonku roku 2020 slovenský exminister životného prostredia Peter Žiga chválil tým, že sa našej republike podarilo ochrániť slovenskú vodu, vyznievalo to trochu úsmevne. Žiga ešte ako šéf envirorezortu presadil ústavný zákaz vývozu vody ako strategickej suroviny. Išlo o spor s poľským investorom, ktorý mal v pláne vybudovať potrubie popod rieku Poprad, aby mohol slovenskú minerálku plniť do fliaš v Poľsku.

Keď štát v októbri 2020 vyhral súdny spor, nadšene tomu tlieskali najmä takzvaní pronárodní politici, pre ktorých je všetko naše hodné ústavnej ochrany a nemali by sme to dovoliť zničiť. Iróniou celej kauzy bolo to, že Žiga bol už v tom čase vyšetrovaný pre podozrenie z rozkrádania majetku štátnych lesov. Sám ako majiteľ veľkej drevárskej firmy Taper profitoval z masívnej ťažby dreva, keď sa rúbalo aj v národných parkoch a drevo, ktoré sa na papieri tvárilo ako štiepka, končilo v elektrárňach na biomasu.

Dnes majú „pronárodné sily“ (ak tak vôbec môžeme nazývať politikov z SNS) rezort životného prostredia vo svojich rukách. A aj oni chceli siahať pre problémy v envirorezorte do ústavy, ibaže zanesenie práva strieľať medvede dínom-dánom sa nakoniec do najdôležitejšieho zákona v štáte nepodarilo. Na počudovanie žiaden pronárodný volič tomu netlieskal. Čo je zvláštne, pretože sú to predsa

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Dnes píše

Texty múdrych ľudí, ktorých redakcia poprosila, aby pravidelne písali o tom, čo práve teraz považujú za dôležité, spôsobom, ktorý sa im zdá práve teraz najvhodnejší.

Tomáš Taraba

Životné prostredie

Komentáre

Teraz najčítanejšie