Najväčší ruský mobilný operátor MTS ponúka zahraničným investorom, aby od nich odkúpili jeho akcie, ale so zľavou približne 69 percent. Zahraniční akcionári by tak mali šancu získať aspoň časť svojich peňazí, ktoré sú v Rusku už približne dva roky blokované kvôli západným sankciám.

Spoločnosť uviedla, že predložila ponuku na odkúpenie až 83 932 026 akcií, na ktoré plánuje vynaložiť až 7,97 miliardy rubľov (približne 80,8 miliónov eur) z vlastných zdrojov. Kúpna cena bola stanovená na 95 rubľov za akciu, čo je o 69 percent menej ako piatková záverečná cena akcií MTS na moskovskej burze.

Parametre spätného odkúpenia akcií spoločnosti už schválila ruská vládna komisia. Konečný termín na prijatie ponuky akcionármi je 28. mája na poludnie moskovského času. Ponuka je určená najmä akcionárom, ktorí nie sú rezidentmi a ktorí v súčasnosti nemôžu predať alebo kúpiť akcie MTS.

„Spätný odkup vlastných akcií bude financovaný z vlastných zdrojov MTS a nebude mať vplyv na dividendovú politiku MTS ani na plány vyplácania dividend,“ uviedla spoločnosť.

Návrh je vo všeobecnosti v súlade s prístupom, ktorý minulý rok uplatnil maloobchodný predajca Magnit, uviedla agentúra Reuters. Magnit úspešne dokončil výkup svojich akcií v hodnote približne 736 miliónov dolárov. Kremeľ požaduje pri akomkoľvek predaji aktív, na ktorom sa podieľajú cudzinci, zľavu najmenej 50 percent.

Pre nerezidentných akcionárov ruskej kótovanej spoločnosti bola ponuka spoločnosti Magnit prvou príležitosťou odpredať svoje akcie s vyrovnaním v rôznych menách. Západné krajiny zaviedli rozsiahle protiruské sankcie ako odvetu za inváziu ruských vojsk na Ukrajinu pred dvoma rokmi, na čo Moskva reagovala sériou protiopatrení vrátane obmedzení pohybu kapitálu.

Ďalšie dôležité správy

Eu,Sanctions,Against,Russia.,Russia-eu,Rule,Of,Law,Dispute.,3d
Neprehliadnite

EÚ zvažuje sankcie na firmy dodávajúce Rusku zbrojné technológie