Inšpektori regionálnych veterinárnych a potravinových správ v marci 2024 vykonali 3 800 úradných kontrol potravín rastlinného a živočíšneho pôvodu. Úradnú kontrolu vykonali u 1 122 právnych subjektov a 1 835 prevádzok. Nedostatky sa zistili pri 220 kontrolách, z uvedeného počtu bolo zistených 764 nedostatkov. Uviedla to v aktuálnej správe Štátna veterinárna a potravinová správa (ŠVPS) SR.

„Mimo pracovnej doby bolo vykonaných 83 úradných kontrol, počas ktorých inšpektori skontrolovali 47 právnych subjektov a 66 prevádzok, nedostatky boli zistené pri 18 kontrolách,“ spresnili veterinári.

Najviac nedostatkov sa pri úradných kontrolách potravín podľa ŠVPS identifikovalo v hygiene budov a prevádzky, v označení, ako aj v hygiene technologického zariadenia, pracovných pomôcok a hygiene predaja.

„Za zistené nedostatky počas úradných kontrol inšpektori uložili opatrenia na mieste na odstránenie nedostatkov a 56 blokových pokút v celkovej výške 3 460 eur. Závažnejšie zistené nedostatky boli riešené v správnom konaní uložením opatrení a sankcií v zmysle zákona o potravinách. V sledovanom období nadobudlo právoplatnosť 81 rozhodnutí o pokute v správnom konaní vo výške 111 050 eur. Najvyššia právoplatná pokuta dosiahla 25 000 eur,“ dodala veterinárna správa.

Ďalšie dôležité správy

Ilustračná fotografia.
Neprehliadnite

Za zdravšie potraviny sa zbytočne pripláca. Ich zlacneniu bráni dvojnásobná daň