Čína predstavila nový systém Vidu, ktorý využíva umelú inteligenciu na vytváranie realistických videí na základe textových pokynov používateľov. Je podobný systému Sora, ktorý vo februári predstavila americká spoločnosť OpenAI.

Systém Vidu, ktorý vyvinula čínska spoločnosť ShengShu Technology spolu s pekinskou univerzitou Qinghua, dokáže vytvoriť 16-sekundové video vo vysokom rozlíšení na jedno kliknutie, napísala tlačová agentúra Nová Čína.

Generátory premeny textu na video predtým predstavili aj spoločnosti Meta Platforms, Google a Runway AI. Táto technológia môže urýchliť tvorivý proces, ale vyvoláva aj obavy, že by mohla ohroziť živobytie umelcov a prispieť k šíreniu dezinformácií.

Spoločnosť OpenAI, ktorú podporuje softvérový gigant Microsoft, je známa najmä vďaka svojmu chatovaciemu systému ChatGPT. ChatGPT spoločnosť sprístupnila verejnosti zadarmo minulý rok. Systém si rýchlo získal veľkú popularitu a výrazne prispel k vlne záujmu verejnosti, médií a investorov o umelú inteligenciu.

Ďalšie dôležité správy

Ilustračná fotografia.
Neprehliadnite

OpenAI uvádza model GPT-4 Turbo s rozpoznávaním obrazu